Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Συνάντηση του Λ. Αυγενάκη με τον Πρόεδρο του ΙΤΕ κ. Κώστα Φωτάκη

Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λεύτερης Αυγενάκης πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Συντονιστή της Συνόδου των Προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων, κ. Κώστα Φωτάκη.

Στη συνάντηση, ο κ. Φωτάκης κατέθεσε στον Βουλευτή το αίτημα για «την εξαίρεση του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) από τον κατάλογο των ΔΕΚΟ και των φορέων του Κεφ. Α΄ Ν.3429/2005». Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ στον Βουλευτή «το ΙΤΕ είναι νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Από τη σύστασή του μέχρι σήμερα, η τακτική κρατική χρηματοδότηση του ΙΤΕ, η οποία σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 1 του Π.Δ. 432/87 αποτελεί έναν από τους πόρους του, ως ποσοστό των συνολικών εισροών του ανέρχεται σε 18.04%, ενώ είναι ελλειμματική και βαίνει διαρκώς μειούμενη». Συνεπώς, «η συνεχιζόμενη κατάταξη του ΙΤΕ μεταξύ των ΔΕΚΟ και άλλων ετερόκλητων φορέων και οργανισμών του ΚΕΦ. Α΄ του Ν. 3429/2005 που χρηματοδοτούνται κυρίως από το κράτος και δικαίως συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο αυτό, στρεβλώνει την εικόνα του ΙΤΕ ως Ερευνητικού κέντρου, αλλάζει τους όρους συμμετοχής του στον διεθνή ανταγωνισμό για την προσέλκυση πόρων και έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την επιστημονική λειτουργία του. Παράλληλα υποβαθμίζει τον αναπτυξιακό του ρόλο και την προσφορά του στο κοινωνικό σύνολο μέσω της προσέλκυσης εξωτερικής χρηματοδότησης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας, καθώς και τη συνεισφορά του στην πρόοδο της έρευνας στη χώρα μας αλλά και διεθνώς».

Ο κ. Αυγενάκης αφού άκουσε προσεκτικά τα αιτήματα του Προέδρου του ΙΤΕ, επικοινώνησε αμέσως με Κυβερνητικά στελέχη, λαμβάνοντας μία πρώτη απάντηση από τους αρμοδίους σχετικά με την εξαίρεση του ΙΤΕ από τους φορείς του Κεφ. Α΄ του Ν. 3429/2005 και την αμοιβαία δέσμευση για συνέχιση της συνεργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...