Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Πάνω από 1.000 εκπαιδευτικές ώρες χάνονται την εβδομάδα

Ξεκινούν από σήμερα οι κινητοποιήσεις

Γράφει η Μαρία Ιερωνυμάκη/ http://rethemnosnews.gr

Χιλιάδες είναι τα κενά των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο την ώρα, μάλιστα, που βρισκόμαστε λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων ότι το πρόβλημα που υπάρχει σύντομα θα λυθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι μαθητές, κυρίως της τεχνικής εκπαίδευσης, να χάνουν ώρες μαθημάτων και να μη διδάσκονται το αντικείμενο για το οποίο φαίνεται ότι αποφοιτούν στο τέλος της χρονιάς.


Το πολύ αυτό σοβαρό ζήτημα απασχολεί καθηγητές, μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς ο καιρός περνάει και τα παιδιά κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευτικών. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, το υπουργείο Παιδείας έχει καταργήσει ή συγχωνεύσει σχολικές μονάδες, έχει προχωρήσει σε αύξηση του ωραρίου των καθηγητών και του αριθμού των μαθητών, έχει καταργήσει μαθήματα και ολόκληρες ειδικότητες και ταυτόχρονα αρνείται να καλύψει πάγιες και διαρκείς ανάγκες με μόνιμο προσωπικό.
Αυτή τη στιγμή, οι ώρες που χάνονται συνολικά εβδομαδιαίως στα σχολεία του νομού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΜΕΡ, ξεπερνούν τις 1050 χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι ώρες οργάνων στο Μουσικό σχολείο και της Ειδικής Αγωγής. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, ετοιμάζονται κινητοποιήσεις από πλευράς την ΕΛΜΕΡ και σήμερα θα υπάρξει στάση εργασίας 11:00-14:00, παράσταση διαμαρτυρίας και ψήφισμα στο γραφείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ στα γραφεία της μονάδας στο Ρέθυμνο και θα συνεχίσουν από κοινού τις δράσεις τους.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου Νίκος Αδράμης μίλησε στο «Ρ» για τα όσα συμβαίνουν στην εκπαίδευση και τη συνάντηση που πραγματοποίησε η ΕΛΜΕΡ με Συλλόγους Γονέων και εκπροσώπους μαθητών, η οποία ήταν συνάντηση ενημέρωσης και συντονισμού δράσεων για αντιμετώπιση της κατάστασης. «Οι χαμένες ώρες της εκπαίδευσης έχουν πολύ σοβαρά επακόλουθα. Για παράδειγμα, δεν έχουμε φυσικούς στο Ρέθυμνο έτσι ώστε να γίνονται τα εργαστηριακά μαθήματα. Όσον αφορά στο μάθημα Φυσικής των Πανελλαδικών της Γ’ Λυκείου ή δε θα γίνονται τα εργαστήρια ή θα πάρουμε ένα φυσικό από το Γυμνάσιο για να γίνει το μάθημα. Και αυτά γίνονται παντού. Η εντολή, πάντως, της Περιφέρειας είναι να καλύψουμε όσο μπορούμε τα κενά, αλλά ένας καθηγητής δε μπορεί μόνος του να τα καλύψει. Η στάση του υπουργείου, ειδικά μετά το καλοκαίρι, είναι πολύ ξεκάθαρη. Η τακτική του είναι η αποδόμηση της δημόσιας παιδείας. Το υπουργείο πίστευε ότι με την αύξηση δύο ωρών στους καθηγητές θα καλυφθούν τα κενά, αλλά αυτό δε μπορεί να γίνει ξαφνικά, χωρίς διορισμούς», σημείωσε στο «Ρ» ο κ. Αδράμης.

Υπάρχοντα προβλήματα στην τεχνική εκπαίδευση

Συγκεκριμένα, στην τεχνική εκπαίδευση υπάρχουν τα σοβαρότερα προβλήματα με το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου να ασφυκτιά λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών και της έλλειψης χώρων για τα μαθήματα και το ΕΠΑΛ Γαράζου να υπολειτουργεί λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Στο ΕΠΑΛ Γαράζου, που λειτουργεί στον ορεινό Μυλοπόταμο από το 2007, συνεχίζεται η υπολειτουργία του εξαιτίας της υποστελέχωσης σε εκπαιδευτικό προσωπικό στις βασικές επαγγελματικές ειδικότητες του σχολείου. Παρά τις επιστολές προς το υπουργείο Παιδείας που εστάλησαν τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, υπολείπονται  δύο γεωπόνοι και ένας ηλεκτρολόγος για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών του σχολείου. Ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτρης Κόκκινος μέσα από τις παρεμβάσεις του επισημαίνει ότι το υπουργείο Παιδείας δεν έχει φροντίσει για την κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών που απαιτούνται για τις βασικές ειδικότητες εκπαίδευσης και πως πρέπει να διοριστούν οι εκπαιδευτικοί για να μην χαθεί η χρονιά για τους μαθητές.

Όσον αφορά στο 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου, τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται εξαιτίας της υποστελέχωσης από πλευράς καθηγητών, της υπεραριθμίας των μαθητών και της έλλειψης αιθουσών διδασκαλίας. Όπως και παλαιότερα, έτσι και τώρα έχει κατατεθεί η πρόταση για την ίδρυση 2ου ΕΠΑΛ στο Ρέθυμνο. Μάλιστα, αυτό ήταν και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο δημοτικό Συμβούλιο της π. Τρίτης με τον Πρόεδρο της ΕΛΤΕΕ Ρεθύμνου Βαρδή Δασκαλάκη να τονίζει τις ανάγκες που υπάρχουν στην τεχνική εκπαίδευση και την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας 2ου ΕΠΑΛ.

Ακολουθούν οι πίνακες με τα κενά εκπαιδευτικών και τις ώρες που χάνονται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

ΣΧΟΛΕΙΟ    (ΓΥΜΝΑΣΙΑ)
ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ
Mουσικό Γ/σιο Ρεθύμνου
8 ώρες Θεολόγων/ 20 ώρες Φιλολόγων/ 3 ώρες Φυσικών 31 (χωρίς τα μαθήματα οργάνων όπου δεν έχουν γίνει προσλήψεις)
1ο Γ/σιο Ρεθύμνου
20 ώρες Φυσικών/24 ώρες Οικιακής Οικονομίας
44
2ο Γ/σιο Ρεθύμνου
8 ώρες Θεολόγων/8 ώρες Φυσικών/18 ώρες Οικιακής Οικονομίας
34
3ο Γ/σιο Ρεθύμνου
9 ώρες Βιολόγων
9
4o Γ/σιο Ρεθύμνου
12 ώρες Φυσικών/ 22 ώρες Οικιακής Οικονομίας/ 19 ώρες Τεχνολόγων
53
Γ/σιο Ατσιποπούλου
3 ώρες Θεολόγων/ 1 ώρα Φυσικής Αγωγής/ 13 ώρες Οικιακής Οικονομίας/
17
Γ/σιο Ανωγείων
3 ώρες Θεολόγων/ 12 ώρες Αγγλικών/ 6 ώρες Καλλιτεχνικών/ 6 ώρες Οικιακής Οικονομίας/ 6 ώρες Μουσικής/ 6 ώρες Τεχνολογίας
39
Γ/σιο Γαράζου
8ώρες Θεολόγων/ 7 ώρες Φυσικών/ 3 Καλλιτεχνικών/ 4 ώρες Οικιακής Οικονομίας/ 4 ώρες Τεχνολογίας
26
Γ/σιο Επισκοπής
8 ώρες Οικιακής Οικονομίας
8
Γ/σιο Koξαρές
8 ώρες Οικιακής Οικονομίας/ 4 ώρες Τεχνολογών
12
Γ/σιο Kράνας
11ώρες Φυσικών/ 3 ώρες Καλλιτεχνικών/ 3 ώρες Οικιακής Οικονομίας/ 3 ώρες Μουσικής/3 ώρες Τεχνολόγων
23
Γ/σιο Πανόρμου
10 ώρες Θεολόγών/ 4 ώρες Χημικών/ 8 ώρες Οικιακής Οικονομίας
22
Γ/σιο Περάματος
16 ώρες Θεολόγων/ 6 ώρες Φυσικών/ 6 ώρες Χημικών/ 11 ώρες Οικιακής Οικονομίας
39
Γ/σιο Σπηλίου
6 ώρες Φυσικών/ 6 ώρες Οικιακής Οικονομίας
12
Γ/σιο Συβρίτου
6 ώρες Θεολόγων/ 3 ώρες Καλλιτεχνικών/ 3 ώρες Μουσικής/ 3 ώρες Τεχνολόγων
15
Γ/σιο Φουρφουρά
3 ώρες Φυσικών/ 3 ώρες Οικονομολόγων/ 3 ώρες Μουσικής/ 2 ώρες Τεχνολόγων
11



ΣΧΟΛΕΙΟ (ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΠ.)
ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ
1o ΕΠΑΛ Ρεθύμνου
2 ώρες Θεολόγων/ 3 ώρες Φιλολόγων/ 12 ώρες Χημικών/ 2 ώρες Αγγλικών/ 10 ώρες Αρχιτεκτόνων/ 16 ώρες Ιατρών/ 90 ώρες Μηχανολόγων/ 21 ώρες Ηλεκτρολόγων/ 14 ώρες Γραφικών Τεχνών/ 13 ώρες Νοσηλευτών/ 23 ώρες Οχημάτων/ 23 ώρες Βρεφονηπιοκόμων/ 2 ώρες Project
231
ΕΠΑΛ Γαράζου
2 ώρες Θεολόγου/ 29 ώρες Γεωπόνων/ 13 ώρες Ηλεκτρολόγων
44
Εσπερινό ΕΠΑΛ Ρεθύμνου
1 ώρα Θεολόγων/ 1 ώρα Αγγλικών/ 4 ώρες Πληροφορικής/ 28 ώρες Ηλεκτρολόγων
34
ΕΠΑΣ Ρεθύμνου
4 ώρες Ιατρών/ 25 ώρες Μηχανολόγων/ 18 ώρες Ηλεκτρολόγων/ 3 ώρες Γραφικών Τεχνών/ 50 ώρες Αισθητικής/ 22 ώρες Αισθητικής/ 60 ώρες Κομμωτικής/ 36 ώρες Φυσικοθεραπευτών/ 2 ώρες Φωτογράφων
220

 
ΣΧΟΛΕΙΟ (ΛΥΚΕΙΑ)
ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΛΕΙΠΟΥΝ
ΣΥΝΟΛΟ ΩΡΩΝ ΠΟΥ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΩΣ
 
1ο ΓΕΛ Ρεθύμνου
2 ώρες Βιολόγών/ 1 ώρα Αγγλικών/ 12 ώρες Project
15
 
2ο ΓΕΛ Ρεθύμνου
6 ώρες Θεολόγών/ 2 Χημικών/ 2 ώρες Project
10
 
3ο ΓΕΛ Ρεθύμνου
3 ώρες Θεολόγών/ 3 ώρες Φυσικών/ 2 ώρες Χημικών/ 6 ώρες Project
14
 
ΓΕΛ Πανόρμου
9 ώρες Θεολόγων/ 8 ώρες Βιολόγων/
17
 
ΓΕΛ ΑΝΩΓΕΙΩΝ
10 ώρες Θεολόγων/ 9 ώρες Αγγλικών
19
 
ΓΕΛ Περάματος
6 ώρες Βιολόγων
6
 
ΓΕΛ Σπηλίου
9 ώρες Θεολόγων/ 2 ώρες Βιολόγων/4 Project
15
 
ΓΕΛ Φουρφουρά
5 ώρες Θεολόγων/ 21 ώρες Φιλολόγων
26
 
Εσπερινό Λύκειο Ρεθύμνου
6 ώρες Θεολόγων
6

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...