Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Ε.Π.Κ.ΧΑΝ: Οι καταναλωτές της Κρήτης .στηρίζουν τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών ,εξαιτίας του "διατροφικού σκανδάλου Ε.coli"

Οι καταναλωτές της Κρήτης, μέσω της Οργάνωσης τους, (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ), στηρίζουν τους αγρότες οπωροκηπευτικών της Κρήτης, όχι μόνο επειδή επανειλημμένα, κλιμάκιο της ΄Ενωσης, βρέθηκε στο χώρο τους, για να δει από κοντά τα προβλήματα τους, συνεχίζει να στηρίζει με υπομνήματα στους αρμόδιους Υπουργούς μεταφέροντας τις θέσεις των παραγωγών, τον αγώνα που δίνουν για επιβίωση λόγω των " μεσολαβούντων "των μεταξύ αυτών και του καταναλωτή, το διαμορφωθέν υψηλό κοστολόγιο παραγωγής, τις υπερχρεώσεις τους στα Τραπεζικά Ιδρύματα,, αλλά και τώρα είναι παρούσα στην συνδρομή και ενημέρωση των καταναλωτών, εξαιτίας του "διατροφικού σκανδάλου Ε.coli" και συμμετέχει ενεργά και στην ψυχολογική στήριξη των παραγωγών των Οπωροκηπευτικών της Κρήτης, που βλέπουν εξαιτίας του "διατροφικού σκανδάλου Ε.coli" να πλήττεται η παραγωγή τους, να ισοπεδώνονται τα όνειρά τους, να πνίγονται από την μη απορρόφηση των προϊόντων της.

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, Θέλοντας να δώσει σαφή ενημέρωση στους καταναλωτές ,αλλά και στους παραγωγούς της Κρήτης, παραθέτει την ενημέρωση που δόθηκε , από τον εκπρόσωπο της Γ.Δ. Υγείας και Καταναλωτών στα πλαίσια της συνεδρίασης της ΕΣΟΚ σήμερα στις Βρυξέλλες, ύστερα από σχετική αίτηση του μέλους .Ε.Κεκελέκη της Ε.Ο.Κ.Ε

Σύμφωνα με την παρακάτω ενημέρωση ,πουθενά δεν αναφέρεται η ύπαρξη μόλυνσης σε οπωροκηπευτικά προέλευσης Κρήτης,,και είναι "μέγα λάθος" των αρμοδίων Υπουργείων ,να μην στηρίξουν τις Κρητικές Εξαγωγές, τις Ελληνικές Εξαγωγές.

Η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, καλεί τους καταναλωτές , να καταναλώνουν, χωρίς καμία επιφύλαξη Κρητικά Οπωρολαχανικά, καμία επιστημονική αναφορά, δεν μας αποτρέπει .Ας συνεχίσουμε λοιπόν την κατανάλωση ομαλά, στηρίζοντας τους παραγωγούς μας.

"Ενημέρωση για τη διατροφική κρίση με τα e.coli


Ο εκπρόσωπος της επιτροπής μας ενημέρωσε:

2.900 οι ασθενείς 700 από αυτούς με σοβαρά προβλήματα 30 θάνατοι στη Γερμανία 1 στη Σουηδία. Όλα τα κρούσματα συνδέονται με τη Γερμανία. Στις 26 Μαΐου η Γερμανία απέκλεισε το γάλα και το κρέας ως πηγή της μόλυνσης και έστρεψε την προσοχή της στα λαχανικά. Βρήκε σε 2 αγγουράκια το βακτήριο και ζήτησε από τους καταναλωτές να σταματήσουν να καταναλώνουν αγγουράκια, ντομάτες και μαρούλι. Όμως, η έρευνα τελικά έδειξε ότι το βακτήριο που βρέθηκε δεν ήταν αυτό που προκάλεσε τη λοίμωξη σε ανθρώπους. Στις 5 Ιουνίου η Γερμανία είπε ότι είχε ενδείξεις για φύτρες φασολιών που γίνονται σαλάτα από μια φάρμα στα νότια του Αμβούργου. Σήμερα, 10 Ιουνίου τελικά σχεδόν επιβεβαιώθηκε, η φάρμα έκλεισε, τα προϊόντα της δεσμεύτηκαν, γίνεται απόσυρση των φυτρών και ανακαλείται η προειδοποίηση για αγγουράκια, ντομάτες και μαρούλι. Τουλάχιστον το 50% των κρουσμάτων είχαν φάει σε εστιατόρια που είχαν προμηθευτεί τις φύτρες από τη συγκεκριμένη φάρμα. Η Επιτροπή ζήτησε από την EFSA συμβουλές για τον καλύτερο χειρισμό των λαχανικών και την αντιμετώπιση των κρίσεων που μπορεί να προκύψουν από τα λαχανικά. Επίσης ζήτησε να εκδώσει η EFSA οδηγό για τους καταναλωτές για τη διασφάλιση της υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων στο σπίτι. Το Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις 7 Ιουνίου αποφάσισε την αποζημίωση των αγροτών που υπέστησαν ζημία. Η έρευνα συνεχίζεται και ελπίζουν σύντομα να είναι βέβαιοι. Η επιτροπή δε γνωρίζει πως επιμολύνθηκαν οι φύτρες από το βακτήριο και το ερευνά. Έθεσα τα ερωτήματα:
Γιατί, ενώ έχουν περάσει 2 και πλέον εβδομάδες ακόμα δεν έχουμε σίγουρα στοιχεία;
Γιατί η Επιτροπή δεν ανέλαβε το χειρισμό της κρίσης η ίδια και άφησε το κράτος μέλος να κάνει δηλώσεις που δεν είχαν επιβεβαιωθεί και να δημιουργεί προβλήματα σε καταναλωτές και αγρότες;
Το βακτήριο που ανιχνεύτηκε είναι νέο, μήπως μεταλλαγμένο, σύμφωνα με φήμες που ακούγονται;
Μετά από αυτήν την κρίση η Επιτροπή θα βελτιώσει τη νομοθεσία για την ιχνηλασιμότητα των τροφίμων;

Η επιτροπή απάντησε ότι ο χρόνος που χρειάστηκε είναι φυσιολογικός για τη συγκεκριμένη έρευνα γιατί αυτές οι περιπτώσεις είναι δύσκολες, αλλά η επιτροπή θα διδαχτεί από την εμπειρία αυτή και μετά το τέλος της κρίσης θα προσπαθήσει να εξετάσει αν υπάρχουν τρόποι, για να βελτιώσει την ασφάλεια των τροφίμων. Το βακτήριο ήταν ιδιαίτερα ισχυρό αλλά όχι νέο ή μεταλλαγμένο".

Τέλος η Ε.Π.Κ.ΧΑΝ, συμπληρώνει ότι η ενημέρωση αυτή ζητήθηκε από την Ε.Κεκελέκη Γ.Γ. ΚΕ.Π.ΚΑ.

Αντιπρόεδρο του Παρατηρητηρίου Εσωτερικής Αγοράς Μέλος της Ε.Σ.Ο.Κ. Μέλος της Ε.Ο.Κ.Ε η οποία εκπροσωπεί τους ΄Ελληνες Καταναλωτές στις Βρυξέλλες και σαυτό το σημαντικό όργανο.

Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης (Ε.Π.Κ.ΧΑΝ)

Ιωάννα Μελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...