Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Κάτω από το νερό η Κρήτη σε 35χρόνια !

Έτος 2047. Η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη έχει φτάσει στο τέλος της. Και ο χειρότερος εφιάλτης για το ανθρώπινο γένος έχει ξεκινήσει. Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί πια σε ένα κολασμένο μέρος, όπως το μεγαλύτερο μέρος των άλλοτε ευλογημένων από το κλίμα και τη μοίρα περιοχών. Η Κρήτη βιώνει τις πρωτοφανείς στην ιστορία συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η μια μετά την άλλη οι πόλεις του πλανήτη "καίγονται" από τις θερμοκρασίες που σπάνε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ. Οι παράκτιες περιοχές έχουν μεταμορφωθεί σε ένα σκηνικό που ξεπερνάει ακόμα και τις πιο τρομακτικές προειδοποιήσεις των επιστημόνων που έβλεπαν τις μελέτες τους να σωριάζονται σαν άχρηστα χαρτιά στα συρτάρια των πολιτικών και τις κραυγές αγωνίας να πνίγονται στον ωκεανό των συμφερόντων.

Εκατομμύρια άνθρωποι μεταναστεύουν στο Βορρά, αναζητώντας βιώσιμες συνθήκες. Την ίδια μοίρα ακολουθούν εκατοντάδες πληθυσμοί ζώων, ενώ οι αλλαγές στη βιοποικιλότητα είναι βιβλικές. Το τέλος έχει αρχίσει και κανείς δεν μπορεί να το εμποδίσει να συμβεί.

Η ώρα μηδέν

Όχι. Δεν είναι το σενάριο μιας ακόμα ταινίας επιστημονικής φαντασίας με τις πιο ευφάνταστες καταστροφολογικές σκηνές, αλλά μια πραγματικότητα. Που απλά ειπώθηκε λίγο νωρίτερα από την ώρα που οι δείκτες των ρολογιών θα αρχίσουν να κινούνται προς την ώρα μηδέν. Όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι συντάκτες μιας νέας τρομακτικής μελέτης που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης και περιλαμβάνεται στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό "Nature".

Τριάντα εννιά διαφορετικά κλιματικά μοντέλα από 21 επιστημονικές ομάδες σε 12 χώρες δίνουν στη μελέτη ένα περιθώριο λάθους της τάξης μόλις του 5%, με την επισήμανση ότι, ακόμα και αν σταματήσει η εκπομπή ρύπων που μολύνουν τον πλανήτη, το μόνο που θα μπορούσε να συμβεί για την ανθρωπότητα είναι να κερδίσει απλά λίγο χρόνο και, αντί για το μοιραίο έτος 2047 που θα ξεκινήσουν όλα, η χρονολογία αυτή να παραταθεί ως το 2069!

rethymnoguide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...