Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Στις 14 Φεβρουαρίου η δίκη των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση των Ζωνιανών


Στις 14 του μηνός, στο 3μελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνης, θα γίνει η δίκη των τριών υψηλόβαθμων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση των Ζωνιανών. Πρόκειται για τον πρώην Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Αντώνη Βιττωράκη, καθώς και δύο πρώην Αστυνομικούς Υποδιευθυντές της Α.Δ. Ρεθύμνης.

Τον ερχόμενο δε Δεκέμβριο αναμένεται να γίνει και η δίκη για να οριστεί το ποσό της αποζημίωσης προς τον ειδικό φρουρό Στάθη Λαζαρίδη(στη φωτογραφία) ο οποίος νοσηλεύεται μέχρι σήμερα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών σε άγρυπνο κώμα, με τετραπληγία, χωρίς κατακλίσεις, με ελεγχόμενες τις λοιμώξεις, με τραχειοστομία-γαστροστομία και υπό αυξημένη ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα.

Το πόρισμα της ΕΔΕ

Η Ν.Τ. αποκαλύπτει πτυχές της υπόθεσης μέσα από την ΕΔΕ που είχε διαταχθεί, ρίχνοντας φως σε πολλά ερωτήματα που ζητούν ακόμη και σήμερα απαντήσεις, παρουσιάζοντας αυτούσια κομμάτια του πορίσματος.
Τα δύο βασικά ερωτήματα πάντως που δεν απαντώνται είναι τα εξής:
- Υπήρχε ή όχι προσυνεννόηση του τότε ΓΑΔ Κρήτης με κατοίκους της περιοχής και κάπου χάλασε η συμφωνία;
- Ποια ανάγκη έσπρωξε τον τότε ΓΑΔ Κρήτης να διατάξει να γίνει η έρευνα τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη δύο ατόμων στην Εθνική Οδό Χανίων-Ηρακλείου για κατοχή και πώληση ναρκωτικών;

Όπως μάλιστα αποδεικνύεται, ο ίδιος ο πρώην ΓΑΔ Κρήτης είχε μεταβεί στην περιοχή με το προσωπικό του ΙΧ, χωρίς κανείς να ξέρει το γιατί.
«… επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αστυνομικό Υποδιευθυντή Σ.Ε. και του έδωσε εντολή να προετοιμαστεί και να διεξαχθεί το συντομότερο η έρευνα. Την 15:15’ ώρα της ίδιας ημέρας, εθεάθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Ρεθύμνου (σχετική η από 10-12-2007) έκθεση ένορκης διοικητικής εξέτασης μάρτυρα, Αστυνόμου Α’ Μ.Ε.) να διέρχεται τη Γέφυρα Φονιά, στην επαρχιακή οδό Αξού-Ζωνιανών, με το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό του, με κατεύθυνση τ’ Ανώγεια».

Όλα πάντως φαίνεται να σχεδιάστηκαν πρόχειρα και βασισμένα στην… πεποίθηση του τότε ΓΑΔ Κρήτης για να οργανωθεί η επιχείρηση και πως τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί.
Πάντως και οι δύο Αστυνομικοί Υποδιευθυντές προσπάθησαν να πείσουν το ΓΑΔ Κρήτης να μη γίνει άρον-άρον η επιχείρηση, ωστόσο, δεν τα κατάφεραν, παρά το γεγονός ότι «…μία κατ’ οίκον έρευνα στα Ζωνιανά και μάλιστα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι δύσκολο και επικίνδυνο εγχείρημα και πρέπει να σχεδιασθεί προσεκτικά. Ενδεικτικό της πίεσης που ασκήθηκε για την πραγματοποίηση της έρευνας το δυνατό συντομότερο, είναι η υπ’ αριθ. 3008/12/125-γ’ από 4-11-2007 διαταγή του».
Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπήρχε στους κύκλους των αστυνομικών που θα συμμετείχαν στην επιχείρηση είναι και οι αντιδράσεις στο Α.Τ. Ανωγείων, όταν και ανακοινώθηκε η επιχείρηση.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο πως προφανώς «… δεν υπήρξε η πρέπουσα αξιολόγηση της κατάστασης από τους υπόχρεους προς τούτο. Σ’ όλα τα επίπεδα υποτιμήθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης, η οποία αναμφίβολα επιβαρύνθηκε με τη σύλληψη την 3-11-2007 από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου των δραστών της κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών… παρουσιάζει σοβαρά κενά-ελλείψεις… Δεδομένο φαίνεται επίσης να λαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να εκδηλωθεί ένοπλη επίθεση κατά των δυνάμεων… αντιθέτως, προκύπτει να διαβεβαιώνει τους υφισταμένους του “ότι τίποτα δε θα συμβεί και η επιχείρηση θα λήξει σε λίγα λεπτά».
Εκτός των παραπάνω, στα συμπεράσματα της ΕΔΕ αναφέρεται ότι η επιχείρηση δε σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και εκτελέστηκε με τη δέουσα επιμέλεια, ώστε να είναι αποτελεσματική και ασφαλής.

Η ΕΔΕ υπογράφεται από τον τότε υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο και τον Αντιστράτηγο της ΕΛ.ΑΣ. Γρηγόρη Αναγνώστου, ο οποίος και τη διενήργησε.

πηγή: neatv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...