Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Σχεδιασμοί - προτάσεις για τα Χανιά του μέλλοντος

Προτάσεις για τα Χανιά του μέλλοντος με βάση την αξιοποίηση του δημόσιου χώρου από τους ίδιους τους πολίτες, θα περιλαμβάνει το τριήμερο εκδηλώσεων p_public που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Παρασκευή 7 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 10 του μηνός. Το τριήμερο περιλαμβάνει διαλέξεις αλλά και πλούσια δρώμενα, με μουσικές, εκθέσεις και… χρώματα, σε δρόμους και πλατείες της παλιάς πόλης. Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την Παρασκευή στις 9 το βράδυ στην Πύλη Sabbionara με την εγκατάσταση 'Le Corbusier’s voyage reORIENTed, 1911-2011' και μουσική από τον Mr. Z.

Στην ουσία, η πόλη και ιδιαίτερα η παλιά πόλη των Χανίων θα μετατραπεί τις τρεις αυτές ημέρες σε μια ασταμάτηση γιορτή, πρόταγμα της οποίας θα είναι η ανάδειξη σημείων της περιοχής. Παράλληλα, οι διαλέξεις που θα γίνουν στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων θα επιχειρήσουν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τις πόλεις του μέλλοντος. Για παράδειγμα, μία από τις διαλέξεις, το Σάββατο μετά τις 10 το πρωί, θα έχει θέμα: "Σχεδιάζοντας ένα δίκτυο ανοιχτών χώρων: µία ολιστική αστική στρατηγική". Προέρχεται από την Ομάδα ενοποίησης ανοιχτών και πράσινων χώρων Χανίων του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων και του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Χανίων. Η ομάδα εργασίας συστάθηκε το 2009, δεδομένου των προβλημάτων και εδραιωμένων θέσεων πάνω στο ζήτημα της σχέσης δομημένου αδόμητου χώρου στα σύγχρονα αστικά περιβάλλοντα, με αντικείμενο μελέτης την "ενοποίηση των ανοικτών και πράσινων χώρων στην πόλη των Χανίων". Η πρότασή τους στηρίζεται στην εγκαθίδρυση ενός πράσινου δικτύου, που εκτός ότι συνδέει ανοικτούς και πράσινους χώρους, χρησιμοποιείται σαν ρυθμιστής στη διαχείριση των λοιπών δικτύων.
Να σημειώσουμε ότι το τριήμερο φεστιβάλ: p_public 2013 θα διοργανώσει η ομάδα p_public του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων για 4η συνεχή χρονιά. Ο βασικός κορμός του αποτελείται από ένα διήμερο δημόσιων συζητήσεων - παρουσιάσεων, από νέους επιστήμονες και παράλληλα από μια σειρά γεγονότων - εικαστικών εγκαταστάσεων από καλλιτέχνες και δημιουργικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού που φιλοδοξούν να αλλάξουν το αστικό και φυσικό τοπίο της πόλης.
Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων είναι η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και η 28η Ε.Β.Α..

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις στο Πνευματικό Κέντρο το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουνίου ως εξής. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 9:45 το πρωί του Σαββάτου με χαιρετισμούς και θα ακολουθήσουν:
10π.μ.: Αντί προλόγου: Σχεδιάζοντας ένα δίκτυο ανοιχτών χώρων: μία ολιστική αστική στρατηγική.
10:15π.μ.: Ομάδα ενοποίησης ανοιχτών και πράσινων χώρων Χανίων, ΤΕΕ/ΤΔΚ-ΣΑΧ.
10:45π.μ.: Ποιοι οι παράγοντες που φαίνεται να έχουν επηρεάσει την εξέλιξη του δημόσιου χώρου;
• Αθηναϊκό παράδοξο, ερωτηματικό (Αθηνά Σταματοπούλου, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ).
• The Thick City - Μία έρευνα για τη σύγχρονη Αθήνα (Fabiano Micocci, Δρ. Αρχιτέκτων Παν. Φλωρεντίας, MArch UniRoma3).
• Physical computing. Η πληροφορία στον Φυσικό Χώρο (Ααρών Κοέν, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ, MArch Pratt Inst., MPS NYU, Άγγελος Φλώρος, Αρχιτέκτων Μηχ. ΑΠΘ, MPS NYU).
• Η αρχιτεκτονική του 'πλεονάσματος' στην εποχή της παγκόσμιας τάξης. Η περίπτωση της Waterfront City του Rem Koolhaas στο Ντουμπάι. (Χριστίνα Μαϊστρέλη, Αρχιτέκτων Μηχ. ΑΠΘ, MArch ΕΜΠ).
12:30μ.: Μακροχρόνιος αστικός σχεδιασμός.
• Ανάπλαση μέσω μετατροπών σε ανοιχτούς χώρους: μία σχεδιαστική πρόταση για την περιοχή Gallaratese-Qt8 στο Μιλάνο. (Elena Fontanella, Αρχιτέκτων, MArch & υποψ. PhD Πολυτ. Μιλάνου
Noheir Elgendy, Δρ. Αρχιτέκτων, Πολυτ. Μιλάνου, Παν. Καΐρου, MLA Παν. Κατάνια).
• Από το αρχιτεκτονικό αντικείμενο στην αρχιτεκτονική στρατηγική του χώρου. (Micromega Architecture & Strategies, Αλέξανδρος Ζώμας, Αρχιτέκτων Μηχ. ΑΠΘ, MSc ΕΜΠ, Μαρία Παπαβασιλείου, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ, MSc Science Po Paris).
• H Ζώσα Πόλη: η έννοια της άυλης κώμης (Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος, Αρχιτέκτων & υποψ. PhD ΕΜΠ, MArch Yale).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Την Κυριακή 9 Ιουλίου οι διαλέξεις θα ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί με το εξής πρόγραμμα:
• Απρόβλεπτη / 'αυτοφυής' εξέλιξη: Από "τεχνητούς" σε "φυσικούς" δημόσιους χώρους. (Chiara Toscani, Δρ. Αρχιτέκτων, Πολυτ. Μιλάνου).
• REAR WINDOW ή "η μητρόπολη των ενδιάμεσων χώρων". (Ester Dedé, Αρχιτέκτων, MArch & υποψ. PhD Πολυτ. Μιλάνου)
• Δημόσια ευαισθητοποίηση στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. (Μαρία Ανδρουλάκη, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ, ΜSc & υποψ. PhD Παν. Εδιμβούργου).
• Η άδηλα Μινωική Πόλη: πόλη ως οίκος, ο οίκος ως λαβύρινθος και η Αυτοβιογραφική Αστικότητα (Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος, Αρχιτέκτων & υποψ. PhD ΕΜΠ, MArch Yale).
• 3 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ για τον δημόσιο χώρο (Δήμητρα Βογιατζάκη, Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ).
12:30μ.: Στοιχεία του δημόσιου χώρου που δεν επιβίωσαν και για ποιούς λόγους.
• Ο παραλληλισμός αρχιτεκτονικής βιολογίας και η εξέλιξη των ειδών και της πόλης (Ναταλία Ντουρουντάκη, Αρχιτέκτων Μηχ. Παν. Θεσσαλίας).
• ΦΩΤΟΡΥΠΑΝΣΗ: αλόγιστος φωτισμός δημόσιων χώρων - επιπτώσεις στον σύγχρονο τρόπο ζωής (Σύλλογος Φίλων Αστρονομίας Κρήτης - Χρίστος Σωτηρόπουλος).

ΔΡΩΜΕΝΑ
Τα δρώμενα θα αρχίσουν την Παρασκευή 7 Ιουνίου με το εξής πρόγραμμα:
•7μ.μ.: Φωτογραφική έκθεση & Συμμετοχικό δρώμενο 'Do It Yourself | Who’s the designer', από την ομάδα Papairlines στην Πλατεία επί της οδού Νικηφόρου Επισκόπου (όπισθεν Δημοτικού Ωδείου) Διάρκεια: 07.06.2013 - 09.06.2013.
•7μ.μ.: Σκηνικό παιχνιδιού 'Play & Stroll in the city| Bet on!', από την Έλλη Γκολογκίνα στην οδό Επισκόπου Καλλίστου.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι ανταγωνισμού, όπου οι παίκτες δημιουργούν ένα νέο μονοπάτι με ξύλινες παλέτες σε διάφορους σχηματισμούς, ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας που οι αντίπαλοι θα ορίσουν.
•8μ.μ.: Έκθεση φωτογραφίας με συνοδεία κειμένων 'Το τελευταίο εξιτήριο', από την ομάδα tryAngle στον Άγιο Ρόκκο.
Ο δημόσιος χώρος σε εγκατάλειψη. Ο δημόσιος χώρος σε επαναλειτουργία. Το παλιό νοσοκομείο στα Χανιά βρίσκεται χρόνια σε απόλυτη εγκατάλειψη. Μέσα από την έκθεση, γίνεται απόπειρα να δοθεί φωνή και εικόνα στην εγκατάλειψη ενός κτηρίου με έντονο συναισθηματικό φορτίο.
Διάρκεια: 07.06.2013 - 09.06.2013, Ανοικτά: Κάθε απόγευμα 18.00-22.00.
•9μ.μ.: Εγκατάσταση 'Le Corbusier’s voyage reORIENTed, 1911-2011', επίσημη έναρξη εκδηλώσεων p_public 2013.
Από τους Αλέξανδρο Μαγκανιώτη, Elke Krasny, David Bergé στην Πύλη Sabbionara
Διάρκεια: 07.06.2013 - 09.06.2013,  Ανοικτά: Κάθε απόγευμα 18.00-22.00
•10μ.μ.: Μουσική από τον Mr. Z..

ΣΑΒΒΑΤΟ 8/6:
•6μ.μ.: Φωτογραφική έκθεση 'Ο ΔηΜΜΜόσιος Χώρος σε κίνηση'
Αφετηρία λεωφορείων 'Χανιά - Χαλέπα' στην οδό Βενιζέλου (απέναντι από τη Δημοτική Αγορά). Μετά από ανοιχτή πρόσκληση της ομάδας διοργάνωσης σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, παρουσιάζονται εντός αστικών λεωφορείων, επιλεγμένες φωτογραφίες με αναφορά στο θέμα 'ο ΔηΜΜΜόσιος Χώρος σε κίνηση'.  Η έκθεση αποκτά συμβολικό χαρακτήρα, καθώς με την τοποθέτηση των φωτογραφιών στο εσωτερικό των αστικών λεωφορείων, υπογραμμίζεται η σημασία της χρήσης των Mέσων Mαζικής Mεταφοράς.
Διάρκεια: 07.06.2013 - 09.06.2013, Διαδρομές: 'Χανιά - Χαλέπα', 'Χανιά - Άγιοι Απόστολοι', 'Χανιά - Πολυτεχνείο', 'Χανιά - Σούδα'
•7μ.μ.: Θεατρική παράσταση 'Αγγέλα' του Γιώργου Σεβαστίκογλου, από τη θεατρική ομάδα 'Πράξεως Μίμηση' της πρωτοβουλίας 'Πολύδραση' στα βόρεια σκαλάκια της Δημοτικής Αγοράς (οδός Τσουδερών).
Πρόκειται για την πρώτη παράσταση της θεατρικής ομάδας 'Πράξεως Μίμηση' της πρωτοβουλίας 'Πολυδράση'.
•7μ.μ.: Διαδραστική ηχητική εγκατάσταση 'Αντηχήσεις: W14 / Convento', από τη Μαρία Παπαδομανωλάκη στο Convento Αγίου Νικολάου (Σπλάντζια).
Διάρκεια: 08.06.2013 - 09.06.2013, 19.00 - 21.00
•8μ.μ.: Εγκατάσταση 'Συναντήσεις Εφήμερες',α πό τον Στέφανο Παπαϊωάννου στην Υπόγεια Κρήνη Αγίου Νικολάου (Σπλάντζια).
Η εγκατάσταση θα λειτουργήσει μία νύχτα μόνο, από τo σούρουπο έως το ξημέρωμα.
Διάρκεια: 08.06.2013, Ανοικτά: 20.00-06.00
•9 μ.μ.: Εγκατάσταση 'Physical Tweets', από τους Ααρών Κοέν και Άγγελο Φλώρο στην Πλατεία 1821 (Σπλάντζια).
Η εγκατάσταση 'Physical Tweets' συνθέτει σε πραγματικό χρόνο τη ροή των δεδομένων όπως αυτά παράγονται συλλογικά από τους χρήστες του 'p_public2013' στο Twitter.
•10μ.μ.: Διαδραστική video εγκατάσταση 'Θρυμματίζοντας τον Δημόσιο Χώρο', από τους Σπύρο Αμπανάβο και Γιώργο Παπούλια στις Εσοχές του τείχους κάτω από τον Προμαχώνα Mocenigo (Πύλη της Άμμου).
Διάρκεια: 08.06.2013 - 09.06.2013
•10μ.μ.: Urban Sounds Συναυλία με τους Φανταστικοί Ήχοι, KU, My Drunken Haze στον Προμαχώνα Mocenigo (Πύλη της Άμμου).

ΚΥΡΙΑΚΗ 9.6:
•5:30 μ.μ.: Κυνήγι θησαυρού 'Μία βόλτα στα Χανιά 5.000 χρόνων', από το 'Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου' με σημείο εκκίνησης την Πλατεία Αγοράς
Στόχος του δρώμενου είναι να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την Παλιά Πόλη των Χανίων, μια πόλη που κατοικείται αδιαλείπτως από την Παλαιολιθική Εποχή.
•7μ.μ.: Διαδραστική εγκατάσταση 'Treelogy'
Από τους Αναγνωστάκη Κατερίνα, Γάκα Χρήστο, Δουμάνη Χριστίνα, Κουτλάκη Στέλλα, Ουρανό Ζαχαρία στην πλατεία επί των οδών Δαιδάλου και Γερασίμου.
Με την εγκατάσταση 'Treelogy' επιχειρείται μια σύνδεση της παρουσίας των στοιχείων του δέντρου, της σκιάς του και των ποιοτήτων που αναπτύσσονται στην πλατεία γύρω του.
Διάρκεια: 07.06.2013 - 09.06.2013
8μ.μ.: Ηχητική εγκατάσταση 'Σύντομες εικαστικές δεήσεις', από τον Γιώργο Τζέλεση στο Παρεκκλήσι των Renier (οδός Μόσχων).
Μικρή εγκατάσταση από δύο έως τρία ηχητικά γλυπτά με προσδοκία τον συγχρονισμό των θεατών που προσεγγίζουν τα έργα.
Τα γλυπτά αυτά θα αποτελούνται από οικεία υλικά με στόχο τον εύκολο χειρισμό τους από το κοινό.
Διάρκεια: 07.06.2013 - 09.06.2013, Ανοικτά: Κάθε απόγευμα 18.00-23.00
•9μ.μ.: Μουσική Βραδιά.
Μουσική παράσταση με τον Anamateur στον Κήπο της Δημοτικής Πινακοθήκης.
O Anamateur είναι ένας πιανίστας και τραγουδιστής που αναβιώνει με σύγχρονο τρόπο το κωμικοτραγικό στοιχείο της jazz του ’30 μέσα από standards των Fats Waller, Cole Porter, Duke Ellington και δικές του πρωτότυπες συνθέσεις.
•10μ.μ.: Αστροπαρατήρηση
Από τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης στο τμήμα λιμένα μπροστά από το Φρούριο Φιρκά.
•10μ.μ.+: Σβήσιμο εγκατάστασης 'Open'
Από τη Μαρίκα Κωνσταντινίδου στο Αστικό κενό δίπλα από το Γιαλί Τζαμισί.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
•Λιμενοβραχίονας (Διαδρομή προς το Φάρο) - Εγκατάσταση 'Open'
Από τη Μαρίκα Κωνσταντινίδου
Η εγκατάσταση "Open" συνίσταται από μία φωτεινή επιγραφή τοποθετημένη στο λιμενοβραχίονα του Παλιού Λιμανιού.
Διάρκεια: 07.06.2013 - 09.06.2013
•Τοιχογραφία με στένσιλ 'Sleeping project: Fan#2, Before-after'
Από τους Vincent Parisot και Ειρήνη Λιναρδάκη,
•Προμαχώνας Mocenigo (Πύλη της Άμμου) - Εγκατάσταση '…Εντός και εκτός των τειχών'
Από τους Βαφειάδη Μιχάλη, Μπάλα Ηρώ, Ζιρώ Ιάσων, Ιωαννίδη Δανάη, Στενού Μυρτώ, Γεωργαντζή Μαριλένα.
Διάρκεια: 07.06.2013 - 09.06.2013
•Οδός Δαιδάλου - Σκηνικό παιχνιδιού 'Play & Stroll in the city | Dizzy tree…' Από την Έλλη Γκολογκίνα

haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...