Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Μιχελογιαννάκης: Χρειάζεται πολιτική πυγμή για να παταχθεί η φοροδιαφυγή


Μετά την επίσκεψη του σε Α΄ - Β’ Δ.Ο.Υ Ηρακλείου και στο ΣΔΟΕ ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση :

«Την ώρα που το κράτος θα έπρεπε να είναι πολιτικός εγγυητής της κοινωνικής συνοχής  ώστε να φροντίζει για το συμφέρον όλων των πολιτών, προσπαθεί συνεχώς να προωθήσει τα επιμέρους συμφέροντα. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, εκτός του ότι είναι μια πηγή πλουτισμού, εκλαμβάνεται από τους περισσότερους ως μια αντικοινωνική συμπεριφορά των πολιτών προς το κράτος, δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι.  Δυστυχώς, είναι μια έντονα αντικοινωνική συμπεριφορά δεδομένου ότι το συνολικό ποσό αυτής θα κληθεί τελικά να επωμισθεί, με πρόσθετα κυβερνητικά μέτρα, το σύνολο των φορολογουμένων. Δυστυχώς οι κυβερνώντες με την πρακτική τους φροντίζουν για τα «επιμέρους συμφέροντα»  και τα «πρόσθετα κυβερνητικά μέτρα». Αυτή είναι η διαπίστωση, για άλλη μια φορά, των επισκέψεων μου στην Α΄ και Β΄ ΔΟΥ Ηρακλείου, αλλά και στο ΣΔΟΕ.

Δυστυχώς οι κυβερνώντες δείχνουν απροθυμία να ικανοποιήσουν τα  αυτονόητα αιτήματα των υπευθύνων, ανά υπηρεσία, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή. Δυστυχώς,

  • το προσωπικό δεν επαρκεί,
  • υπάρχει έλλειψη τεχνογνωσίας,
  • οι δεξιότητες των ελεγκτών είναι ανεπαρκείς, 
  • δεν υπάρχει αυτονομία στη φορολογική διοίκηση.
  • υπάρχουν  διοικητικοί  περιορισμοί,
  • υπάρχει  έλλειψη ελεγκτών,
  • δεν έχουν μπει σε  προτεραιότητα οι μεγάλοι οφειλέτες,
  • η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, εφορίας, ΣΔΟΕ και οικονομικής υπηρεσίας, για το οικονομικό έγκλημα δημιουργή προβλήματα.

Χρειάζεται πολιτική βούληση για όλα τα παραπάνω και δυστυχώς δεν την έχουν. Χρειάζεται πολιτική «πυγμή» για να καμφθεί η απροθυμία των τραπεζών να συνεργαστούν και να δώσουν στοιχεία και δυστυχώς δεν την έχουν.

Πάνω από όλα όμως, πρέπει να υπάρξει πολιτική εγρήγορση από όλους μας για να καταλάβουν όλοι ότι δεν μπορεί να την πληρώνει πάντα ο εύκολος δότης.»      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...