Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Ρέθυμνο: Με εξαφάνιση απειλείται η αλιευτική παράδοση στην Ελλάδα

Με εξαφάνιση απειλείται η αλιευτική παράδοση και το χρώμα του Αιγαίου, εξαιτίας της υπεραλίευσης και της καταστροφής της θαλάσσιας ζωής, όπως επεσήμανε το πρωί από το Ρέθυμνο ο διευθυντής ερευνών του ινστιτούτου θαλάσσιας βιολογίας του ελληνικού κέντρου θαλάσσιων ερευνών, Κώστας Ντούνας.


Η πρόταση που καταθέτουν οι επιστήμονες είναι η ίδρυση προστατευόμενων αλιευτικών ζωνών σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να απλωθεί δίκτυ προστασίας στην παράκτια ζώνη που αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα υπεραλίευσης.

Νέο «καμπανάκι» σήμερα από τους επιστήμονες για τον ανεκτίμητο πλούτο που κρύβουν οι ελληνικές θάλασσες και ο οποίος δίνει ψωμί σε χιλιάδες επαγγελματίες, αλλά και ερασιτέχνες αλιείς σε ολόκληρη τη χώρα, τη στιγμή που συμβάλλει και στην ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Η νέα μάστιγα -για την οποία κλείνει τα αφτιά του το αρμόδιο υπουργείο- ονομάζεται υπεραλίευση και με βάση τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έπρεπε ήδη να έχει αντιμετωπιστεί.

Αντ” αυτού, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τηρεί «σιγή ιχθύος» παρά τις μελέτες των επιστημόνων που ζητούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος εδώ και τώρα, καθώς και εντατικούς ελέγχους.

Το πρόβλημα της υπεραλίευσης -πέρα από τον κόλπο της Μεσαράς για τον οποίο έγινε σχετική έρευνα στο πρόσφατο παρελθόν- παρατηρείται και μάλιστα πολύ έντονα και στο βόρειο και νότιο μέτωπο της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου. Το πρωί μάλιστα στα γραφεία της αντιπεριφέρειας, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κάθισαν σε στρογγυλό τραπέζι και συμφώνησαν να ασκήσουν πιέσεις στο αρμόδιο υπουργείο προκειμένου ν” αναγκαστεί να ασχοληθεί με το ζήτημα.

neatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...