Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

O εφευρέτης του γραφένιου στο Ηράκλειο Κρήτης

Για δέκατο τρίτο συνεχές έτος θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο στο Ηράκλειο Κρήτης οι σεμιναριακές διαλέξεις υψηλού επιστημονικού επιπέδου, «The Onassis Foundation Science Lecture Series». Οι διαλέξεις διοργανώνονται από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και φέτος είναι αφιερωμένες στη Φυσική και Χημεία, με θέμα: «Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογία».

Κεντρικός ομιλητής είναι ο Καθηγητής Konstantin Novoselov (University of Manchester, UK), Βραβείο Νόμπελ (2010) στη Φυσική. Ο Καθηγητής Novoselov έλαβε το βραβείο Νόμπελ για την ανακάλυψη του Γραφενίου, υλικού με μοναδικές ιδιότητες, σε ηλικία μόλις 36 ετών, γεγονός που τον καθιστά τον νεότερο Νομπελίστα Φυσικής των τελευταίων 40 χρόνων.

Το Γραφένιο αποτελεί το υλικό του μέλλοντος αφού διαθέτει μεταξύ άλλων, απαράμιλλες ηλεκτρονικές, μηχανικές, και οπτικές ιδιότητες. Αυτό φαίνεται και από το ότι ήδη έχουν κατατεθεί περισσότερες από 6.500 πατέντες για αναμενόμενες εφαρμογές του. Μάλιστα πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας τη σημασία του ανακήρυξε το Γραφένιο ως τεχνολογία του μέλλοντος και διέθεσε για τις περαιτέρω έρευνες σε αυτό ένα δισεκατομμύριο Ευρώ στην επόμενη δεκαετία.

Άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες που θα δώσουν το «παρών» φέτος είναι ο Φαίδων Αβούρης (IBM Thomas. J. Watson Research Center, New York, USA), ο Andrea C. Ferrari (University of Cambridge, UK), ο Stephan Roche (ICREA, Institute Catala de Nanotechnologia, Barcelona, Spain), 0 Christian Thomsen (University of Berlin, Germany), ο Paul S. Weiss (Director California NanoSystems Institute, University of California, Los Angeles, USA) και ο Hua Zhang (Nanyang Technological University, Singapore).

Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση που διεξάγονται από το έτος 2001 στο Ηράκλειο Κρήτης, αναφέρονται πάντοτε σε θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς έρευνας και έχουν καθιερωθεί ως ο πλέον υψηλού επιπέδου αντίστοιχος θεσμός σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε κύκλος διαλέξεων διαρκεί μια εβδομάδα και απευθύνεται σε φοιτητές - υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους υψηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε έως 35 Έλληνες και 15 φοιτητές από άλλες χώρες, που γίνονται δεκτοί να συμμετάσχουν, παρέχονται άριστες δυνατότητες επικοινωνίας, γνωριμίας και πληροφόρησης από τους πλέον εξέχοντες επιστήμονες στον κόσμο. Έτσι μπορούν να προγραμματίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και την επιστημονική τους καριέρα.

Τo Ίδρυμα Ωνάση καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής στο Ηράκλειο της Κρήτης των ομιλητών και όλων των φοιτητών που γίνονται δεκτοί.

Οι αιτήσεις συμμετοχής υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της Ιστοσελίδας των Διαλέξεων Ωνάση: http://www.forth.gr/onassis/index.php?show=2013-07-15
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...