Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Υπουργός Εργασίας: Απολύτως δικαιολογημένο το κλείσιμο του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Βιάννου

Γραπτή  ενημέρωση του  Υπουργού Εργασίας στο Λευτέρη Αυγενάκη 
Ως απολύτως δικαιολογημένο χαρακτηρίζει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνης, το κλείσιμο του Παραρτήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βιάννου, όπως επιβεβαιώνει σε γραπτή του ενημέρωση προς το Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη.  
Ειδικότερα, ο αρμόδιος Υπουργός σημειώνει στο  απαντητικό του έγγραφο προς το Βουλευτή τα εξής:
«Για  το Παράρτημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βιάννου, με την  υπ’ αριθμ. Υ20/316/29-62011 απόφαση του Διοικητή του Ιδρύματος αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του από 1/8/2011. Η απόφαση αυτή λήφθηκε με συνεκτίμηση των προαναφερόμενων κριτηρίων. Ειδικότερα: 
  • Το Παράρτημα  ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βιάννου έχει πολύ μικρά  ασφαλιστικά μεγέθη, τα οποία δεν  μπορούν να δικαιολογήσουν τη συνέχιση της λειτουργίας του. Συγκεκριμένα, παρουσιάζει τα μικρότερα ασφαλιστικά μεγέθη από κάθε άλλη μονάδα του Ιδρύματος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για ολόκληρο το έτος 2010 το εν λόγω Παράρτημα πραγματοποίησε συνολικά 39 συναλλαγές παροχών ασθένειας (3 περίπού το μήνα). 180 συναλλαγές στο Τμήμα Μητρώου (περίπου 15 συναλλαγές το μήνα), εξέδωσε 654 γραμμάτια είσπραξης (55 περίπου το μήνα), ενώ έχει εγγεγραμμένους συνολικά 431 δικαιούχους περίθαλψης (ενεργά ασφαλισμένους. συνταξιούχους και μέλη οικογένειας ασφαλισμένων και συνταξιούχων).
  • Το Παράρτημα  στελεχώνεται από τρεις (3) διοικητικούς υπαλλήλους, αριθμός ο οποίος είναι  μεν οριακά αναγκαίος για τη λειτουργία μιας αυτοτελούς μονάδας ασφάλισης. προκειμένου να διασφαλίζεται η  νομιμότητα των διοικητικών πράξεων, πολύ μεγάλος δε για τα ασφαλιστικά μεγέθη του εν λόγω Παραρτήματος. Η σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, σε, συνδυασμό με, τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (αδυναμία προσλήψεων, αθρόες αποχωρήσεις υπαλλήλων λόγω συνταξιοδοτήσεων), καθιστούν απαγορευτική τη μη αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο του συνόλου του προσωπικού του Ιδρύματος.
  • Η μετακίνηση των τριών (3) υπαλλήλων στο όμηρο  Παράρτημα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αρκαλοχωρίου, στο οποίο μεταβιβάζεται η ασφαλιστική περιοχή του Παραρτήματος Βιάννου ή όπου αλλού κριθεί αναγκαίο ανάλογα με τις ανάγκες της υπηρεσίας αλλά και του προσωπικού. εκτιμάται ότι Θα συμβάλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των υπηρεσιών του Ιδρύματος και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων στην ευρύτερη περιοχή.
  • Στην περιοχή  του Δήμου Βιάννου λειτουργεί ΚΕΠ, μέσω του οποίου μπορούν να εκτελούνται  ορισμένες εργασίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως π.χ. παραλαβή δικαιολογητικών  και αποστολή τους στο Παράρτημα  Αρκαλοχωρίου.
Τέλος, τονίζεται ότι η αναστολή λειτουργίας αφορά μόνο τη μονάδα ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και δεν αναφέρεται σε κατάργηση οποιασδήποτε μονάδας υγείας που λειτουργεί σήμερα. Άλλωστε και σήμερα οι ασφαλισμένοι της περιοχής εξυπηρετούνται από το Κέντρο Υγείας Βιάννου και από τη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας του Ιδρύματος που βρίσκεται στο Ηράκλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...