Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Παρέμβαση Αυγενάκη για την τροποποίηση των μέτρων για την ίδρυση των φωτοβολταϊκών μονάδων

Με Κοινοβουλευτική παρέμβαση, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης εξέφρασε την ανησυχία του στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο, σχετικά με «τη δέσμη των μέτρων για την ίδρυση των φωτοβολταϊκών μονάδων».

Ειδικότερα, με Ερώτησή του, ο κ. Αυγενάκης τόνισε στον Υπουργό τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια, οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά συστήματα αποτέλεσαν μία από τις πιο σημαντικές, υπό ανάπτυξη δραστηριότητες στη χώρα μας και ευνόησαν την ανάδυση ενός νέου, ραγδαία αναπτυσσόμενου κλάδου, αυτού των μικρομεσαίων επενδυτών. Ωστόσο, η ανακοίνωση της δέσμης μέτρων για τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχει προκαλέσει σύγχυση στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η επιβολή του τέλους του 25% υπέρ ΕΡΤ για την ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού, η αναστολή όλων των αιτήσεων για επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, όπως επίσης και η αναβολή εξέτασης και αξιολόγησης των υπό κατάθεση φακέλων των ενδιαφερομένων των δύο τελευταίων χρόνων ευνοεί τις μεγάλες fast-track επιχειρήσεις, για τις οποίες δεν έχει θεσπιστεί ακόμη κάποιο απαγορευτικό, Νομοθετικό πλαίσιο για τις εν λόγω επενδύσεις».

Ακόμα, όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο Βουλευτής, «οι νέες τεράστιες μειώσεις στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, έχουν μηδενίζει τη δυνατότητα του κέρδους και έχουν καταστήσει μη βιώσιμη κάθε επενδυτική δραστηριότητα. Οι επιβληθείσες μειώσεις φτάνουν στο 46,8% σε σχέση με τις τιμές που είχαν αποφασιστεί 6 μήνες πριν, υπερβαίνουν κατά πολύ τη μείωση στο κόστος εξοπλισμού, ενώ δεν λαμβάνουν υπόψη τα χρηματοπιστωτικά δεδομένα της χώρας. Συνεπώς, με τις νέες αυτές τιμές και με τα επιτόκια δανεισμού στο ύψος που τα ορίζουν σήμερα οι τράπεζες, δεν μπορεί και δεν ευνοεί να υλοποιηθεί κανένα φωτοβολταϊκό έργο».

Επειδή, κατά τον κ. Αυγενάκη, οι παραπάνω αλλαγές θα ευνοήσουν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις στη δραστηριοποίηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων αφανίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο τους μικρομεσαίους επενδυτές, καθώς, επίσης και η αναστολή της υποβολής νέων αιτημάτων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και το «πάγωμα» της αξιολόγησης των παλαιών θα συμβάλλουν στην ανάδυση, ανάπτυξη, ενίσχυση του παράνομου εμπορίου των υφιστάμενων αδειών με τεράστια κεφάλαια να αλλάζουν χέρια χωρίς να δηλώνονται και χωρίς να φορολογούνται, ζήτησε από τον Υπουργό να του εξηγήσει πλήρως τους λόγους για τους οποίους προέβη στις παραπάνω αλλαγές. Τέλος, ο Βουλευτής αιτήθηκε ανοιχτή συζήτηση μ’ όλους τους αρμόδιους φορείς για την πλήρη τεκμηρίωση των αποφάσεων αυτών και την πιθανή ανατροπή των παραπάνω επιχειρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...