Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

"Καθίζηση" στην αγορά πετρελαίου στην Κρήτη


"Εκρηκτική" η κατάσταση στην αγορά καυσίμων στην Κρήτη, με τη μείωση στη ζήτηση να αγγίζει το 80%.

Στο προσκήνιο έρχονται παραδοσιακοί τρόποι θέρμανσης με τις ξυλόσομπες και τα τζάκια να καίνε ακόμη και στα αστικά κέντρα καθώς οι δεξαμενές πετρελαίου είναι άδειες.
Η καθίζηση στην αγορά αποτυπώνει την αδυναμία χιλιάδων πολιτών να αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος του πετρελαίου θέρμανσης, την ώρα που οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί συνεχώς επιβαρύνονται και τα εισοδήματα των νοικοκυριών περιορίζονται στη ... δίνη των περικοπών.
Οι καταναλωτές στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης αφού τα πορτοφόλια τους έχουν αδειάσει και δεν έχουν πλέον τα οικονομικά περιθώρια να γεμίσουν τις δεξαμενές τους.
Από την πλευρά τους οι πρατηριούχοι φοβούνται τα χειρότερα εκτιμώντας ότι η περαιτέρω μείωση του τζίρου τους θα σηματοδοτήσει την κατάρρευση της αγοράς. Η πτώση της ζήτησης σε πολλές περιοχές ξεπερνάει ακόμη και το 80%, επισημαίνουν στο prismanews.gr παράγοντες της αγοράς που τονίζουν πως εφέτος, υπάρχουν περιπτώσεις πρατηρίων που δεν έχουν διαθέσει ούτε λίτρο.
Η κατακόρυφη αύξηση της τιμής του, λόγω της εξομοίωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με του κίνησης, ο σχετικά καλός καιρός και η αποθεματοποίηση του περασμένου Απριλίου έβαλαν στον «πάγο» την αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα ένα μήνα από την έναρξη της διακίνησής του οι ποσότητες που έχουν πωληθεί να είναι ελάχιστες. Αυτή την στιγμή το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται από 1,34 έως 1,38 ευρώ το λίτρο.
Ωστόσο οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν πως μέσα στον Χειμώνα, είναι πολύ πιθανόν η τιμή του να φτάσει το 1,50 ευρώ.
Πηγή: Prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...