Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Πρωτοβουλία Μανώλη Κεφαλογιάννη για το Ελληνικό Ελαιόλαδο. .

Φαρμακευτικές ιδιότητες τα Ελληνικά Ελαιόλαδα.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης ζητά απο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση των ευεργετικών και προστατευτικών για την υγεία ιδιωτικών του Ελληνικού Ελαιολάδου.


Σύμφωνα και με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα τα περισσότερα ελληνικά ελαιόλαδα είναι πολύ πλούσια σε συγκεκριμένες ουσίες (πολυφαινόλες) προσδίδοντας σε αυτά και επισήμως φαρμακευτικές ιδιότητες.

Οι ουσίες αυτές και οι ευεργετικές τους δραστηριότητες για την υγεία εμπίπτουν και στον κανονισμό Ε.Κ. 432/2012.

Για τον σκοπό αυτο ειναι περισσότερο απο αναγκαία η σωστή Ενημέρωση και Εκπαίδευση των Ελαιοπαραγωγών, ώστε να επιτυγχάνουν τις φαρμακευτικές προδιαγραφές για την παραγωγή του ελαιόλαδου.

Με το δεδομένο αυτό, οι Έλληνες παραγωγοί έχουν ένα τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κάτω από προϋποθέσεις, να προσδίδουν ισχυρισμό υγείας στο προϊόν τους.

Στην Επιστολή του ο κ. Κεφαλογιάννης, προς τον Υπουργό και Αν. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και Μάξιμο Χαρακόπουλο με,

ΘΕΜΑ: εξαιρετικά για την υγείας τα ελληνικά ελαιόλαδα. Μεταξύ άλλων αναφέρει :

• Τόσο η Ε.Ε όσο και ο ΕΦΕΤ επιβεβαιώνουν πλέον και επισήμως, ότι οι κυριότερες πολυφαινόλες που υπάρχουν στα ελληνικά ελαιόλαδα συμπεριλαμβάνονται στον Ε.Κ. 432/2012.

• Πρόσφατα, έπειτα από πέντε χρόνια έρευνας, από την ερευνητική ομάδα του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη, ολοκληρώθηκε και δημοσιοποιήθηκε σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό η πρώτη χαρτογράφηση του ελληνικού ελαιολάδου, όσον αφορά στις υγειοπροστατευτικές του ιδιότητες με εντυπωσιακά αποτελέσματα.

• Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, περισσότερο από το 50% των 500 και πλέον δειγμάτων ελαιολάδου, απο όλη την χώρα, ξεπερνούσαν το όριο του κανονισμού και θα μπορούσαν να κυκλοφορούν αναφέροντας τις υγειοπροστατευτικές ιδιότητες του ελληνικού ελαιολάδου στην ετικέτα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Επειδή, το ελληνικό ελαιόλαδο είναι από τα πιο ποιοτικά παγκοσμίως και με δεδομένα τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας που προσδίδουν και φαρμακευτικές ιδιότητες στο ελληνικό ελαιόλαδο, η προώθηση του ελαιολάδου μας παγκοσμίως, μπορεί να γίνει με όρους υπεροχής και το Υπουργείο έχει χρέος να αξιοποιήσει τη μοναδική αυτή ευκαιρία προς όφελος του εθνικού προϊόντος, των παραγωγών και της εθνικής μας οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...