Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Απεργούν τα βενζινάδικα στα Χανιά με αίτημα την μείωση της τιμής στα καύσιμα

Με βασικό αίτημα την μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές των υγρών καυσίμων, ξεκίνησε τα ξημερώματα η 48ωρη απεργία των πρατηριούχων υγρών καυσίμων των Χανίων.
Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με διάφορες μορφές, ενώ οι βενζινοπώλες προσανατολίζονται στο να μην προμηθευτούν στις 15 Οκτωβρίου με πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο θα έχει την αυξημένη τιμή λόγω του ΕΦΚ.

Από νωρίς το πρωί η πλειοψηφία των βενζινάδικων ήταν κλειστά, ενώ στην συνέχεια με παρεμβάσεις της επιτροπής αγώνα, έκλεισαν και τα λίγα πρατήρια που άνοιξαν, είτε γιατί είναι ιδιοκτησία εταιρειών, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στην απεργία.

Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο του συλλόγου πρατηριούχων κ.Ευάγγελο Κώτσο, στις 10 το πρωί η συμμετοχή στην απεργία έφτασε σχεδόν στο 100%.

Βέβαια οι επιπτώσεις από την απεργία δεν είναι αντίστοιχες με τις άλλες φορές, καθώς πολλοί οδηγοί αυτοκινήτων φρόντισαν να ανεφοδιαστούν το Σαββατοκύριακο, ενώ άλλοι έχουν καύσιμα για σήμερα και αύριο και θα ανεφοδιαστούν την Τετάρτη που θα ανοίξουν και πάλι τα βενζινάδικα.

Όπως τόνισε ο κ.Κώτσος στο Flashnews.gr, οι πιέσεις στην κυβέρνηση θα συνεχιστούν και με άλλες μορφές καθώς οι βενζινοπώλες έχουν προτείνει ισοδύναμα μέτρα με τα οποία γίνεται δυνατή η αναπλήρωση των κρατικών εσόδων από την μείωση του ΕΦΚ.

Ο ΦΠΑ 23% μπαίνει και στους…φόρους !!

Επιπλέον οι βενζινοπώλες επισημαίνουν το ότι είναι άδικο και παράλογο να επιβάλλεται ΦΠΑ 23% επί της συνολικής τιμής των καυσίμων μαζί με τις επιβαρύνσεις, δηλαδή τους φόρους.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), την Παρασκευή 7/9 η τιμή αγοράς αμόλυβδης βενζίνης των εταιρειών από τα διυλιστήρια των ΕΛ.ΠΕ. ήταν 1,399 ευρώ ανά λίτρο.

Στην τιμή αυτή έχουν προστεθεί επιβαρύνσεις όπως Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, Ειδική Εισφορά, Ειδικό τέλος υπέρ ΡΑΕ για τις ΑΠΕ.

Όμως στην τιμή των 1,399 ευρώ ανά λίτρο (όπου υπάρχουν οι παραπάνω φόροι) προστίθεται και ο ΦΠΑ 23% με αποτέλεσμα οι εταιρείες υγρών καυσίμων να αγοράζουν από τα διυλιστήρια στην τελική τιμή των 1,721 ευρώ ανά λίτρο.

Οι εταιρείες στην τιμή αυτή προσθέτουν το δικό τους κέρδος και επιπλέον ΦΠΑ 23% και πωλούν στους βενζινοπώλες σε τιμή η οποία ελάχιστα υπολείπεται της τιμής που βλέπουμε στις πινακίδες των βενζινάδικων.

Να σημειωθεί πως το πρωί της Δευτέρας 10/9, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Υπουργείου, οι τιμές της αμόλυβδης στην Κρήτη ήταν :

Λασίθι : Απο 1,908 έως 1,980 ευρώ ανα λίτρο
Χανιά : Απο 1,879 έως 1,949 ευρώ ανα λίτρο
Ρέθυμνο : Απο 1,839 έως 1,942 ευρώ ανα λίτρο
Ηράκλειο : Απο 1,817 έως 1,946 ευρώ ανα λίτρο

Από τις παραπάνω τιμές – που είναι οι πλέον επίσημες – προκύπτει ότι το κράτος εισπράττει από την τελική τιμή της βενζίνης περίπου το 60% καταδεικνύοντας με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο το ποιος «κερδοσκοπεί» από τα υγρά καύσιμα.

Νέες κινητοποιήσεις

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών για το ποιοι εισπράττουν και πόσα από την τελική τιμή των καυσίμων.

Επίσης οι πρατηριούχοι – τουλάχιστον της Κρήτης - προσανατολίζονται στο να μην προμηθευτούν στις 15 Οκτωβρίου, το πετρέλαιο θέρμανσης με την εξομοιωμένη τιμή με το πετρέλαιο κίνησης.

Η πραγματικότητα είναι πως η οικονομική κρίση έχει πλήξει και τους βενζινοπώλες αφού οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις μετακινήσεις και τα «γεμίσματα» των ρεζερβουάρ.

Και επιπλέον ο Χειμώνας προβλέπεται πολύ δύσκολος και για τους πρατηριούχους της Κρήτης, οι οποίοι θα «χάσουν» ένα σοβαρό τμήμα από το εισόδημα που είχαν από τις πωλήσεις του πετρελαίου θέρμανσης αφού οι καταναλωτές θα περιορίσουν δραματικά τις αγορές τους.
flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...