Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

Ρέθυμνο: Άφησε τη Φυσική και έπιασε τα σαλιγκάρια

Στο Ρέθυμνο της Κρήτης λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό η πρώτη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας σαλιγκαριών στην Ελλάδα.

Η εταιρεία «Χοχλιοί Κρήτης ΕΠΕ» ή αλλιώς «Escargot de Crète», αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η Κρήτη -και γενικότερα η Ελλάδα- έχει ανεκτίμητο πλούτο που αν τον εκμεταλλευτεί σωστά μπορεί να μεγαλουργήσει.

Εμπνευστής και δημιουργός σε αυτή την προσπάθεια της εταιρείας είναι ο καθηγητής Φυσικής, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ. Χαράλαμπος Κιαγιάς.

Μερικά από τα επιτεύγματα -παγκόσμιες καινοτομίες- της «Escargot de Crète» είναι πραγματικά εντυπωσιακά:

• Είναι το πρώτο εκτροφείο στον κόσμο που παράγει σαλιγκάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκμεταλλευόμενο τις άριστες για την εκτροφή σαλιγκαριών κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης, και έχει επιτύχει να έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή σαλιγκαριών ανά στρέμμα παγκοσμίως.

• Είναι το πρώτο τυποποιητήριο σαλιγκαριών στον κόσμο το οποίο λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ακολουθώντας την παραγωγικότητα των μονάδων εκτροφής.

Το τυποποιητήριο της εταιρείας

Τα περισσότερα τυποποιητήρια λειτουργούν μόνο 2 έως 4 μήνες το έτος και μάλιστα την ίδια εποχή που τα σαλιγκάρια της κρητικής υπαίθρου αναπαράγονται, με όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την πανίδα του τόπου μας.

• Όλα τα προϊόντα της κρητικής εταιρείας αποτελούν καινοτομία στην παγκόσμια αγορά και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη φήμη της χώρας μας καθώς χρησιμοποιούνται ελληνικές συνταγές.

• Είναι η πρώτη φορά που τυποποιείται η διάσημη κρητική συνταγή, χοχλιοί μπουμπουριστοί, ως προς τα συστατικά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάσημη Γαλλική συνταγή escargots de Bourguignon είναι γνωστή σε όλη την υφήλιο ακριβώς επειδή έχει τυποποιηθεί.

• Είναι η πρώτη φορά που τα σαλιγκάρια, χωρίς κανένα άλλο συντηρητικό, διατηρούνται μέσα στο ελαιόλαδο, το οποίο μάλιστα είναι εξαιρετικό παρθένο, βιολογικής γεωργίας και ΠΟΠ Βόρειος Μυλοπόταμος Κρήτης.

• Είναι η πρώτη φορά που ελληνική βιομηχανία τυποποίησης σαλιγκαριών τολμά και τυποποιεί το κρέας των σαλιγκαριών σε μορφή έτοιμου γεύματος.

Οι συνταγές με τις οποίες διατίθεται το προϊόν έτοιμο προς βρώση είναι:

1. Σαλιγκάρια με ξύδι, δενδρολίβανο και σταφίδα σουλτανίνα Κρήτης (βιολογικής γεωργίας) μέσα σε ελαιόλαδο.
2. Σαλιγκάρια με θυμάρι, λεμόνι και πράσινη χονδρολιά Κρήτης (βιολογικής γεωργίας) μέσα σε ελαιόλαδο.
3. Σαλιγκάρια μέσα σε ελαιόλαδο.

4. Σαλιγκάρια με σκόρδο και μαϊντανό σύμφωνα με τη γαλλική συνταγή escargots de Bourguignon, με την καινοτομία ότι δεν χρησιμοποιείται βούτυρο αλλά το κρητικό ελαιόλαδο.

Τα προϊόντα αυτά όπου έχουν μέχρι σήμερα παρουσιαστεί, σε εκθέσεις και events γευσιγνωσίας, έχουν κλέψει τις εντυπώσεις και έχουν ενθουσιάσει τους σεφ, ανοίγοντας νέους δρόμους στη γαστρονομία.

Τα σαλιγκάρια της «Χοχλιοί Κρήτης ΕΠΕ» σήμερα ήδη βρίσκονται σε μερικά από τα καλύτερα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και δοκιμάζουν τα πρώτα βήματά τους στις αγορές όλου του κόσμου!
http://rethemnosnews.gr

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...