Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Καλεί τον Βενιζέλο στην Βουλή για τα χημικά της Συρίας

Επίκαιρη Ερώτηση Αυγενάκη

Στο ζήτημα της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, στην λεκάνη της Μεσογείου, αναφέρεται... σε επίκαιρη ερώτησή του ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν προκύψει. Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής ζητά απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα τόσο για την στάση της ελληνικής πλευράς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και για την ίδια την διαδικασία και τα standards ασφαλείας της αποστολής.
Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

«Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και ύστερα από τοποθέτηση του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Δ. Κούρκουλα σε επίκαιρη ερώτηση συναδέλφου, και αφού διέψευσε την Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Φ. Γεννηματά, έθεσε νέα δεδομένα, καθώς μέρος των χημικών όπλων της Συρίας, μεταφέρεται σε δανικό και νορβηγικό πλοίο, με συνοδεία Κινεζικού και Ρωσικού Πολεμικού πλοίου, τα οποία βρίσκονται ελλιμενισμένα στην Μεσόγειο, σε λιμάνι της Κύπρου. Μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Ι. Κασουλίδης, έχει ήδη κάνει αυτοψία στα δύο πλοία που βρίσκονται στην Κύπρο, προκειμένου να ελέγξει τις υποδομές που διαθέτουν.

Η Συρία έχει δηλώσει 1.300 τόνους όπλων στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, τα οποία θα καταστραφούν στο εξωτερικό, και τούτο διότι η ίδια δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές για την καταστροφή τους στα εδάφη της. Όμως η διεθνής κοινότητα, υπό την πίεση των Η.Π.Α., βιάζεται να απομακρύνει εκτός Συρίας τα χημικά, ξεκινώντας κατ' αρχήν από τα πιο επικίνδυνα. Ωστόσο, αν και οι Η.Π.Α. διαβεβαιώνουν ότι η μέθοδος για την καταστροφή τους είναι γνωστή και υπάρχει σχετική εμπειρία, για πρώτη φορά θα επιχειρηθεί στη θάλασσα και όχι στη στεριά και μάλιστα σε αμερικανικό πλοίο.

Συνεπώς, υπάρχει έντονη ανησυχία στον επιστημονικό κόσμο, μια ελλιπέστατη πληροφόρηση της κοινωνίας της Κρήτης, αλλά και μια πρωτοφανής απραξία από την ευρωπαϊκή κοινότητα και αυτό προκαλεί ιδιαίτερη αναστάτωση και αγωνία.

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Γνωρίζει η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, που βρίσκονται στην Μεσόγειο αυτή την στιγμή, τα πλοία που θα συμμετέχουν στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας;

2. Ποιες πρωτοβουλίες έχει πάρει το Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με το θέμα και ποια η θέση της Ε.Ε.;

3. Ποια η λίστα χημικών, πρόδρομων ενώσεων, ποσότητες και μορφή τους (βλήματα, κοντέινερ, υγρά, στερεά ή αέρια) και ποιες μέθοδοι επακριβώς θα χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή των χημικών όπλων, έχουν τεθεί standards ασφαλείας από την ελληνική πλευρά και ποια είναι αυτά;

4. Θα συνοδεύσουν ελληνικά πολεμικά πλοία την αποστολή, θα επιβλέπεται η διαδικασία από ελληνικό κλιμάκιο επιστημόνων ή από ανεξάρτητη διακρατική αρχή παρακολούθησης και συνεχών περιβαλλοντικών μετρήσεων;

5. Θα απελευθερωθούν στο περιβάλλον στερεά, υγρά ή αέρια, επεξεργασμένα ή όχι, και ποια είναι αυτά, ποια η διάρκεια ζωής χημικών και παραπροϊόντων εντός του οικοσυστήματος αλλά και σε ψάρια, φυτά, ζώα και άνθρωπο και σε περίπτωση διαρροής-ατυχήματος, σε τι συγκεντρώσεις χημικών κάθε μορφής θα εκτεθούν οικοσύστημα και τροφική αλυσίδα;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...