Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Καταγραφή των ζημιών από τον χθεσινό σεισμό στην Κρήτη

Σε καταγραφή των ζημιών που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 6,2 Ρίχτερ προχωρούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Κρήτη.

Κλειστό παραμένει από το πρωί της Κυριακής το φαράγγι της Σαμαριάς, προκειμένου να ελεγχθεί ο δρυμός σε όλο το μήκος της διαδρομής και κυρίως σε σημεία που από το Σάββατο αναφέρθηκαν πτώσεις βράχων.

Έχει επίσης κλείσει ο επαρχιακός δρόμος που οδηγεί στο Θέρισο, σε όλο το μήκος του φαραγγιού, καθώς κρίθηκε σκόπιμο μετά την πτώση ενός μεγάλου βράχου να ελεγχθεί όλο το τμήμα της διαδρομής για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κίνδυνος νέων κατολισθήσεων. Ο έλεγχος γίνεται σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων.

Παράλληλα, ελέγχονται οι σχολικές μονάδες των Χανίων, ενώ συστάθηκαν επιτροπές ανά δήμο, τα μέλων των οποίων θα πραγματοποιήσουν ελέγχους σε όλα τα δημόσια κτήρια.

Στην περιφερειακή ενότητα Χανίων υπάρχουν αναφορές πολιτών για ρήγματα σε κυρίως παλιές οικίες. Οι αναφορές συγκεντρώνονται και θα ακολουθήσουν αυτοψίες από μηχανικούς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, δήλωσε στο ΑΜΠΕ ότι οι περισσότερες αναφορές έρχονται από την πόλη των Χανίων. Επιπλέον, έχουν αναφερθεί πτώση της μισής οροφής ακατοίκητης οικίας στη συνοικία Χαλέπα και πτώση τοιχίου παλιάς οικίας στην περιοχή των Εννιά Χωριών.

Οι πολίτες που διαπιστώνουν ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις μπορούν να τις δηλώνουν στα τηλέφωνα 28213-40100, 40101 και 40102.

Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από το πρωί της Δευτέρας, καθώς σύμφωνα με τον κ. Βουλγαράκη «με την πρώτη εικόνα υπάρχει η εκτίμηση ότι οι ζημιές είναι περιορισμένες, ωστόσο σαφής εικόνα θα υπάρχει όταν ολοκληρωθούν οι αυτοψίες».

Σε περιοχές κυρίως κοντά στην πόλη των Χανίων παρατηρήθηκαν σωματίδια στο νερό του δικτύου ύδρευσης, ωστόσο, σύμφωνα με τεχνικούς της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης - αποχέτευσης, αυτό παρατηρείται σε σημεία όπου υπάρχουν γεωτρήσεις μεγάλου βάθους και το δίκτυο δεν έχει υποστεί ζημιά. Πάντως, αρκετοί πολίτες έσπευσαν να προμηθευτούν εμφιαλωμένο νερό.

Την παλιά πόλη των Χανίων και την περιοχή της Κισσάμου, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος το Σάββατο το βράδυ κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην αντιπεριφέρεια Χανίων εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν πιθανότητα ο κύριος, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, κρίσιμο το επόμενο 24ωρο.

Κανονικά λειτουργούν πλλέον όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς με ευθύνη των ξενοδόχων έγινε ενημέρωση προς τους επισκέπτες που αυτή την περίοδο βρίσκονται στα Χανιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...