Οπως εκτιμούν έγκυροι αναλυτές, ύστερα από τέσσερα χρόνια βαθιάς ύφεσης το ΑΕΠ αναμένεται εφέτος ότι θα υποχωρήσει σε ποσοστό 6% και σε σταθερές τιμές θα διαμορφωθεί γύρω στα 170 δισ. ευρώ ενώ σε τρέχουσες τιμές γύρω στα 205 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τα τελευταία εθνικολογιστικά στοιχεία έδειξαν ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί εφέτος γύρω στο 6% (χαμηλότερα από την πρόβλεψη της τρόικας για ύφεση 7%), ενώ ο ίδιος προβλέπει ότι το 2013 η οικονομία θα σταθεροποιηθεί.
Ετσι το τελευταίο σενάριο για τις μακροοικονομικές εξελίξεις διαμορφώνεται με βάση την πρόβλεψη για υποχώρηση του ΑΕΠ μόλις κατά 1% την επόμενη χρονιά.
Η ύφεση επιτείνει το πρόβλημα της ανεργίας και των εσόδων του κράτους, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολη την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, το οποία σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του περασμένου Ιουνίου αυξήθηκε στα 303 δισ. ευρώ ή στο 150% του ΑΕΠ!
Διπλασιάστηκε το δημόσιο χρέος
Στα δέκα χρόνια που πέρασαν το δημόσιο χρέος διπλασιάστηκε και από 179 δισ. ευρώ που ήταν το 2003 έφθασε στο ύψος ρεκόρ των 367 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 188 δισ. ευρώ, οδηγώντας πλέον τη χώρα στην κατάσταση χρεοκοπίας στην οποία βρίσκεται σήμερα. Παρά το «κούρεμα» τον περασμένο Μάρτιο, το χρέος του Δημοσίου ανεβαίνει. Βρίσκεται στα 303 δισ. ευρώ και επιβαρύνεται συνεχώς από τον δανεισμό μέσω των εντόκων γραμματίων. Οπως εκτιμούν το ΔΝΤ και οι περισσότεροι αναλυτές, όσο συνεχίζεται η ύφεση της οικονομίας και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων (μοναδική πηγή εσόδων για τη μείωση του χρέους) βρίσκεται σε τέλμα τόσο η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος απομακρύνεται και η πίεση για ένα νέο «κούρεμα» θα μεγαλώνει.
Παλεύοντας με την ύφεση
Μοναδική νότα αισιοδοξίας αποτελούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών της Alpha Bank, οι οποίοι στην τελευταία έκθεσή τους σημειώνουν τα εξής:
«Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που επικράτησε εγχωρίως και διεθνώς για την Ελλάδα εφέτος, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς πετρελαιοειδή συνεχίζουν να αυξάνονται, με ταυτόχρονη σημαντική πτώση των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ από τον Ιούλιο σημειώθηκε σταδιακή ανάκαμψη και του εξωτερικού τουρισμού, που υστέρησε σημαντικά το πρώτο εξάμηνο λόγω της αβεβαιότητας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!