Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Κλίμα αβεβαιότητας στους επαγγελματοβιοτέχνες Ηρακλείου

H έλλειψη ρευστότητας και αναπτυξιακών δράσεων, η υψηλή φορολογία και το υψηλό κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και η παραοικονομία σε συνδυασμό με την κακή ψυχολογία της αγοράς, δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους του νομού Ηρακλείου, όπως προκύπτει από έρευνα της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΟΕΒΕΝΗ) και του δήμου Ηρακλείου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που παρουσιάσθηκε σήμερα, το 54% των επιχειρηματιών πιστεύει πως η επιχείρησή τους θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας, μόλις το 11% των επιχειρηματιών αισιοδοξεί για την πορεία της και λίγο πιο πάνω από το 1/3 προβλέπει ότι θα παραμείνει στην ίδια οικονομική κατάσταση.

Η έρευνα διεξήχθη κατά το διάστημα μεταξύ 3 Δεκεμβρίου 2012 ως τις 18 Ιανουαρίου 2013 και τα ερωτηματολόγια συμπλήρωσαν 181 επιχειρήσεις. Βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν κατά το έτος 2012, οι περισσότερες επιχειρήσεις διατήρησαν σταθερό τον αριθμό των εργαζομένων τους. Ο κλάδος της Μεταποίησης σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση, ενώ στον κλάδο του Εμπορίου και των Υπηρεσιών δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόσληψη. Επίσης, η πλειονότητα των επιχειρήσεων και στους τρεις κλάδους, αποτελείται είτε από αυτοαπασχολούμενους ή έχουν μόνο έναν εργαζόμενο και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος που έχει παραμείνει αμετάβλητος ο αριθμός του προσωπικού τους.

Από το σύνολο των επιχειρήσεων του δείγματος, μόλις το 7,7% έλαβε κάποιου είδους χρηματοδότηση μέσα στο 2012 και από το ποσοστό αυτό, οι περισσότεροι (71,4%) επιδοτήθηκαν από προγράμματα, κυρίως του ΟΑΕΔ αλλά και του ΕΤΕΑΝ.

Από τους επιχειρηματίες που ρωτήθηκαν, σχεδόν το 50% μπορεί να ανταποκριθεί στην κάλυψη των βασικών αναγκών της επιχείρησης. Από αυτό το ποσοστό, εκείνοι που μπορούν να ανταπεξέλθουν εγκαίρως στις οικονομικές τους υποχρεώσεις ξεπερνούν οριακά εκείνους που καλύπτουν τα έξοδα της επιχείρησης με κάποια καθυστέρηση.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των επιχειρηματιών μεριμνούν πρωτίστως για την εξόφληση των λειτουργικών εξόδων της επιχείρησης και στη συνεχεία για την καταβολή των μισθών των υπαλλήλων. Παρόλα αυτά, πολλοί επιχειρηματίες έχουν ως τελευταία προτεραιότητα την καταβολή της μισθοδοσίας, είτε γιατί επωφελούνται από προγράμματα χρηματοδότησης είτε επειδή δεν έχουν πλέον καθόλου προσωπικό.

Αντίθετα η εξυπηρέτηση των δανείων αποτελεί άμεση προτεραιότητα. Ακολουθεί η πληρωμή της εφορίας και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ τα έξοδα για τον λογιστή συγκαταλέγονται στις τελευταίες προτεραιότητές τους.

Οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, όπως διαπιστώνεται, είναι η έλλειψη ρευστότητας, η υψηλή φορολογία και οι ασφαλιστικές εισφορές. Σύμφωνα με την έρευνα, η παράνομη δραστηριότητα- παρεμπόριο αποτελεί μεγάλο πλήγμα και για τους τρεις κλάδους των επιχειρήσεων (Εμπόριο, Μεταποίηση, Υπηρεσίες), με τον κλάδο των Υπηρεσιών να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση της παρούσας επιχειρηματικής κατάστασης στην αγορά του Ηρακλείου.

Την ίδια ώρα, 9 στις 10 επιχειρήσεις και των τριών κλάδων έχουν καταγράψει σημαντική μείωση του ετήσιου κύκλου εργασιών τους. Ένα μικρό ποσοστό στον κλάδο του Εμπορίου και ένα ακόμη μικρότερο στον κλάδο της Μεταποίησης σημείωσε αύξηση των εσόδων, ενώ στον κλάδο των Υπηρεσιών δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση.

Από τις επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος παρέμεινε αμετάβλητος, το μεγαλύτερο ποσοστό σημείωσε ο κλάδος των Υπηρεσιών.

Η μείωση των μισθών αποτελεί το κυριότερο αίτιο για την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση στην αγορά με ποσοστό 15,8%, ενώ το υπόλοιπο εκτιμά ότι συμβάλλουν εξίσου τόσο η έλλειψη ρευστότητας όσο και η άσχημη ψυχολογική διάθεση των καταναλωτών.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (86,2%) εκτιμά ότι η εφαρμογή των νέων μέτρων θα βαθύνει την ύφεση, το 5% πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση θα παραμείνει αμετάβλητη, ενώ το 3,9% αναμένει θετικά αποτελέσματα από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.

Το υπόλοιπο 4,9% των επιχειρηματιών δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση της οικονομίας.

Σύμφωνα με την έρευνα σημαντικότερες ενέργειες για την βελτίωση της επιχειρηματικότητας θεωρούνται η μείωση του ΦΠΑ και των συντελεστών φορολογίας επιχειρήσεων καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο και η γραφειοκρατία αποτελεί άλλο ένα αξιοσημείωτο εμπόδιο για την καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Περισσότεροι από το 50% των επιχειρηματιών πιστεύουν ότι η δημιουργία ευνοϊκότερων όρων, τόσο στα επιχειρηματικά δάνεια όσο και στα προγράμματα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ θα διευκόλυναν σε σημαντικό βαθμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συνέβαλλε θετικά στην ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας εφόσον, όμως, υπάρξει παράλληλα μία γενικότερη ανάπτυξη της οικονομίας. Ακόμη, ο συμψηφισμός και η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις κρίνεται πολύ ωφέλιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...