Οι διδάσκοντες στα ακαδημαϊκά ιδρύματα του νησιού και οι ερευνητές του ΙΤΕ διαμαρτύρονται για τις μεγάλες περικοπές των αποδοχών τους και την αναπόφευκτη υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Σε συνάντηση που ακολούθησε, των διδασκόντων με τον περιφερειάρχη Κρήτης, οι ακαδημαϊκοί, μέσω του προέδρου του Συλλόγου Διδασκόντων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Χάρη Κατερινόπουλου, εκδήλωσαν την ανησυχία τους, όχι μόνο για το εισόδημά και την επιβίωσή τους αλλά και για το μέλλον της ελληνικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς όπως είπαν η Ελλάδα, με όλες τις μειώσεις στις αποδοχές, παύει να είναι αυτό που ήταν για τους Έλληνες αλλά και τους ξένους ακαδημαϊκούς: ένας ελκυστικός προορισμός. Αναπόφευκτα οι διδάσκοντες εκδίδουν εισιτήριο ... one way για κάποια χώρα του εξωτερικού που τους υπόσχεται καλύτερες συνθήκες εργασίας, αποδοχές και προοπτικές εξέλιξης.
Η Περιφέρεια Κρήτης συμπαρίσταται στον αγώνα των καθηγητών
Την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης στα Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού, εξέφρασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, που παράλληλα τάχθηκε αλληλέγγυος στα αιτήματα των καθηγητών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις επερχόμενες μειώσεις των αποδοχών τους και τον επισκέφτηκαν για να του καταθέσουν το σχετικό υπόμνημα.
Εκπρόσωποι των καθηγητών απ' όλα τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, εξέφρασαν στον κ. Αρναουτάκη τη ζοφερή πραγματικότητα, που θα επιφέρει η μείωση των αποδοχών τους μέχρι και 30% (ενώ είχαν προηγηθεί και μειώσεις 25%), αλλά και η μείωση των κονδυλίων, καθώς θα οδηγήσουν σε απόγνωση τους καθηγητές και σε μαρασμό τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα.
Αν για κάτι υπερηφανευόμαστε- είπε ο κ. Αρναουτάκης- είναι η ποιότητα και ο αριθμός των πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων της Κρήτης και πρόσθεσε:
«Η προστιθέμενη αξία που δίνεται στην Κρήτη είτε σ' επίπεδο υπηρεσιών είτε σ' επίπεδο προϊόντων είναι ανυπολόγιστη. Πρέπει ν' αποτραπεί με κάθε τρόπο η φυγή καθηγητών μας σε ιδρύματα του εξωτερικού. Με τη συμπαράσταση και των βουλευτών μας, τασσόμαστε αλληλέγγυοι στο δίκαιο αγώνα σας.»
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, μεθοδεύεται η πρόβλεψη κονδυλίων μόνο για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ήδη –τόνισε- αντιδράσαμε δυναμικά και θα εντείνουμε τον αγώνα μας, προκειμένου η Κρήτη να μη στερηθεί κονδυλίων για την έρευνα, όταν αποδεδειγμένα τα ιδρύματα του νησιού έχουν προσφέρει τα μέγιστα στον τομέα αυτό, που έχει άμεση σχέση με την οικονομία και την ανάπτυξη.
Παράλληλα ο κ Αρναουτάκης αναφέρθηκε τη στήριξη της Περιφέρειας απέναντι στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα του νησιού, σχετικά με έργα που έχουν ενταχθεί ή εντάσσονται σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια.
Οι καθηγητές στη διάρκεια της συνάντησης τόνισαν ότι ζητούν την επεξεργασία ενός δίκαιου ενιαίου μισθολογίου για τους δημόσιους λειτουργούς που θα εξασφαλίζει την αξιοκρατία κι την παραγωγικότητα των εκπαιδευτικών.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης οι βουλευτές Λευτέρης Αυγενάκης και Βασίλης Κεγκέρογλου, που δήλωσαν τη στήριξη και τη συμπαράστασή τους στους καθηγητές, καθώς και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης.
Ο Σύλλογος Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο σε συνεννόηση με το Σύλλογο του Πολυτεχνείου Κρήτης, Συλλόγους Διδασκόντων του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, του ΤΕΙ Κρήτης, των ΕΕΔΙΠ, καθώς και τους Συλλόγους Ερευνητών των Ερευνητικών Κέντρων ΙΤΕ και ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε, αποφάσισε την από κοινού με τους άλλους Συλλόγους συμμετοχή στην Παγκρήτια Παράσταση Διαμαρτυρίας, σήμερα, Τρίτη 11/9 στην Περιφέρεια Κρήτης.
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της απόφασης της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) για Πανελλήνια Κινητοποίηση την Τρίτη 11/9/2012 στην Αθήνα με στόχο την ενημέρωση της πολιτείας και των πολιτών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα και οι λειτουργοί τους.
Αναδείξαμε τις σφοδρές συνέπειες των νέων μειώσεων των αποδοχών των καθηγητών ΑΕΙ και ερευνητών, οι οποίες σε συνδυασμό με τις περικοπές των κονδυλίων για λειτουργικές δαπάνες, δημόσιες επενδύσεις και φοιτητική μέριμνα, και με ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο προς εφαρμογή, καθιστούν άκρως προβληματική έως αδύνατη την ομαλή λειτουργία των ιδρυμάτων της ανώτατης εκπαίδευσης και έρευνας κατά τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά.
Θεωρήσαμε σκόπιμο να ενημερώσουμε την Πολιτεία και τους Πολίτες ότι τα Aκαδημαϊκά/Eρευνητικά Ιδρύματα στην Κρήτη είναι διεθνώς αναγνωρισμένα, προσφέρουν υψηλού επιπέδου διδασκαλία και έρευνα και έχουν επανειλημμένα αξιολογηθεί με εσωτερικές και εξωτερικές διαδικασίες. Διεθνείς οργανισμοί έχουν κατατάξει τα Ιδρύματα της Κρήτης με πολύ υψηλή προτεραιότητα σε σχέση με ομοειδή Ιδρύματα με βάση το ακαδημαϊκό και το ερευνητικό έργο που παράγεται από κάθε Ίδρυμα, την προσέλκυση διεθνών ανταγωνιστικών χρηματοδοτήσεων, την προαγωγή της καινοτομίας, τις διακρίσεις και την ποιότητα των ακαδημαϊκών δασκάλων και ερευνητών καθώς και των αποφοίτων τους. Η υψηλή ποιότητα της έρευνας και της εκπαίδευσης οδηγεί στην καινοτομία, την προσέλκυση πόρων και κατά συνέπεια την άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
Όλα τα παραπάνω «επιβραβεύονται»από την Κυβέρνηση μέσω:
Του περιορισμού της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων μέσω του τακτικού προϋπολογισμού
Του περιορισμού του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,
Του «κουρέματος» των αποθεματικών των Ιδρυμάτων
Του περιορισμού (ή ακόμη και μηδενισμού) των πιστώσεων για έκτακτο διδακτικό προσωπικό
Του παγώματος των διορισμών των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ , ΕΕΔΙΠ και την αδυναμία αναπλήρωσης του διδακτικού προσωπικού που αποχωρεί.
Του εξευτελισμού των μισθών των καθηγητών, ερευνητών και ΕΕΔΙΠ καθώς και
Του περιορισμού των κονδυλίων που στηρίζουν τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών και τη διανομή βιβλίων.
Τα οικονομικά αυτά μέτρα έχουν ήδη οδηγήσει σε υποβάθμιση τα Ιδρύματά μας, λόγω έλλειψης προσωπικού, αποχωρήσεων των καθηγητών και ερευνητών και υποβάθμισης της υλικοτεχνικής μας υποδομής.
Σε αυτή την πραγματικότητα προστίθεται και η απόφαση για τη περαιτέρω μείωση των αποδοχών των Πανεπιστημιακών δασκάλων και των Ερευνητών που αγγίζει το 30%, η οποία έρχεται να προστεθεί στην ήδη συσσωρευμένη μείωση που είναι της τάξεως του 25% και μάλιστα σε μισθούς που δεν έχουν αυξηθεί καθόλου από το 2004 σε αντίθεση με τους περισσότερους κλάδους του δημοσίου. Η μείωση αυτή οδηγεί σε πλήρη απαξίωση και ουσιαστική αποδόμηση του έργου του διδακτικού και ερευνητικού δυναμικού των Ιδρυμάτων και θα οδηγήσει τη δυναμικότερη και αποδοτικότερη μερίδα των επιστημόνων τους στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα.
Ταυτόχρονα, θα μηδενίσει την δυνατότητα προσέλκυσης των καλύτερων επιστημόνων, με διεθνή κριτήρια, προκαλώντας πολλαπλάσιες απώλειες τόσο στην ποιότητα της εκπαίδευσης και επομένως του μελλοντικού ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, όσο και στην οικονομική ανάπτυξη μέσω της καινοτομίας και της έρευνας αιχμής.
Ο κλάδος μας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός και αυτό αναγνωρίζεται διεθνώς σε πολλά επίπεδα ένα από τα οποία είναι και η μισθοδοσία των Καθηγητών ΑΕΙ και των Ερευνητών. Ο πρωτοδιοριζόμενος Πανεπιστημιακός έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 10-15 έτη σπουδών και έχοντας περάσει από πολλαπλά στάδια αξιολόγησης δεν μπορεί να συγκρίνεται με πρωτοδιοριζόμενους άλλων κλάδων όπως σκόπιμα επιχειρείται από την δική μας κυβέρνηση.
Η αξιολόγηση είναι συνεχής, οι προαγωγές των Καθηγητών ΑΕΙ και των Ερευνητών δεν είναι αυτόματες βάσει χρόνου προϋπηρεσίας αλλά με βάση την εξαντλητική αξιολόγηση της προσφοράς και των προσόντων τους, Επισημαίνουμε στο σημείο αυτό ότι έχουμε επανειλημμένα ζητήσει τόσο από την σημερινή Κυβέρνηση, όσο και από τις προηγούμενες, να επεξεργαστεί ένα δίκαιο και ενιαίο μισθολόγιο για όλους τους δημόσιους λειτουργούς με βάση τα προσόντα και την αξιολόγηση τους ώστε να επικρατήσει ανάμεσά τους ένα στοιχειώδες πνεύμα αξιοκρατίας και παραγωγικότητας αλλά δεν έχουμε εισακουσθεί. Αντίθετα, σε όλα τα οικονομικά μέτρα εφαρμόζεται η εύκολη λύση της οριζόντιας περικοπής που οδηγεί τους ακαδημαϊκούς δασκάλους και ερευνητές σε απογοήτευση, και τα ακαδημαϊκά Ιδρύματα στην Κρήτη, αλλά και ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα σε μαρασμό.
Στον 21ο αιώνα όπου η Παιδεία και η Έρευνα αποτελούν ακρογωνιαίους λίθους για την κοινωνική ανάπτυξη και για τη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων στην εθνική οικονομία, η οικονομική πολιτική που η Κυβέρνηση ακολουθεί, καταστρέφει όσα εμείς με κόπους και θυσίες έχουμε επιτύχει.
Καλούμε την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα τους αιρετούς εκπροσώπους του νησιού να στηρίξουν τον αγώνα μας για την αξιοπρεπή χρηματοδότηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ερευνητικών Κέντρων της Κρήτης και την αποφυγή της μέσω της μισθολογικής υποβάθμισης απαξίωσης των λειτουργών τους.
katoci.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!