Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Τι συμβαίνει με τα λατομεία και την επάρκεια υλικών στην Κρήτη;

Ποσά και που λειτουργούν  νόμιμα;
Κίνδυνοι για τα συγχρηματοδοτούμενα  έργα;


Παρέμβαση Αυγενάκη προς τον Υπουργό  Ανάπτυξης

Στην επάρκεια και τις τιμές  των αδρανών υλικών στην Κρήτη, σύμφωνα και με τις τελευταίες εξελίξεις, αναφέρεται σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη, ζητώντας να μάθει τι ακριβώς συμβαίνει με τις τιμές των υλικών των λατομείων αλλά και την νομιμότητα της λειτουργίας τους.

Όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης στο έγγραφό του προς τον Υπουργό: «στις αρχές Ιουνίου, σε επιστολή δέκα κατασκευαστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε μερικά από τα πλέον μεγάλα έργα που γίνονται στην ανατολική Κρήτη, γινόταν λόγος για κίνδυνο από το οξύ πρόβλημα έλλειψης αδρανών υλικών. Όπως είχαν επισημάνει, όλα τα λατομεία είναι κλειστά και τα έργα του ΕΣΠΑ μπορεί να μείνουν ανολοκλήρωτα».

 «Όλα τα έργα έχουν χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και βέβαια δεν είναι δυνατόν να εκτελεσθούν από παρανόμως λειτουργούντα λατομεία, αφού στα συμβατικά τεύχη προβλέπεται ο όρος αυτός. Συνεπώς οποιαδήποτε καταγγελία επί του θέματος αυτού θα αδρανοποιήσει την εκτέλεση των έργων» υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής.

Ωστόσο, υπήρξε άμεσα απάντηση από  εταιρείες που εκμεταλλεύονται  λατομεία στο Νομό Λασιθίου σύμφωνα  με την οποία υπάρχει επάρκεια για την κάλυψη των έργων με αδρανή υλικά. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες «φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Σητείας ξεφόρτωνε 3.000 τόνους χαλίκι και άμμο προερχόμενο από το Βόλο, καθώς πλέον οι εργολήπτες δεν μπορούν, να βρουν υλικά από την περιοχή και αδυνατούν να συνεχίσουν τα έργα».

 Ο κ. Λ. Αυγενάκης επισημαίνει μάλιστα ότι «με αφορμή το παρόν ανοίγει ένα θέμα που αφορά τόσο στην επάρκεια των υλικών από τα λατομεία της Κρήτης, όσο και στην τιμή που παρέχονται στην αγορά καθώς προτιμώνται υλικά από την υπόλοιπη Ελλάδα, υπολογίζοντας το υψηλό μεταφορικό κόστος παρά από την Κρήτη» και ζητά ενημέρωση για τη νομιμότητα λειτουργίας των λατομείων, τις τιμές και την επάρκεια των υλικών, αλλά και εάν υπάρχουν κίνδυνοι για εν εξελίξει έργα του ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...