Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Στο «δρόμο» οι ασθενείς μετά την εφαρμογή των νέων κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων

Να εξετάσει άμεσα το Υπουργείο Υγείας τις δυσλειτουργίες που καταγράφονται ήδη από την εφαρμογή των «κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων» και να διορθώσει διατάξεις της σχετικής εγκυκλίου, προκειμένου να μην μένουν «στο δρόμο» ασθενείς που ενδεχομένως έχουν ανάγκη για επιπλέον μέρες νοσηλείας, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τoν Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του ο Βουλευτής αναφέρει ότι «σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας της 1ης Σεπτεμβρίου, όλες οι νοσοκομειακές μονάδες του ΕΣΥ οφείλουν να υποβάλλουν τιμολόγια προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία των παρασχεθέντων νοσοκομειακών υπηρεσιών τους χρησιμοποιώντας τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ-DRGs)». Τονίζει δε ότι «με την εφαρμογή της εγκυκλίου οι ασθενείς πρέπει να παίρνουν αναγκαστικά εξιτήριο όταν ξεπερνούν τις ημέρες νοσηλείας που προβλέπουν οι νέοι κανόνες, τα πρωτόκολλα, αλλά και οι τιμοκατάλογοι του υπουργείου Υγείας».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι «η προχειρότητα που διακατέχει για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση έχει ως θύματα και πάλι τους ασθενείς, καθώς τα λάθη στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κραυγαλέα και προβλέπουν ελάχιστες ημέρες νοσηλείας σε σχέση με τη ρεαλιστική εικόνα των ασθενειών, με απόκλιση ακόμη και κατά 100%». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ότι «ο χρόνος νοσηλείας που αναφέρεται στην τοποθέτηση καθετήρα περιτοναϊκής κάθαρσης (ΚΕΝ Y02X), όπου ο χρόνος νοσηλείας που αναφέρεται είναι 2 μέρες όταν εξ’ ορισμού, και σύμφωνα και με την πρακτική που εφαρμόζεται και στην χώρα μας, αλλά και παγκόσμια, ο ελάχιστος χρόνος νοσηλείας είναι τουλάχιστον 20 μέρες».

Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ως δεδομένο ότι «για μια απλή ασθένεια μπορεί να προβλέπεται μία ημέρα νοσηλείας, όμως στην πράξη μπορεί ο ασθενής να παραμείνει περισσότερο στο νοσοκομείο εξαιτίας και άλλων προβλημάτων υγείας». Παρά ταύτα, καταγράφει ότι «οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι ακόμη και να δώσουν εξιτήριο σε περίπτωση που ένας ασθενής χρειασθεί να παραμείνει περισσότερο» και σημειώνει πως «διαφορετικά, οι ασθενείς θα πρέπει να επιβαρυνθούν οι ίδιοι τις επιπλέον ημέρες νοσηλείας τους». Σε κάθε περίπτωση θεωρεί δεδομένο ότι «ο περιορισμός των δαπανών στο χώρο της υγείας δεν συνεπάγεται αναγκαστικά την δραματική πτώση του επιπέδου και της ποιότητας της παρεχόμενης περίθαλψης».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αυγενάκης ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει «τις δυσλειτουργίες που καταγράφονται ήδη από την εφαρμογή των «κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων»», καθώς και να μεριμνήσει «για την άμεση διόρθωση των ουσιαστικών διαφορών που υπάρχουν μεταξύ του πραγματικού συνήθως χρόνου νοσηλείας και με τα όσα προβλέπονται στα πρωτόκολλα». Τέλος, ζητά διευκρινήσεις «με ποιους τρόπους έχετε εξασφαλίσει ότι η νέα διαδικασία τιμολόγησης και διαχείρισης ασθενών δεν υποβιβάζει ουσιαστικά την ποιότητα της παρεχόμενης περίθαλψης και ότι δεν αφήνει «στο δρόμο» ασθενείς που δεν είναι έτοιμοι να πάρουν εξιτήριο».
You might also like:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...