Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ρέθυμνο: Δρομολογήθηκε η «Κνωσός της Παλαιοντολογίας» στο σπήλαιο Γερανίου


Μια νέα πνοή στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ρεθύμνου αναμένεται να δώσει το έργο της ανάδειξης και αξιοποίησης του σπηλαίου Γερανίου, που ανακαλύφθηκε τυχαία το 1969 κατά τη διάρκεια των εργασιών για τη διάνοιξη της εθνικής οδού, στο ύψος του Ρεθύμνου.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, το δημοτικό συμβούλιο παρέλαβε τη γεωλογική, υδρογεωλογική και βραχομηχανική μελέτη στα πλαίσια του έργου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι έχει ήδη δρομολογηθεί η δημοπράτηση του αρχαιολογικού χώρου.

Mετά το σπήλαιο των Ζωνιανών και το σπήλαιο του Μελιδονίου, στο επίκεντρο των επιστημόνων εξακολουθεί να βρίσκεται το σπήλαιο Γερανίου στο Ρέθυμνο, που ουδέποτε ήταν επισκέψιμο για το κοινό, λόγω του ότι δεν αξιοποιήθηκε παρά τις μελέτες που εκπονήθηκαν πριν από περίπου 30 χρόνια.

Στην παρούσα χρονική στιγμή που το φυσικό αυτό στολίδι απειλείται να καταστραφεί, ευτυχώς οι προσπάθειες που κατέβαλε η δημοτική αρχή καρποφόρησαν και έτσι είναι πλέον θέμα χρόνου η δημοπράτηση των μελετών που αφορούν στην αξιοποίηση και στην τουριστική ανάδειξη αυτού του αρχαιολογικού χώρου. Σε ότι αφορά πάντως στις προσπάθειες του δήμου κατάφερε και εξασφάλισε έγκαιρα τις απαραίτητες εγκρίσεις από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο, ενώ ακολούθως πήρε το «o.k.» για τη χρηματοδότησή τους από το ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 250 χιλιάδων ευρώ.

Το δημοτικό συμβούλιο παρέλαβε τη γεωλογική, υδρογεωλογική και βραχομηχανική μελέτη στο πλαίσιο της ανάδειξης και τουριστικής αξιοποίησης του σπηλαίου.

Η χρηματοδότηση των μελετών είναι από το «ΟΣΑΠΥ», δηλαδή από το πρόγραμμα «ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης περιοχών υπαίθρου», ενώ η μελέτη του έργου περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας εξέδρας στην είσοδο του σπηλαίου ύψους το πολύ πέντε μέτρων, από την οποία ο  επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει τα ευρήματα. Παράλληλα, η μελέτη περιλαμβάνει φωτισμό του χώρου, καθώς και αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου της εισόδου.

Θυμίζουμε ότι το σπήλαιο Γερανίου ανακαλύφθηκε τυχαία το 1969 στη διάρκεια των εργασιών για τη διάνοιξη της εθνικής οδού στο ύψος του Ρεθύμνου, ενώ η δόμηση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια πάνω ακριβώς από το σπήλαιο, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στον υδροφόρο ορίζοντα και κατ” επέκταση και στο ίδιο το σπήλαιο, που έχει υποστεί σημαντική αλλοίωση.


http://rethemnosnews.gr

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...