Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ριζική επανεξέταση του δημοτικού τέλους στους χώρους εστίασης


Η παρέμβαση του Λευτέρη  Αυγενάκη


 Την ριζική επανεξέταση του δημοτικού  τέλους που επιβάλλεται στους  ιδιοκτήτες χώρων εστίασης, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση  ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα.

Με το Ν.Δ. 3033 της 6/14-10-54 (Α 258), και τη μετεξέλιξη αυτού, είχε θεσπιστεί το Δημοτικό Τέλος 5% επί των ακαθαρίστων εσόδων στα καταστήματα εστίασης. Όπως αναφέρει ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης στην παρέμβασή του: «το εν λόγω τέλος 5% είναι στην πραγματικότητα φόρος και όχι τέλος όπως ψευδεπίγραφα καλείται (ΣτΕ 2626/80) και φθάνει το 20-25% των καθαρών κερδών».

Ωστόσο, δημιουργούνται μια σειρά από προβλήματα από  την εφαρμογή των παραπάνω νόμων και ρυθμίσεων. Σε πρώτη φάση δημιουργείται μια άνιση αντιμετώπιση των καταστημάτων που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα με όσα δεν αναπτύσσουν. Επιπλέον, υφίσταται μια διάκριση στα καταστήματα που πωλούν τουριστικά είδη, ενθύμια, δώρα ή είδη λαϊκής τέχνης, από τα αντίστοιχα αργυροχρυσοχοεία  που πωλούν παρόμοια προϊόντα χωρίς να υπάγονται στο τέλος.

Επιπροσθέτως, με το άρθρο 26 του Ν. 2819/2000 δόθηκε άλλη μια φορά η ευκαιρία στους παντοειδείς οφειλέτες  να κανονίσουν τα χρέη τους. Ατυχώς δεν στάθηκε αρκετό, γιατί οι προθεσμίες ήταν πιεστικές και πολύ δήμοι δεν πρόλαβαν να πάρουν την σχετική απόφαση, πολλές επιχειρήσεις δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως, ενώ πολλές δημοτικές υπηρεσίες δεν είχαν ολοκληρώσει τις διαδικασίες βεβαίωσης των οφειλομένων, συνεπώς δεν ήταν δυνατό να προχωρήσει η διαδικασία.

Σήμερα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών οι οποίοι εντάχθηκαν σε κάποιοι παλαιότερη ρύθμιση αλλά δεν την ολοκλήρωσαν, ένας άλλος αριθμός είτε νέων οφειλετών (του 2%) είτε παλαιών (του 5%) που προσπάθησε να ενταχθεί στην τελευταία ρύθμιση και για τους παραπάνω λόγους δεν τα κατάφερε και τελικά, όλοι επιζητούν να ενταχθούν σε καινούρια.

Ο Ηρακλειώτης Βουλευτής επισημαίνει ότι: «προσθέτοντας στα παραπάνω την διαρκώς επικρεμάμενη απειλή του αυστηρού προστίμου (10% κατά μήνα) οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως το σημερινό «μείγμα» είναι πολύ αρνητικά φορτωμένο και απασχολεί δυσανάλογα πολλούς πόρους (είτε ανθρώπινους, είτε υλικούς) για τη συνέχιση της εξυπηρέτησής του».

Ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε για να λυθούν οριστικά τα παραπάνω ζητήματα και οι αδικίες σε βάρος ορισμένων επιχειρήσεων καθώς όπως τονίζει: «η αναγκαιότητα της άμεσης όσο και ριζικής επανεξέτασης όλου του συστήματος επιβολής του φόρου αυτού, καθίσταται παραπάνω από φανερή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...