Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

To μεγαλύτερο τυρί του κόσμου έφτιαξαν οι Ζωνιανοί

Το μεγαλύτερο τυρί του κόσμου έκοψαν χθες στα Ζωνιανά στη διάρκεια της Γιορτής Βοσκού. Μετά την Ιεράπετρα και το Ηράκλειο, ήταν η σειρά του Ρεθύμνου να μπει στο βιβλίο των πιο παράξενων ρεκόρ. Το τυρί είχε βάρος πάνω από 1.100 κιλά και διάμετρο δύο μέτρων.

Για την παρασκευή της γραβιέρας που ζυγίζει συνολικά 1.130 κιλά χρειάστηκαν εφτά τόνοι πρόβειου γάλατος, τρεις ώρες τυροκόμησης και μια μεγαλειώδης συγκέντρωση Κρητικών των ορέων, στο τυροκομείο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μυλοποτάμου.

Μετά την πρώτη διαδικασία τυροκόμησης, η γραβιέρα μεταφέρθηκε από το Πέραμα στα Ζωνιανά, πριν από τέσσερις μήνες προκειμένου να τοποθετηθεί σε ειδικό θάλαμο ωρίμανσης και να είναι έτοιμη για να παρουσιαστεί στο πλαίσιο της 4ης Γιορτής Βοσκού.

Η εκδήλωση περιελάμβανε:

•Την παρουσίαση και κοπή του μεγαλύτερου κεφαλοτυριού του κόσμου. Για την παρασκευή του χρησιμοποιήθηκαν περίπου οκτώ τόνοι γάλα, η διάμετρος του είναι δύο μέτρα και το βάρος του αναμένεται να ξεπεράσει τον ένα τόνο. Η ζύγιση του, για την ολοκλήρωση του φακέλου που θα αποσταλεί στο βιβλίο Guinness World Records, θα γίνει μπροστά στο κοινό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

•Γνωριμία με τοπικές γεύσεις από τις γυναίκες του χωριού και τη λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης

•Συναυλία με τους : Βασίλη Σκουλά, Γιώτα Νέγκα, Χάρη Νικηφόρο.

•Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Παρασύρη (ζωγράφος του Ψηλορείτη).

 rethemnosnews.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...