Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

«Προτάσεις για την δικαιότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας»


- Επιστολή Αυγενάκη προς τον Υπουργό Οικονομικών

Στις ελλείψεις που παρουσιάζει ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, αλλά και σε προτάσεις που θα αναθερμάνουν την αγορά ακινήτων, επιτυγχάνοντας παράλληλα δικαιότερη φορολόγηση, αναφέρεται σε επιστολή του... ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, σημειώνοντας ότι έχει αν και ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας περιέχει ορισμένες ορθές ρυθμίσεις, ωστόσο παρουσιάζει αρκετές ασάφειες.

Παράλληλα όπως υποστηρίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής «στη συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής κτηματαγοράς, πρέπει να υπάρξουν μέτρα που θα δώσουν κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας, αντί της μεγάλης φορολόγησης που έχει δημιουργήσει καθίζηση στον κλάδο και έχει παγώσει τις αγοραπωλησίες» ενώ προτείνει μεταξύ άλλων «την μείωση των φορολογικών συντελεστών, την μείωση του φόρου μεταβίβασης, αλλά και την προσγείωση των αντικειμενικών αξιών στα πραγματικά επίπεδα».

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής:«Ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, που βρίσκεται υπό διαβούλευση, περιέχει αρκετές ορθές ρυθμίσεις, καθώς καταργεί το ΕΕΤΗΔΕ, καταργεί τον ΦΑΠ και διευρύνει την φορολογική βάση. Ωστόσο, την ίδια ώρα παρουσιάζει ορισμένες ελλείψεις ως προς τα παραδοσιακά κτίσματα, τους παραδοσιακούς οικισμούς, ασάφεια ως προς την ερμηνεία του χαρακτηρισμού των μειονεκτικών περιοχών και δεν διευκρινίζεται τι συμβαίνει στις περιπτώσεις δεσμευμένων οικοπέδων από την αρχαιολογία ή των υπό εξαγγελία απαλλοτρίωσης γηπεδικών εκτάσεων.

Στη συνεχιζόμενη ύφεση της ελληνικής κτηματαγοράς, πρέπει να υπάρξουν μέτρα που θα δώσουν κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας, αντί της μεγάλης φορολόγησης που έχει δημιουργήσει καθίζηση στον κλάδο και έχει παγώσει τις αγοραπωλησίες.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντικό να διατυπωθούν ορισμένες προτάσεις οι οποίες θα δώσουν την απαραίτητη ώθηση στα ακίνητα, αλλά ιδιαίτερα όσον αφορά στον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Αρχικά, θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον στο μισό οι φορολογικοί συντελεστές για τα εντός σχεδίου οικόπεδα ή να μην φορολογούνται καθόλου διότι δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα.

Επιπλέον, για τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται θα πρέπει να μεγαλώσει ο μειωτικός συντελεστής όπως επίσης για διατηρητέα ακίνητα, δασικές εκτάσεις, ξενοδοχεία και ιδιαίτερα για τα ακίνητα πολλαπλών χρήσεων.

Σήμερα, ο φόρος στις μεταβιβάσεις ανέρχεται στο 8% και φθάνει έως 10% για αξία άνω των 20.000 ευρώ. Για το ίδιο ακίνητο ο φορολογούμενος πληρώνει κάθε χρόνο χαράτσι μερικών εκατοντάδων ευρώ, ενώ είναι πολύ πιθανό, ανάλογα με το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του, να πληρώνει κάθε χρόνο και φόρο ακίνητης περιουσίας. Ως εκ τούτου ένα μέτρο που μπορεί να επανεργοποιήσει την αγορά ακινήτων, είναι και η μείωση του φόρου μεταβίβασης στο 3%.

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να υπάρχουν μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για επενδύσεις σε ξενοδοχεία και εκτάσεις που προορίζονται για παραθεριστικές κατοικίες αλλά και «προσγείωση» των αντικειμενικών αξιών και των συντελεστών εμπορικότητας. Κατά τη διάρκεια της κρίσης η υποχώρηση στις τιμές των κατοικιών προσεγγίζει το 40%, με τις νέες αγορές να έχουν σχεδόν μηδενιστεί και τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια να εκτοξεύονται από το 5,3% το 2008 σε περίπου 24% το 2013. Δεν μπορεί οι αντικειμενικές αξίες να είναι κατ΄ επίφαση αντικειμενικές.

Ακόμη, είναι αναγκαία η κατάργηση του φόρου υπεραξίας ή τουλάχιστον να μειωθεί στο 5%, διότι με τις εικονικές αντικειμενικές αξίες θα αναγκαστούν οι πολίτες να πληρώνουν υπέρμετρο φόρο, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επιπροσθέτως, τα τεκμήρια διαβίωσης με κριτήριο την κατοχή ακινήτων, αποτελεί μια στρέβλωση, διότι λόγω των χαμηλών εισοδημάτων, της υψηλής και πολλαπλής φορολόγησης και των προβλημάτων γενικότερα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, είναι άδικο να φορολογούνται βάσει της κατοχής των ακινήτων που κληρονόμησαν ή απέκτησαν με οποιονδήποτε τρόπο, όπως άδικη είναι και η υπέρμετρη φορολόγηση οποιονδήποτε ακινήτων που δεν αποφέρουν εισόδημα

Τέλος, επιβάλλεται να υπάρχει στο νομοσχέδιο σαφής αναφορά για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, σαφής ερμηνεία των μειονεκτικών περιοχών σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τέλος δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει Εθνικό Κτηματολόγιο- να ληφθεί υπόψη η χρήση γης κάθε ακινήτου και βάσει αυτού να προχωρήσουμε στην φορολόγηση.

Στόχος μας είναι να βγάλουμε την χώρα από την ύφεση, χωρίς να εξοντώσουμε τον ήδη επιβαρημένο Έλληνα, αναζητώντας την δικαιότερη δυνατή λύση και την όσο το δυνατόν δικαιότερη φορολόγηση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...