Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Ο Ηρακλειώτης πρωταθλητής της ζωής με τα "ολυμπιακά" όνειρα

Ένα παιδί με ειδικές ικανότητες, που πήγε να κάνει σε ηλικία 9 ετών θεραπευτική ιππασία, ανακάλυψε μια απίστευτη εσωτερική δύναμη, αλλά και ένα μεγάλο ταλέντο στην ιππασία. Η ζωή του Ηρακλειώτη Μιχάλη Καλαράκη άλλαξε ριζικά.

Σήμερα, στην ηλικία των 16 ετών, καταφέρνει να διακρίνεται σε ένα από τα πιο δύσκολα ολυμπιακά αθλήματα, την ιππική δεξιοτεχνία, και μάλιστα συναγωνιζόμενος αρτιμελή άτομα. Όνειρο του Μιχάλη, που είναι ταυτόχρονα και πολύ καλός μαθητής, είναι να συμμετάσχει στην Παραολυμπιάδα του Ρίο το 2016 και - γιατί όχι; - να γίνει ο πρώτος Έλληνας χρυσός παραολυμπιονίκης του αθλήματος...

Είναι μόλις 16 ετών κι επιτυγχάνει εξαιρετικές επιδόσεις, ενώ ήδη τελείωσε την Α' τάξη του 2ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου. Μολονότι ο Μιχάλης Καλαράκης παρουσιάζει κινητική δυσκολία, λεπτής κινητικότητας, η οποία αντιμετωπίζεται από μια σειρά θεραπειών, εδώ και 7 χρόνια ιππεύει. Αρχικά δόθηκε έμφαση στη θεραπευτική ιππασία για την αποκατάσταση διαφόρων δυσκολιών, όπως ισορροπίας και άρθρωσης. Στην πορεία η εξέλιξη του ήταν τέτοια ώστε διακρίθηκε ικανός να προχωρήσει στην αθλητική ιππασία και μάλιστα μετά από τετράμηνη εκπαίδευση.

Η αρχή
Τον Οκτώβριο του 2010 συμμετείχε στην πρώτη αποστολή του Ιππικού Ομίλου Ηρακλείου για την απόκτηση της άδειας ικανότητας αθλητή. Οι εξετάσεις, θεωρητικές, πρακτικές και γραπτές, διεξάγονται από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας.

Ο Μιχάλης κατατάχθηκε στο Level 2 της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παραολυμπιακής Ιππασίας. Το Σεπτέμβριο του 2011 πήρε μέρος σε αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας στην Αττική και βραβεύτηκε για τη συμμετοχή του στο αγώνισμα της κατηγορίας Ε για αρτιμελή άτομα. Δύο μήνες αργότερα συμμετείχε στις κατηγορίες Ε και Α3 στον Ιππικό Όμιλο Βαρυμπόμπης. Το Φεβρουάριο του 2012 συμμετείχε στην κατηγορία Ε (αρχαρίων) στο Μαρκόπουλο Αττικής, όπου ήρθε πρώτος, ενώ το Μάιο του ίδιου έτους συμμετείχε στον τελικό πρωταθλήματος στην κατηγορία Α3 στο Μαρκόπουλο.

Ο στόχος
«Έχω βάλει πολύ ψηλά τον πήχη μετά από όλα αυτά που έχω καταφέρει. Αποκτώ εμπειρία παίρνοντας μέρος σε αγώνες ιππικής δεξιοτεχνίας για αρτιμελή άτομα. Μέσω αυτών των αγώνων θέλω να αποδείξω ότι είμαι έτοιμος να λάβω μέρος σε αγώνες διεθνούς επιπέδου.

Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου να πραγματοποιήσω και αυτό το στόχο και να "κατακτήσω" το χώρο της ευρωπαϊκής ιππικής δεξιοτεχνίας και μέσα από αυτό να έχω την τιμή να συμμετάσχω στην Παραολυμπιάδα του Ρίο το 2016 και γιατί όχι να γίνω ο πρώτος Έλληνας χρυσός παραολυμπιονίκης», ανέφερε, μιλώντας στη "Ν.Κ.", ο Μιχάλης Καλαράκης.

Υπερήφανοι γονείς
Συμπαραστάτες στον αγώνα του Μιχάλη είναι οι γονείς του, Σόνια και Μηνάς Καλαράκης. Δίπλα του σε κάθε του βήμα, αρωγοί και νούμερο ένα θαυμαστές του. Είναι μεγάλο πράγμα να μεγαλώνεις ένα παιδί με ειδικές ανάγκες και από αυτό να παίρνεις μόνο χαρές...

«Έφτασα στο σημείο να μη σκέφτομαι τις δυσκολίες που έχω περάσει, αλλά το τώρα και ότι ο Μιχάλης, αφού έχει κάνει τόσα, έχει φτάσει στο σημείο να μπορεί να σταθεί μόνος του. Είναι παιδί που δίνει και παίρνεις από αυτόν. Καταθέτει ψυχή», ανέφερε η υπερήφανη μητέρα, Σόνια Καλαράκη...  

«Είναι σημαντικό ότι σε όλους αυτούς τους αγώνες ο Μιχάλης ανταγωνίζεται επάξια αρτιμελή άτομα, όπως επίσης και ότι είναι μέχρι στιγμής ο μόνος αθλητής παραολυμπιακής ιππασίας στην Ελλάδα», πρόσθεσε η ίδια.

Επιμονή
Εξάλλου, ο Μιχάλης είναι ένα "χαρισματικό παιδί, που προσπαθεί για το καλύτερο και ό,τι στόχο βάλει το καταφέρνει με πολλή δουλειά και προσπάθεια. Δεν τα παρατά εύκολα, έχει επιμονή και σύστημα», λέει η κ. Καλαράκη, η οποία έχει άλλον έναν γιο, ηλικίας 14 ετών, που ασχολείται με το μπάσκετ στην ομάδα του ΟΦΗ.

Όσο για το άλογό του, το άλλο του μισό, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος και το οποίο έχει αποκτήσει εδώ κι ένα χρόνο, σίγουρα θα τον βγάλει... ασπροπρόσωπο, αφού το προσέχει περισσότερο κι από τον εαυτό του. Το πλένει, το ταΐζει, του εξομολογείται και το εξομολογεί, όπως λέει ο ίδιος. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως, όταν τελειώνει η προπόνηση και ο Μιχάλης αφιππεύει, το άλογο των ακολουθεί από πίσω, σαν να ήταν σκυλάκι.  

«Το άλογό μου, ο Donizetti, είναι το άλλο μου μισό. Μαζί με την προπονήτριά μου Μαριάννα Γραμματικάκη-Βελιβασάκη είμαστε το τρίδυμο, που διψάμε να ζήσουμε νέες στιγμές χαράς και συγκίνησης»...

Της Ιωάννας Βλαχάκη / neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...