Συνέντευξη τύπου για τις παρούσες κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις παραχώρησε την Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011, ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, στα γραφεία της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο Ηράκλειο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ειδικότερα είπε:
"Είναι γεγονός ότι η χώρα μας βιώνει μοναδικές, ιστορικά κρίσιμες στιγμές. Το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα νοσεί βαριά και σείεται συθέμελα. Βρισκόμαστε στο χείλος του γκρεμού. Ο κίνδυνος της χρεοκοπίας μας χτυπά την πόρτα. Ένα χρόνο μετά την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την τρόικα τα πράγματα είναι σε πολύ χειρότερο σημείο.
Η αδυναμία της κυβέρνησης από τη μία να προχωρήσει σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, και η «μικρότητα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραμερίσει το πρόσκαιρο κομματικό όφελος και να στηρίξει τις μεγάλες τομές που χρειάζεται το κράτος μας οδηγούν στην κατάρρευση. Σε αυτό το σημείο χρόνος δεν υπάρχει. Άλλες αναβολές δεν χωρούν. Αν δεν προχωρήσουμε τώρα σε σαρωτικές αλλαγές που θα μειώσουν πραγματικά το λειτουργικό κόστος του δημόσιου τομέα, αν δεν ελαττώσουμε σήμερα τα πρωτογενή ελλείμματα, αν δεν μειώσουμε το μέγεθος του υπερτροφικού και σπάταλου κράτους που υπάρχει, τότε μοιραία θα οδηγηθούμε στη χρεοκοπία.
Δυστυχώς, ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε και συνεχίζει με τα «εύκολα», προχωρώντας στην περικοπή μισθών και συντάξεων, αύξηση των φόρων και οριζόντιες επιβαρύνσεις. Αρνήθηκε -και συνεχίζει να αρνείται- να συγκρουστεί με το κομματικό κατεστημένο και το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζει να κινείται προς την ίδια λανθασμένη κατεύθυνση και να λαμβάνει επίπονα οικονομικά μέτρα για να αντισταθμίσει την αδυναμία του να προχωρήσει σε γενναίες διαρθρωτικές τομές.
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δηλώνουν ξεκάθαρα την αδυναμία της να κυβερνήσει. Με κινήσεις πανικού επιδίδεται σε νέα, παράλογη και άδικη επιδρομή φόρων, λαμβάνει αποφάσεις για νέες οριζόντιες επιβαρύνσεις, παρόλο που οι πολίτες έχουν εξαντληθεί και αδυνατούν να επωμιστούν και νέα οικονομικά βάρη. Αντί λοιπόν να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που επιβάλλονται ακόμα και από την κοινή λογική, αντί να προχωρήσει στην ουσιαστική μείωση του δημοσίου τομέα, αντί να συγκρουστεί με το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να επιβαρύνει τους «εύκολους στόχους», τους μισθωτούς, επαγγελματίες και συνταξιούχους.
Ταυτόχρονα, η Αξιωματική αντιπολίτευση, ακόμα και αυτές τις κρίσιμες ώρες επενδύει στη χρεοκοπία της χώρας, προσπαθώντας να αντλήσει μικροπολιτικά οφέλη. Παρόλο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες της κλείνουν την πόρτα και υπογραμμίζουν την ανάγκη να συμφωνήσουμε για τα αναγκαία, τα σοβαρά, τα μεγάλα.
Η Δημοκρατική Συμμαχία εξαρχής μίλησε για την ανάγκη εθνικής συνεννόησης. Από την πρώτη στιγμή, εμείς υπογραμμίσαμε ότι τα προβλήματα του σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις νοοτροπίες του χθες. (…) Τώρα οφείλουμε να δείξουμε ομοψυχία, ομοφωνία και αποφασιστικότητα στις μεγάλες τομές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Ξεκαθαρίζουμε ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να δείξει την απαραίτητη υπευθυνότητα και ωριμότητα και να δοθεί ένα τέλος στο λαϊκισμό, τις μικροπολιτικές πρακτικές και τις εμμονές σε αναποτελεσματικές και αποτυχημένες πολιτικές.
Με την υπερψήφιση των προγραμματικών μας θέσεων στο Ιδρυτικό μας Συνέδριο προτείναμε:
- Η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική, καθώς το παρόν συνταγματικό πλαίσιο έχει φτάσει στα όριά του.
- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται άμεσα από το λαό.
- Εκλογές κάθε τέσσερα χρόνια.
- Κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος «περί ευθύνης υπουργών» και της ασυλίας των βουλευτών.
- Πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά όλων των πολιτικών κομμάτων. Απαγόρευση δανεισμού από τις τράπεζες με εγγύηση τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις πέραν αυτής της βουλευτικής περιόδου.
- Συνταγματική κατοχύρωση της αρχής των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών για την κεντρική διοίκηση και τους ΟΤΑ.
- Ρύθμιση για λιγότερους και μικρότερους φόρους που θα πληρώνονται όμως από όλους. Μείωση και σταθεροποίηση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων στο 20%.
Από την άλλη, ξεκαθαρίσαμε την ανάγκη αναθεώρησης του κρατικιστικού μοντέλου ανάπτυξης, καθώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε και βέβαια είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι το κράτος ως manager απέτυχε όπου ανέλαβε, είναι μάταιο να επιμένουμε και αυτή η επιμονή, μας έχει κοστίσει ήδη αρκετά.
- Οφείλουμε λοιπόν να προβούμε σε επιθετικές και γενναίες αποκρατικοποιήσεις.
- Είμαστε υπέρ της πλήρους ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και υπέρ της αποκομματικοποίησης των Διοικήσεων τους. Μεσοβέζικες λύσεις, μερικής μετοχοποίησης με το management στο κράτος και το πλειοψηφικό ποσοστό στους μετόχους, δεν είναι η λύση. Το κράτος ως επιχειρηματίας έχει αποτύχει.
- Μέσα στην επόμενη πενταετία το δημόσιο να λειτουργεί με τα 2/3 του σημερινού ανθρώπινου δυναμικού του.
- Μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διαβίωσης, αλλά και σε αγαθά και υπηρεσίες που συνιστούν τους πυλώνες της ανάπτυξης της χώρας, δηλαδή τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα.
- Επιδότηση στη εργασία και όχι στην ανεργία, με μείωση των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% και κατά 50% τα πρώτα τρία χρόνια για νέες επιχειρήσεις και για επιχειρήσεις που δημιουργούν νέοι κάτω από 30 ετών.
- Συνταγματική κατοχύρωση της ελευθερίας ασκήσεως κάθε επαγγέλματος.
- Καταγραφή, διαχείριση και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου.
- Αναδιάρθρωση των αγροτικών καλλιεργειών, ανάπτυξη της έρευνας και προσαρμογή των αγροτικών προϊόντων στις ανάγκες της αγοράς.
- Ριζική μεταρρύθμιση της Ανώτατης και Ανώτερης εκπαίδευσης με την κατάργηση των προβλέψεων του Συντάγματος (Άρθρο 16) που απαγορεύουν στην ιδιωτική πρωτοβουλία στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Δυστυχώς, τα δύο κόμματα εξουσίας διαβαίνουν στενό μονοπάτι που καταλήγει σε αδιέξοδο, ενώ αρνούνται και αδυνατούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Το διαπιστώσαμε και προχθές από τη μία, η τραγική εικόνα την ώρα του διαγγέλματος από ένα φοβισμένο μακριά από την πραγματικότητα πρωθυπουργό και από την άλλη ένα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν διστάζει εις το όνομα της προεκλογικής του πορείας να «τάζει» τα πάντα στους πάντες. Συνεχίζουν να αναλώνονται σε επικοινωνιακά παιχνίδια, αδυνατώντας να σπάσουν το απόστημα του κομματικο-κρατικο-δίαιτου κράτους. Ωστόσο, οφείλουν να καταλάβουν ότι δικομματισμός τελείωσε, καθώς αθροιστικά δεν τους στηρίζουν πλέον ούτε καν 4 στους 10 πολίτες….
Έστω και αυτή την ύστατη ώρα, οι πολιτικές δυνάμεις αυτού του τόπου πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να συνεννοηθούμε και να τολμήσουμε. Χωρίς άμεσες, βαθιές τομές, χωρίς μείωση του κράτους, απαλλαγή από το λαϊκισμό και τις μικροκομματικές πρακτικές, χωρίς εθνική συνεννόηση, το μέλλον της χώρας διαγράφεται μάλλον δυσοίωνο…
Για εμάς, η εθνική συνεννόηση είναι μονόδρομος, εθνική συνένόηση και όχι λευκή επιταγή σε κανένα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι Έλληνες από μόνοι τους θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, συνθέτοντας απόψεις και επιχειρώντας από κοινού τις μεγάλες ανατροπές.
Σήμερα έχουμε το πείσμα και την πεποίθηση ότι μέσα από την κρίση προκύπτουν ευκαιρίες. Ότι μέσα από ένα καθαρό, νέο αγώνα, μέσα από την ενεργή δράση και τη συμμετοχή, μπορούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα. Αποβάλλοντας κάθε ίχνος λαϊκισμού από τη σκέψη μας, μιλάμε ξεκάθαρα, τεκμηριωμένα και προπάντων έντιμα στους Έλληνες πολίτες, διατυπώνουμε ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες προτάσεις που μπορούν να διαμορφώσουν ένα καλύτερο αύριο για όλους.
Αυτή είναι και η λογική της Δημοκρατικής Συμμαχίας. Αυτή είναι βασική μας θέση.
Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να σας δηλώσω ότι:
- Ως νέος πολιτικός με ευθύνη απέναντι στη γενιά μου
- Ως Έλληνας βουλευτής με ευθύνη απέναντι στην Κρήτη και τους Ηρακλειώτες και τις Ηρακλειώτισσες
- Ως ανεξάρτητος, μη εξαρτημένος πολιτικός, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας είμαι αποφασισμένος να καταψηφίσω κάθε νέο μέτρο φορολογικού χαρακτήρα που θα φέρει η Κυβέρνηση προς ψήφιση και που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιπλέον επιβάρυνση των Ελλήνων συνταξιούχων, μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και δημοσίων υπαλλήλων.
- Είμαι αποφασισμένος να στηρίξω κάθε σοβαρή προσπάθεια περιορισμού του μεγάλου σπάταλου κράτους και κάθε πρωτοβουλία που θα επιφέρει πραγματικό περιορισμό του χρέους της Χώρας μας.
- Είμαστε αποφασισμένοι ως Δημοκρατική Συμμαχία να στηρίξουμε κάθε νέα πρωτοβουλία εθνικής συνεννόησης και επιτάχυνσης εξόδου της Χώρας μας από την κρίση.
Είναι ώρα όλοι οι πολιτικοί – συνάδελφοι βουλευτές – να σκεφτούν πατριωτικά και να ψηφίσουν κατά συνείδηση, πέρα και έξω από τις κομματικές γραμμές και τις απειλές περί διαγραφών των αρχηγών τους. Προέχει η Ελλάδα αυτήν την ώρα και το μέλλον του τόπου μας και όχι η εξασφάλιση του κεκτημένου κομματικού ή κοινοβουλευτικού αξιώματος”.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του Βουλευτή, ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων. Συγκεκριμένα:
Ερ. -Αν το μεσοπρόθεσμο κατέβει στη βουλή ως ένα άρθρο;
Απ. - Είναι αυτονόητο ότι θα το καταψηφίσω
Ερ. - Με κάποιες αλλαγές ίσως;
Απ. - Μένει να δούμε εάν εμπίπτουν σε αυτή τη λογική. Είναι αυτονόητο ότι θα ταχθούμε υπέρ σε ό,τι περιορίζει το μεγάλο σπάταλο κράτος, ενώ σε οτιδήποτε επιβαρύνει φορολογικά επιπλέον τον Έλληνα πολίτη είμαστε κάθετα αντίθετοι
Ερ. – Θα μας σχολιάσετε την τακτική των εξωδίκων των πολιτών προς τους βουλευτές;
Απ - Καταρχήν είμαι ενάντια της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν σταλεί ή έχουν προσπαθήσει πολίτες να επικοινωνήσουν με βουλευτές των περιφερειών τους με κάθε τρόπο. Είτε με εξώδικα, είτε με επιστολές, είτε με email, είτε με τηλεφωνήματα.
Είναι υποχρέωση των πολιτών να γνωρίζουν από τους τοπικούς βουλευτές που κατά ένα ποσοστό τους εκπροσωπούν στο ελληνικό κοινοβούλιο τις θέσεις, τις απόψεις τους και κυρίως ποια στάση θα ακολουθήσουν στις κρίσιμες συζητήσεις που θα ακολουθήσουν. Για αυτό το λόγο και αποφάσισα να δώσω αυτή τη συνέντευξη τύπου να ξεκαθαρίσω και ως βουλευτής, αλλά και ως στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ποια είναι και ποια θα παραμείνει η στάση μας και η στάση μου, στο αμέσως επόμενο διάστημα, , τις αμέσως επόμενες ώρες σε όποια συζήτηση, σε όποιο τραπέζι και αν καθίσουμε σε όποια ψηφοφορία και αν συμμετέχουμε.
Είναι υποχρέωση μας να απευθυνόμαστε με εντιμότητα στους πολίτες με λόγο καθαρό, και να κρινόμαστε για αυτά που κάνουμε και αυτά που δεν κάνουμε. Για αυτά που λέμε και αυτά που «ξελέμε». Άλλωστε οι πολιτικοί και ιδίως οι βουλευτές κρινόμαστε με το σταυρό προτίμησης, δηλαδή με την εμπιστοσύνη των πολιτών ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι υποχρέωση των πολιτών να γνωρίζουν οι εκπρόσωποί τους τι πράττουν και είναι υποχρέωση των πολιτικών να ενημερώνουν τους πολίτες για το τι προτίθενται να πράξουν ειδικά σε δύσκολες διαδικασίες σε δύσκολες ψηφοφορίες, στις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!