Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

ΡΕΘΥΜΝΟ: Μέγιστη τιμή στον ανθρωπολόγο Michael Herzeld

Τη μέγιστη τιμή επεφύλαξε το Ρέθυμνο στον καθηγητή του Χάρβαρντ και φιλέλληνα και φιλοκρητικό, Michael Herzeld, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες τιμήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το δήμο Ρεθύμνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζωνιανών, έδωσε διαλέξεις και μίλησε για τις εμπειρίες του από το νησί και την αγάπη του για τους κρητικούς.

Ο διεθνούς φήμης ανθρωπολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ Μichael Herzfeld, αναγορεύτηκε τη Δευτέρα επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ την Κυριακή πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για τον καθηγητή στα Ζωνιανά και ο κύκλος των βραβεύσεων έκλεισε την Τρίτη με την τιμητική εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του από το δήμο Ρεθύμνου.

Ο ΔΗΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Ο Δήμος Ρεθύμνης διοργάνωσε την Τρίτη στο «Σπίτι του Πολιτισμού» τιμητική εκδήλωση για τον Καθηγητή Ανθρωπολογίας. Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης υποδέχτηκε και καλωσόρισε στην πόλη μας τον εξαίρετο άνθρωπο και επιστήμονα Michael Herzfeld.
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης ο Καθηγητής τιμήθηκε από το Δήμαρχο με τον προβλεπόμενο Τιμητικό Έπαινο για το πλούσιο επιστημονικό του έργο και για την Αγάπη και την Προσφορά του στο Ρέθυμνο και στην Ελλάδα. Ο Δήμαρχος του προσέφερε επίσης μια τιμητική πλακέτα και το νόμισμα της πόλης, σε μια μικρή ένδειξη τιμής και αναγνώρισης του πολύχρονου έργου του.
Η εκδήλωση αυτή ήταν σε συνέχεια της Τιμητικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κατά την οποία ο Καθηγητής ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ευριπίδη Στεφάνου.

ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ
Ο ανθρωπολόγος που είχε την ευκαιρία να ζήσει για χρόνια τη δεκαετία του '70 στα Ζωνιανά, κάνοντας τη διατριβή του τότε και κερδίζοντας έτσι τη θέση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επέστρεψε και πάλι την Κυριακή στα Ζωνιανά, όπου είχε τη δυνατότητα να ξαναδεί τους φίλους που απέκτησε εκεί. Την ίδια μέρα μάλιστα, στα πλαίσια εκδήλωσης που έγινε προς τιμήν του, αναγορεύτηκε και επίτιμος κάτοικος Ζωνιανών.
Ο κ. Herzfeld μίλησε για τις εμπειρίες του στα Ζωνιανά, αναφέρθηκε στους φίλους που έκανε από την εποχή που έμεινε στο χωριό, δεν έκρυψε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς λείπουν από το χωριό πια και δέχθηκε τα δώρα που του πρόσφεραν οι κάτοικοι του μυλοποταμίτικου χωριού.
Μιλώντας άπταιστα ελληνικά, ο Michael Herzfeld δεν παρέλειψε να γίνει κρητικός, λέγοντας μαντινάδες στους Ζωνιανούς φίλους του, που κατέκλυσαν την αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου. «Σα θέλετε να σας μιλώ,  φοβούμαι μην ανάψει ο πόνος που χω στην καρδιά και ζωντανό με κάψει», είπε και προκάλεσε αίσθηση.
Ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών, Γιάννης Παρασύρης, του παρέδωσε αναμνηστικό δίπλωμα που απεικόνιζε έναν κτηνοτρόφο. Πάνω στο δίπλωμα αναγραφόταν η απόφαση του πολιτιστικού συλλόγου και μια μαντινάδα.
«ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ
Απονέμεται
Στον MichaelHerzfeld, Καθηγητή ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Harvard, ο τίτλος του επίτιμου μέλους του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζωνιανών, για το επιστημονικό του έργο, το ήθος και την προσφορά του στον τόπο μας καθώς και για τις βαθιές ρίζες φιλίας με τους κατοίκους των Ζωνιανώ
Γλέντι έβγαλες τα Ζωνιανά/Κι έγραψες τη ζωή τους
Αλλά κι αυτά σ΄αγάπησαν/ Και σε ’χουν για παιδί τους».
Ο κ. Herzfeld παρέλαβε κι άλλα δώρα: μια βέργα, ένα κρητικό βουργιάλι και ένα παραδοσιακό ξομπλιαστό κουλούρι, καθώς κι ένα κρητικό μαχαίρι με μια μαντινάδα.

Όμως, ιδιαίτερη σημασία είχε το κλαδί ελιάς που πήρε από τους Ζωνιανούς ως σύμβολο της ειρήνης της αλληλεγγύης και της κατανόησης μεταξύ των λαών και μάλιστα του πρότειναν να το φυτέψει στο Χάρβαρντ για να βλέπουν από κοντά οι φοιτητές του το ιερό αυτό δέντρο. Τέλος, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου θα φυτευτεί ένας πρίνος, ο οποίος θα φέρει και το όνομα του καθηγητή.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Νικολακάκης και Άρης Τσαντηρόπουλος, καθώς και ο δημοσιογράφος, Γιώργος Σαχίνης.
Το  «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κόκκινος, καθώς και σύσσωμο το χωριό.

 goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...