Τρίτη 7 Αυγούστου 2012

Ως το Σεπτέμβρη οι αποζημιώσεις στη Βιάννο για το ζωικό κεφάλαιο

Ως το Σεπτέμβριο θα έχουν αποζημιωθεί οι Βιαννίτες για τις ζημιές που υπέστησαν στο ζωικό κεφάλαιο από τη μεγάλη φωτιά πριν μία εβδομάδα στην περιοχή. Λίγο πριν τις 13.30 ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.κ. Τσαυτάρη και Χαρακόπουλο. Όπως είπε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπου του ΕΛΓΑ και διεξήχθη σε θετικό κλίμα.

Όπως προέκυψε, ως το Σεπτέμβριο θα έχουν πιστωθεί οι αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο ενώ αμέσως μετά θα κινηθούν οι διαδικασίες για το φυτικό κεφάλαιο, υποχρεωτικά, όμως, μέσω ΠΣΕΑ.

Ζητήθηκαν επίσης χρηματοδοτήσεις για τα αρδευτικά δίκτυα, η έγκριση των οποίων σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, βρίσκεται σε καλό δρόμο. "Οι υπουργοί έδειξαν τη διάθεση να συνεργαστούν" - είπε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.

Συναντήσεις με Καλογιάννη και Στυλιανίδη

Οι κρίσιμες συναντήσεις που έχει σήμερα ο δήμαρχος Βιάννου Π. Μπαριτάκης που βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με Ηρακλειώτες βουλευτές και τον περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη συνεχίζονται με τους κ.κ. Καλογιάννη και Στυλιανίδη.

Ο δήμαρχος Βιάννου είναι αποφασισμένος να εξασφαλίσει τις απαραίτητες αποζημιώσεις για την περιοχή του προκειμένου να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση της περιοχής ... κυριολεκτικά από τις στάχτες...

Από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη θα ζητηθεί η κήρυξη του δήμου Βιάννου σε πυρόπληκτη περιοχή. Το αίτημα αυτό είναι καθοριστικό διότι μέσα από τη διαδικασία αυτή, οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις διευκολύνσεις που ο νόμος παρέχει στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών, προκειμένου να καταφέρουν να πάρουν άτοκα δάνεια με μεγάλη περίοδο αποπληρωμής, να "παγώσουν" οι δανειακές υποχρεώσεις τους και οι οφειλές στο δήμο και το Δημόσιο.

Ένα ακόμα στρατηγικής σημασίας ζήτημα το οποίο θα θέσει ο κ. Μπαριτάκης στον κ. Στυλιανίδη, είναι να γίνει ρύθμιση χρεών του δήμου Βιάννου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για να μπορέσει να στοιχειωδώς να λειτουργήσει, καθώς βουλιάζει στα χρέη και τις οικονομικές υποχρεώσεις.

Θα προηγηθεί ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών κ. Καλογιάννη. Εδώ θα τεθεί το κρίσιμο θέμα των υποδομών που έχουν καταστραφεί, για την αποκατάσταση των οποίων ο δήμος διεκδικεί ένα ποσό της τάξεως των 500 χιλ. ευρώ καθώς τουλάχιστον 45 χιλιόμετρα δικτύoυ άρδευσης έγιναν στάχτη, όπως επίσης και τρεις γεωτρήσεις που κάλυπταν τις περιοχές του Χόνδρου της Βιάννου και της Κάτω Βιάννου.

Παράλληλα θα πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα προβλήματα πρόσβασης που έχουν δημιουργηθεί στο αγροτικό δίκτυο της περιοχής, προκειμένου οι αγρότες να έχουν πρόσβαση στις καλλιέργειες τους. Επίσης στο ποσό των 60 χιλ. ευρώ κοστολογείται η αποκατάσταση του δημοτικού φωτισμού στον Κερατόκαμπο, που έχει καταστραφεί ολοσχερώς αλλά και η κατασκευή υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, ενόψει του χειμώνα.


 cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...