Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Διογκώνεται η παράνομη αλιεία στο Αιγαίο και νότια της Κρήτης

Εντελώς ανεξέλεγκτη έχει γίνει η παράνομη αλιεία σε συγκεκριμένες περιοχές του Αιγαίου και νότια της Κρήτης, γεγονός που προκάλεσε την κοινοβουλευτική παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρη Αυγενάκη, με την οποία ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την πάταξη του φαινομένου από τους αρμόδιους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κ. Σκανδαλίδη.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του ο Βουλευτής σημειώνει ότι «δυστυχώς, η χώρα μας πρωταγωνιστεί μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. όχι µόνο στις παράνομες, καταστροφικές πρακτικές, αλλά και στη δίχως τον παραμικρό έλεγχο αλιεία». Τονίζει δε ότι «καθημερινά έρχονται στο φως καταγγελίες πολιτών και καταγραφές συμβάντων για παρανομίες από κάθε είδους αλιευτικά σκάφη που αλιεύουν αδιάκοπα σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές, παραβιάζοντας την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και η παράνομη και κατ’ επάγγελμα χρήση εκρηκτικών».

Και συνεχίζει ότι: «στο Αιγαίο (κυρίως στη Νότια Νάξο, στην Αμοργό, στην περιοχή γύρω από τα Κουφονήσια), αλλά και στη Νότια Κρήτη πραγματοποιείται σχεδόν καθημερινά και εντελώς απροκάλυπτα αλιεία µε δυναμίτιδα». Μάλιστα, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» καταγγέλλει ότι «οι ανενόχλητοι καταστροφείς εκτός από την αυτοσχέδια δυναμίτιδα µε μείξη νιτρικής αμμωνίας και πετρελαίου, χρησιμοποιούν και εκρηκτική δυναμίτιδα (η διακίνηση της οποίας γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση στην περιοχή το τελευταίο διάστημα). Προς επαλήθευση των καταγγελιών από αλιείς, πολίτες και φορείς ήρθε ο πολύ σοβαρός τραυματισμός ψαρά πριν λίγες ημέρες στην περιοχή των Κουφονησίων από δυναμίτιδα.

Σύμφωνα μάλιστα με επιστημονικές μελέτες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», υπογραμμίζεται ότι εάν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα για την παράνομη αλιεία, τότε αρκετά ιχθυαποθέματα θα απειληθούν µε εξαφάνιση. Ταυτόχρονα τονίζεται ότι η διαρκής μείωση της αλιευτικής παραγωγής θα επιφέρει άμεσα καταστροφικές επιβαρύνσεις και στην τοπική οικονομία των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών της Ελλάδας.

Ως εκ τούτου, ο κ. Αυγενάκης υπογραμμίζει ότι «η ανοχή στην παράνομη αλιευτική δραστηριότητα οφείλει να είναι μηδενική, καθώς έχει καταστρεπτικά αποτελέσματα τόσο για τα ιχθυαποθέματα όσο και για την προστασία της συντριπτικής πλειονότητας των νόμιμων αλιέων». Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς «συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί και να παταχθεί η παράνομη αλιεία στη νότια Κρήτη, στο Αιγαίο ή όπου αλλού αυτή σημειώνεται», αλλά και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από τα αρμόδια Υπουργεία για τον περιορισμό του φαινομένου. Επιπλέον, ζητά ενημέρωση σχετικά με το συμβάν που σημειώθηκε στα Κουφονήσια και τον τραυματισμό του ψαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...