Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ρεκόρ δικογραφιών στο Ηράκλειο για ρατσιστική βία

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις υποθέσεις που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο – Ρεκόρ δικογραφιών στο Ηράκλειο – Καμία δίωξη σε όλη τη χώρα


Του Σωτήρη Μεταξά / prismanews.gr

Μία απίστευτη ... πρωτιά φέρνουν στο προσκήνιο τα στοιχεία που διαβίβασε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, μετά από ερώτηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ Μαρίας Γιαννακάκη για την τύχη υποθέσεων που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο. Από τα στοιχεία προκύπτουν δύο εξαιρετικά σημαντικές διαπιστώσεις.

Η πρώτη αφορά στο γεγονός ότι ενώ σε επίπεδο χώρας έχουν σχηματιστεί αρκετές δικογραφίες, μέχρι στιγμής οι διώξεις που έχουν ασκηθεί είναι μηδενικές. Το δεύτερο στοιχείο αφορά στην Κρήτη καθώς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, έχουν σχηματιστεί, κατόπιν εγκλήσεως των παθόντων 7 δικογραφίες, αριθμός ρεκόρ σε όλη την Ελλάδα.

Καμία δικογραφία στα Χανιά

Το έγγραφο του υπουργού Δικαιοσύνης φέρνει στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία όπως αυτά παραδόθηκαν από τους διοικούντες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών που λειτουργούν στις έδρες των Εφετείων (Πειραιά, Χαλκίδας,Λαμίας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας,Πατρών, Καλαμάτας, Αγρινίου, Κοζάνης,Ροδόπης, Χανίων, Ρόδου, Σύρου, Ναυπλίουκαι Μυτιλήνης) και όπως προκύπτει, δεν προέκυψε ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για αδικήματα που εμπίπτουν στον αντιρατσιστικό νόμο καθώς και στο Ν. 3304/05 που αφορά στην εφαρμογή ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων.

Πολλές δικογραφίες, καμία δίωξη

Ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο στις εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου. Από τις έγγραφες απαντήσεις προκύπτει ότι στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έχουν σχηματιστεί αυτεπαγγέλτως 6 δικογραφίες. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εκκρεμούν 6 υποθέσεις ρατσιστικής βίας. Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, έχουν σχηματιστεί, κατόπιν εγκλήσεως των παθόντων 7 δικογραφίες.

Όπως σπεύδει να επισημάνει ο υπουργός, οι δικαστικές αρχές ασκούν το έργο τους με ανεξαρτησία και είναι αποκλειστικά αρμόδιες για την εκτίμηση των πληροφοριών και στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση τους για την έναρξη και εξέλιξη μιας υπόθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...