Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Γκράφιτι ομορφαίνουν την πόλη του Ρεθύμνου

Το δικό τους μήνυμα, αποτυπωμένο με σπρέι στην επιφάνεια ενός μεγάλου τοιχίου στην περιοχή του Κουμπέ, κατάφεραν και πέρασαν στο Ρέθυμνο νεαροί γκραφίστες που έχουν ως χόμπι τους τη λεγόμενη τέχνη του δρόμου.  

Έτσι, με πρωτοβουλία του δημάρχου, Γιώργου Μαρινάκη, αυτή η ομάδα των νεαρών Ρεθυμνιωτών, με εξαιρετικό ταλέντο και καλλιτεχνικές ευαισθησίες ανέλαβε και απέδωσε με ευφάνταστο τρόπο τη δική της οπτική για την κινητικότητα της πόλης.

Μπορεί να λένε ότι το γκράφιτι φοβίζει τους ανθρώπους και συμβολίζει την παρακμή της κοινωνίας, όμως στην περίπτωση μας, το γκράφιτι, που είναι η λεγόμενη παράνομη τέχνη του δρόμου, κάθε άλλο παρά παράνομη είναι και κάθε άλλο παρά παρακμή συμβολίζει ...

Στο Ρέθυμνο μια παρέα νεαρών φίλων που έχουν κάνει επάγγελμά τους το street art, την τέχνη του δρόμου δηλαδή, πήραν το ok της δημοτικής αρχής και μετέτρεψαν το μέχρι πρότινος άχαρο τοιχίο του δημοτικού οικοπέδου στον Κουμπέ, σ' ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή. Το οικόπεδο αυτό διατίθεται από το δήμο ως χώρος δωρεάν στάθμευσης στους δημότες.

Έτσι, ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης, ο Γιώργος Χρόνης, ο Ιάσονας, ο Γιώργος, ο Ανδρέας, ο Σταμάτης και ο Σωτήρης, σε συνεννόηση με τον Γιώργο Μαρινάκη και με τη βοήθεια της φαντασίας τους, της νεανικής σκέψης τους, καθώς και των δεκάδων σπρέι που αγοράστηκαν από το δήμο, απέδωσαν στον τοίχο ιδιότητες μέσου επικοινωνίας και προβληματισμού, αποδεικνύοντας πως το γκράφιτι μπορεί να έχει τη δική του ιστορία, αλλά και μια ιδιαίτερη αξία που αναδεικνύεται μέσα από την οργανωμένη, ομαδική ενυπόγραφη δουλειά.

Ο Γιώργος και ο Ανδρέας είπαν στη Νέα Τηλεόραση ότι το πρώτο τους μέλημα ήταν να περάσουν σαφή περιβαλλοντικά μηνύματα ενημερωτικού χαρακτήρα. Και για να το πετύχουν αυτό, χρειάστηκαν περίπου 150 με 200 σπρέι και πλαστικό, τρεις ημέρες δουλειάς, κέφι και μεράκι και ιδού το αποτέλεσμα ...

Στόχος του δήμου είναι η πρωτοβουλία αυτή να προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων οπαδών του γκράφιτι που - προς το παρόν - εξαντλούνται στο ασυνάρτητο, παράνομο και ανεξέλεγκτο μουτζούρωμα τοίχων μνημείων, υπηρεσιών και ιδιωτικών κατοικιών, δημιουργώντας εικόνες ντροπής για τους ίδιους, για όλους εμάς, αλλά και την αισθητική της πόλης. 

Ο Γιώργος Μαρινάκης πάντως προσκαλεί οποιονδήποτε να ενταχθεί σ' αυτή την οργανωμένη προσπάθεια και να συμμετάσχει σε ομάδες νέων που θ' αναλάβουν να χρωματίσουν με την τεχνοτροπία του γκράφιτι επιλεγμένα σημεία της πόλης, αλλά και των οικισμών του Ρεθύμνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...