Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ρέθυμνο: 450 οικογένειες προμηθεύτηκαν προϊόντα από το Δίκτυο χωρίς


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 7 Ιουλίου η δεύτερη διανομή του Δικτύου Αλληλεγγύης Χωρίς Μεσάζοντες Ρεθύμνου στο χώρο του παλαιού ρέματος Συνατσάκη που παραχωρήθηκε από το Δήμο Ρεθύμνου. Η ποσότητα των προϊόντων που διατέθηκαν ξεπέρασε τους 15 τόνους, ενώ στο κάλεσμα του Δικτύου ανταποκρίθηκαν πάνω από 450 οικογένειες, οι οποίες κατέθεσαν τις παραγγελίες τους εντός της προθεσμίας.

Ο στόχος μας ήταν (και είναι) να στηρίξουμε την ντόπια παραγωγή που σέβεται το περιβάλλον, γι’ αυτό και επιλέξαμε βιολογικά, αλλά και συμβατικά, χωρίς φυτοφάρμακα, κρητικά προϊόντα.

Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν και πάλι μεγάλο, καθώς οι αλληλέγγυες τιμές των τοπικών προϊόντων σε συνδυασμό με την εξασφαλισμένη ποιότητά τους (βιολογικά και χωρίς φυτοφάρμακα) αποτέλεσαν βασικό κίνητρο για τους καταναλωτές. Η ποιότητα των προϊόντων, όπου χρειάσθηκε, εξασφαλίστηκε μέσω των χημικών αναλύσεων που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία του Δικτύου.

Δόθηκαν 5,5 τόνοι πατάτες (χωρίς φυτοφάρμακα και βιολογικές) Ρεθύμνου, 1,5 τόνος βιολογικοί χυμοί Χανίων, πάνω από 300 κιλά μέλι Λασιθίου και 350 λίτρα βιολογικό λάδι Ρεθύμνου. Επιπλέον, διανεμήθηκαν 4,5 τόνοι αλεύρι Δράμας και 3,5 τόνοι ρύζι Χαλάστρας και Μεσσηνίας.

Πολύ σημαντική και πάλι ήταν η συμβολή των εθελοντών που βρέθηκαν στο σημείο της διανομής από νωρίς και δούλεψαν σκληρά για την ολοκλήρωσή της.  Γι’ αυτό και σύμφωνα με τις αρχές του δικτύου, στους άνεργους εθελοντές μοιράσθηκαν προϊόντα από την προσφορά αλληλεγγύης των παραγωγών.

Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Χωρίς Μεσάζοντες αναπτύσσεται δυναμικά γιατί σιγά-σιγά το αγκαλιάζει η κοινωνία του Ρεθύμνου. Με τη στήριξή της θα μπορέσουμε να εξασφαλίζουμε όλο και περισσότερα ελληνικά και τοπικά, υγιεινά προϊόντα, σχεδόν πάντα φτηνότερα για τον καταναλωτή, παραγόμενα με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Με την αλληλέγγυα κοινωνική οικονομία δίνουμε μια δυναμική απάντηση στους χονδρεμπόρους, στις πολυεθνικές αλυσίδες, στο πολιτικό κι επικοινωνιακό κατεστημένο που τους στηρίζει. Παραγωγοί και καταναλωτές συνεργαζόμαστε, αντιστεκόμαστε θετικά και εναλλακτικά στην οικονομική και κοινωνική κρίση που όλοι βιώνουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...