Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Την απουσία ενδιάμεσων δομών για παροχή φιλοξενίας και υποστήριξης παιδιών - θυμάτων κακοποίησης

Επισημαίνει με παρέμβασή του ο Λευτέρης Αυγενάκης

Με αφορμή πρόσφατο περιστατικό  κακοποίησης ανηλίκου στα Χανιά, επανέρχεται στην επικαιρότητα η απουσία ενδιάμεσης δομής φιλοξενίας κακοποιημένων παιδιών σε ολόκληρη την Κρήτη, όπως τονίζει στην παρέμβασή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση.

Σήμερα, η διαδικασία που ακολουθείται είναι, η ενημέρωση των αρμόδιων αρχών (εισαγγελέας, αστυνομία) και  η εισαγωγή του παιδιού στο  νοσοκομείο προκειμένου, κατ' αρχήν, να προστατευθεί η ζωή του και  να αντιμετωπιστούν τα ιατρικά προβλήματα. Μέχρι να εκδοθεί η εισαγγελική εντολή, ώστε να επιστρέψουν στην οικογένεια ή να ενταχθούν σε ίδρυμα, τα κακοποιημένα παιδιά, παραμένουν σε νοσοκομεία χωρίς όμως να είναι άρρωστα. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει από ένα έως και δύο μήνες.

Όπως αναφέρει στην παρέμβασή του ο κ. Λ Αυγενάκης: «το νοσοκομείο παρά το γεγονός ότι δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για την φιλοξενία κακοποιημένων παιδιών, επιλέγεται λόγω της απουσίας ενδιάμεσης δομής(Ξενώνες, Κέντρα Φιλοξενίας) μετά την κακοποίηση και μέχρι την απόφαση του εισαγγελέα». Οι ενδιάμεσες δομές λειτουργούν ως μονάδες ψυχοκοινωνικής φροντίδας και αποκατάστασης παιδιών που έχουν υποστεί κακοποίηση και παραμέληση με στόχο την άμεση προστασία των θυμάτων κακοποίησης, μέσω της διασφάλισης σταθερού πλαισίου διαμονής και την παροχή εξειδικευμένων ψυχοκοινωνικών και ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών.

Οι συνέπειες του φαινομένου της παιδικής κακοποίησης έχουν  διάρκεια και επηρεάζουν και τη μετέπειτα  ζωή του παιδιού, μετατρέποντάς  το σε έναν ενήλικα που αντιμετωπίζει δυσκολίες σε διάφορες σημαντικές πτυχές της ζωής του. Η λειτουργία τέτοιων δομών φιλοξενίας και υποστήριξης βοηθούν στον περιορισμό της εμφάνισης αυτών των συνεπειών.

«Στο Νομό Ηρακλείου καταγγέλλονται τουλάχιστον 7 με 10 περιστατικά το χρόνο και αντίστοιχα είναι τα δεδομένα και για τους υπόλοιπους Νομούς της Κρήτης. Μολαταύτα, σε ολόκληρη την Κρήτη, δεν υπάρχει κάποια ενδιάμεση δομή παιδικής προστασίας προκειμένου οι ανήλικοι- θύματα κακοποίησης να διαμένουν σε ένα προστατευόμενο χώρο φιλοξενίας με την υποστήριξη Κοινωνικών Λειτουργών και Ψυχολόγων», υπογραμμίζει ο Ηρακλειώτης Βουλευτής. Τέλος, ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την δημιουργία «ξενώνων» και «χώρων φιλοξενίας και υποστήριξης» παιδιών- θυμάτων κακοποίησης στην Κρήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...