Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Reuters: Νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους έως και κατά 100 δισ. ευρώ

Το κούρεμα έως και 30% των ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όσο και των υπολοίπων κεντρικών τραπεζών μοιάζει ως η ύστατη λύση για τη διάσωση της Ελλάδας, από τη στιγμή που η προηγούμενη αναδιάρθρωση «δεν στάθηκε ικανή να επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της φερεγγυότητας», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του την Παρασκευή το Reuters.

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, ευρωπαίοι αξιωματούχοι, επεξεργάζονται ένα «τελευταίο σχέδιο» το οποίο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμά της κατά 70 με 100 δισ. ευρώ ακόμη, ώστε να φθάσει το 100% ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας.

Βέβαια, το σχέδιο αυτό συνεπάγεται ότι η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να δεχθούν ζημιές στο χαρτοφυλάκιο των ομολόγων που κατέχουν και θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση. . Πιθανή, ωστόσο παραμένει και το σενάριο στο νέο «κούρεμα» να εμπλακούν και κράτη.

Οπως, επισημαίνει το Reuters, το σχέδιο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και ακόμη δεν έχουν γίνει επίσημες συζητήσεις.

Ωστόσο, η πεποίθηση που επικρατεί είναι ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί και απαιτείται «επιθετική δράση», προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω δημοσίευμα του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου, έρχεται μια μόλις ημέρα μετά το δημοσίευμα της Die Welt, σύμφωνα με το οποίο οι δανειστές της Ελλάδας επεξεργάζονται ένα Plan D, το οποίο δεν είναι άλλο από το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...