Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Αγιος Νικόλαος: Η μαρίνα δεν αντιστρατεύεται την οικονομία και την κοινωνία

Μετά τις σημαντικές επαφές που είχαν στην Αθήνα με κυβερνητικούς και κομματικούς παράγοντες – ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες - ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Σγουρός, ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ (Δημοτική Ανώνυμη Επιχείρηση Αγίου Νικολάου) κ. Στάθης Βιδάλης , ο Γενικός Διευθυντής της ΔΑΕΑΝ κ. Μανόλης Πεπόνης, έδωσαν συνέντευξη τύπου την περασμένη Πέμπτη, παρουσία του Δημάρχου Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρη Κουνενάκη και του κ. Κωνσταντίνου Χριστουλάκη μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΑΕΑΝ.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης στις δηλώσεις που έκανε έδωσε προτεραιότητα τόσο στα συμπεράσματα όσο και στις απόψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Αρχικά μίλησε για την αδυναμία αξιολόγησης και επιχειρημάτων από τους εκπροσώπους του ΤΑΙΠΕΔ ως προς την παραχώρηση του τουριστικού λιμένα και από την άλλη είπε ότι διαπιστώθηκε προχειρότητα και βιασύνη σε σχέση με την λήψη των αποφάσεων αυτών. Ο κ. Κουνενάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στην πρόσφατη δήλωση της Υπουργού Τουρισμού κ. Κεφαλογιάννη, η οποία αποτελεί τη βάση συζήτησης και για τους τοπικούς φορείς της περιοχής μας, την οποία η ίδια έκανε στις 10/09/2012 στο Ρέθυμνο, σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις των μαρίνων τονίζοντας ότι «καμία παραχώρηση δεν μπορεί να προχωρήσει εάν δεν υπάρχει ή σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών».

«Υπερασπίζουμε ένα δημόσιο χώρο ο οποίος είναι αναπόσπαστα δεμένος με τον κοινωνικό, πολεοδομικό και οικονομικό ιστό . Η μαρίνα δεν παραχωρείται στο ΤΑΙΠΕΔ γιατί παρουσιάζει προβλήματα και αυτό διαπιστώθηκε και από της συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία της μαρίνας στην Αθήνα. Αντιθέτως από τα στοιχεία που υπάρχουν η μαρίνα είναι επωφελής , δεν είναι ζημιογόνος , παράγει κέρδη , πληρώνει το προσωπικό της και τους προμηθευτές της , επανεπενδύει τα κέρδη στον τουρισμό και αποτελεί ουσιαστικά τον πυρήνα της επιχείρησης του τουρισμού. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η μαρίνα στηρίζει τις καφετέριες, τα εστιατόρια, τα καταστήματα και τα μικρά ξενοδοχεία της περιοχής. Δίνει εισόδημα σε όλους και ακριβώς επειδή έχει τη λογική της διαχείρισης με δημόσιο συμφέρον, δεν αντιστρατεύεται την οικονομία και την κοινωνία της περιοχής, αντίθετα αποτελεί συμπλήρωμά της. Με αυτό τον τρόπο διεκδικούμε να παραμείνει η μαρίνα στο δημόσιο χαρακτήρα της πόλης μας.

Για την οικονομικότητα και την αποτελεσματικότητα της μαρίνας απαντούμε ότι :
Ο Δήμαρχος οι δημοτικοί σύμβουλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι αλλά και η κοινωνία της περιοχής είναι φρουροί , είναι ακρίτες προστασίας του δημόσιου συμφέροντος . Με το θέμα της μαρίνας προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος.

«Οι επαφές με κυβερνητικούς και κόμματα θα συνεχιστούν ώστε να διασώσουμε ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης μας που στηρίζει όχι μόνο κοινωνικά αλλά και οικονομικά την περιοχή μας» είπε ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Σγουρός . Έκκληση έκανε ωστόσο να σταματήσουν τα δημοσιεύματα και οι αναφορές που διαβάζουμε καθημερινά στον τύπο για τη δήθεν ανεπάρκεια των υποδομών της μαρίνας. Και πρόσθεσε: «Οι υπάλληλοι της ΔΑΕΑΝ είναι στη διάθεση όλων εκείνων που θέλουν να ενημερωθούν σωστά και να μάθουν την αλήθεια. Η μαρίνα διαθέτει πρόγραμμα επενδύσεων και τα κέρδη της είναι πάντα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του τουρισμού». Όσο δε για τις υποδομές της μαρίνας ανέφερε ότι δεν υφίσταται θέμα εγκαταστάσεων από το ΤΑΙΠΕΔ και δεν παίζει ρόλο το αν υπάρχουν κτιριακές υποδομές εντός της μαρίνας ή όχι. Ως παράδειγμα ανέφερε την μαρίνα της Κω η οποία διαθέτει κτιριακές εγκαταστάσεις και έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τις μαρίνες του ΤΑΙΠΕΔ.

Για προχειρότητα αξιολόγησης των τουριστικών λιμένων και άγνοια για το ποιοι τους επέλεξαν και με ποια κριτήρια δήλωσε και ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ κ. Βιδάλης.
«Υπάρχουν μαρίνες στην Κρήτη αλλά και αλλού στην Ελλάδα που δεν έχουν καλή οικονομικότητα και αποτελεσματικότητα και έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν και να αναπτυχθούν, ωστόσο στο στόχαστρο είναι η μαρίνα του Αγίου Νικολάου, της Κω κ.λπ. πράγμα που δεν είναι κατανοητό» σημείωσε ο κ. Βιδάλης.

Ο Γενικός διευθυντής της Μαρίνας κ. Μανόλης Πεπόνης είπε ότι είναι ικανοποιημένος μετά τις επαφές που είχε η αντιπροσωπεία της ΔΑΕΑΝ στην Αθήνα γιατί όλοι οι κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες ήταν κατά της παραχώρησης της μαρίνας σε επενδυτές και μάλιστα όταν ενημερώθηκαν για τα κέρδη της επιχείρησης και τις επενδύσεις που γίνονται στον τουρισμό υπήρξαν κατηγορηματικοί. Δήλωσαν ακόμα ότι θα κάνουν και επίκαιρες ερωτήσεις στη βουλή γιατί θεωρούν ότι πρόκειται για ένα τρανταχτό παράδειγμα προχειρότητας.

Ο κ. Πεπόνης υπογράμμισε ότι η μαρίνα τηρεί όλες τις υποχρεώσεις της και πρόκειται για τεράστιο λάθος αν κάποιοι πιστεύουν ότι αυτός είναι ο κύριος λόγος που θέλουν να την ιδιωτικοποιήσουν.

«Η ΔΑΕΑΝ καταβάλλει ετησίως 605.000 ευρώ σε φόρους και εισφορές στο κράτος, είναι μια υγιής επιχείρηση, επικερδής με διαφάνεια αφού όλα υπογράφονται από την επίτροπο, προσφέρει σημαντικό κοινωνικό προϊόν στην πόλη του Αγίου Νικολάου και στο Δήμο γενικότερα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χριστουλάκης μέλος της ΔΑΕΑΝ. Στη συνέχεια ο κ. Χριστουλάκης έδωσε αναλυτικά οικονομικά στοιχεία συγκριτικά με το 2009 και το 2011 όπου αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση του τζίρου της μαρίνας καθώς και στα ποσά που διαχέονται στην αγορά μέσω της μισθοδοσίας των υπαλλήλων.

cna.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...