Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Μέχρι και κρουαζιερόπλοια υπηρεσιών 7 αστέρων στα Χανιά το 2014

Παρά την μείωση των μεγεθών της κρουαζιέρας για το 2014, το λιμάνι της Σούδας και τα Χανιά διατηρούν τη δυναμική τους αν λάβουμε υπόψη ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί 39 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, μεταξύ των οποίων 6 νέες εταιρείες διαχείρισης μικρών αλλά ιδιαίτερα πολυτελών κρουαζιερόπλοιων (ακόμη και 7 αστέρων υπηρεσιών) που διαθέτουν επιβάτες υψηλής εισοδηματικής τάξης και αγοραστικής δύναμης με αντίστοιχο αναμενόμενο οικονομικό όφελος για τα Χανιά.

Αυτό αναφέρει ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κωνσταντίνος Μπροκαλάκης, δίνοντας ταυτόχρονα στοιχεία για τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στα Χανιά το 2014 αλλά κάνοντας και έναν απολογισμό για τον τομέα της κρουαζιέρας και την κατάσταση που επικρατεί διεθνώς, επηρεάζοντας και την "τοπική αγορά".

Ο προορισμός των Χανίων και το λιμάνι της Σούδας είχε το 2013 ικανοποιητικά μεγέθη στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων οι οποίες έφτασαν τις 47. Σύμφωνα με την CLIA (Cruise Lines International Association) για το 2014 αναμένεται μείωση του παγκόσμιου μεριδίου της αγοράς που είχε η Μεσόγειος (λιμάνια, προορισμοί) κατά περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά.

Στην χώρα μας εκτιμάται από την Ένωση Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας ότι η μείωση θα προσεγγίσει το 25% λόγω της μετακίνησης αριθμού κρουαζιερόπλοιων εκτός της Μεσογείου και ιδιαίτερα εκτός της Ν.Α. Μεσογείου.

Οι λόγοι της απόφασης αυτής των εταιρειών διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων, δεν είχαν να κάνουν με τις υποδομές των λιμένων και των παρεχόμενων υπηρεσιών σε αυτά, αλλά με τα γεωπολιτικά γεγονότα που συμβαίνουν στην Βόρεια Αφρική και την Μέση Ανατολή. Επιπλέον, δίνεται πλέον έμφαση από τις εταιρείες στην κάλυψη των νέων αγορών κρουαζιέρας όπως η Κίνα-Ν.Α. Ασία (αύξηση 31,6%), η Αυστραλία (αύξηση 22%), η Βόρεια Ευρώπη (αύξηση 5,2%) και φυσικά η Καραϊβική (αύξηση 12%) που αποτελεί για τις εταιρείες ένας σίγουρος και ασφαλής προορισμός.

Καθώς λοιπόν το 2014 για την χώρα μας δεν θα είναι ευνοϊκό, επηρεάζεται και το Λιμάνι της Σούδας που ουσιαστικά χάνει τις επαναλαμβανόμενες προσεγγίσεις ενός μεγάλης χωρητικότητας κρουαζιερόπλοιου του Navigator of the Sea (27 αφίξεις από τις συνολικά 47 αφίξεις το 2013), που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση και των αφίξεων και του αριθμού των επιβατών.

Τονίζεται ότι η δραστηριότητα της διεθνούς κρουαζιέρας έχει χρονική υστέρηση 2 ετών περίπου με την έννοια ότι τα προγράμματα ανακοινώνονται από τις μεγάλες εταιρείες 2 χρόνια νωρίτερα για τους προορισμούς που συμμετέχουν σε αυτά, κυρίως λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που υφίσταται μεταξύ των εταιρειών.

Επιπλέον, μέχρι σήμερα στα Χανιά υπήρχε μέχρι και πέρσι μια 'μονοκαλλιέργεια' της κρουαζιέρας με την προσέλκυση κυρίως ενός Ομίλου εταιρειών διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων και από την στιγμή που το βασικό κρουαζιερόπλοιο του Ομίλου αποχωρεί από την προορισμό για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με την ικανοποίηση από το λιμάνι και τον προορισμό, θα μειωθούν αντίστοιχα και οι συνολικές αφίξεις.

Σε αυτό φυσικά δεν ευθύνεται το Λιμάνι της Σούδας ή ο προορισμός των Χανίων, αλλά η πολιτική-στρατηγική της εταιρείας που γενικά μειώνει τα κρουαζιερόπλοιά της στην Μεσόγειο από 12 το 2013 σε 6 το 2014 με το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο που προσέγγιζε στην Σούδα να μεταφέρει την βάση του στις ΗΠΑ για να επιχειρεί στην Καραϊβική αντικαθιστώντας άλλο πλοίο που μεταφέρεται στην Ασία.

Εδώ ακριβώς το ΛΤΝΧ και η Λιμενική Επιτροπή έρχεται να εντοπίσει το πρόβλημα που υπάρχει και από τον Σεπτέμβριο του 2013 να χαράξει μια νέα στρατηγική που σκοπό έχει αφενός να προσελκύσει όλες σχεδόν τις ποιοτικές εταιρείες διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων και αφετέρου να κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις στην χερσαία ζώνη του λιμένα της Σούδας για να βελτιώσει κάθετα της παρεχόμενες υπηρεσίες στα κρουαζιερόπλοια, στους επιβάτες, στα πληρώματα και στους λοιπούς χρήστες του λιμανιού. Έτσι το αμέσως προσεχές διάστημα το ΛΤΝΧ θα ξεκινήσει την σταδιακή υλοποίηση των τεχνικών βελτιώσεων στην χερσαία ζώνη του Λιμένα της Σούδας, με σκοπό την πλήρη ετοιμότητα και καταλληλότητα των υποδομών.

Η στρατηγική της εξωστρέφειας που αναπτύξαμε περιλαμβάνει ενέργειες συμμετοχής σε διεθνή εμπορικά γεγονότα, εκθέσεις και συνέδρια, επισκέψεις εργασίας για πρώτη φορά στα κεντρικά γραφεία εταιρειών διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων όπου γίνονται ειδικές ηλεκτρονικές τεχνικές παρουσιάσεις των προτάσεων βελτιώσεων και γενικότερα των παρεμβάσεων στον λιμένα, παρουσίαση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πόλης και του Νομού γενικότερα κλπ. Το ΛΤΝΧ μέσω της απευθείας επικοινωνίας με τις εν λόγω εταιρείες, έχει μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει συναντήσεις εργασίας στα γραφεία τους με υψηλόβαθμα στελέχη τους στο Μαϊάμι (Δεκέμβριος 2013), την Νάπολη (Φεβρουάριος 2014) και σε διεθνείς εκθέσεις του Μαϊάμι (Μάρτιος 2013) και του Αμβούργου (Σεπτέμβριος 2013). Κρίνοντας από το θετικό αποτέλεσμα που έχουμε, οι ενέργειες αυτές θα συνεχισθούν και κατά την διάρκεια του 2014 για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερα την θέση μας στον χάρτη της κρουαζιέρας της περιοχής της Ν.Α. Μεσογείου.

Ήδη οι ενέργειες αυτές έχουν αρχίσει να αποδίδουν και τα πρώτα ευχάριστα αποτελέσματα τα οποία, παρά την μείωση των μεγεθών της κρουαζιέρας για το 2014, δείχνουν ότι το Λιμάνι της Σούδας και τα Χανιά διατηρούν την δυναμική τους, αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί 39 προσεγγίσεις κρουαζιεροπλοίων (βλ.φωτο παρακάτω) μεταξύ των οποίων είναι 6 νέες εταιρείες οι 4 από τις οποίες είναι εταιρείες διαχείρισης μικρών αλλά ιδιαίτερα πολυτελών κρουαζιερόπλοιων (ακόμη και 7 αστέρων υπηρεσιών) που διαθέτουν επιβάτες υψηλής εισοδηματικής τάξης και αγοραστικής δύναμης με αντίστοιχο αναμενόμενο οικονομικό όφελος για τα Χανιά.



Επίσης και για το 2015 τα πρώτα αποτελέσματα μέχρι σήμερα δείχνουν τον τριπλασιασμό σχεδόν των αφίξεων από έναν Όμιλο εταιρειών διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων καθώς από 11 το 2014 αυξάνονται σε 27 το 2015, την προσθήκη αφίξεων από νέες εταιρείες διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων υψηλού επιπέδου και νέων κρουαζιερόπλοιων και φυσικά την αναβάθμιση της επικοινωνίας που υπάρχει γενικότερα του ΛΤΝΧ και της διεθνούς βιομηχανίας της κρουαζιέρας. Η αυξητική αυτή τάση αναμένεται να διατηρηθεί και για το 2016 πάλι με την προσθήκη νέων εταιρειών και νέων κρουαζιερόπλοιων με δεδομένη την γεωπολιτική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας.

Επιπλέον, τονίζεται ότι σε όλες μας τις επαφές με τις εν λόγω εταιρίες, δεν διατυπώθηκε απολύτως κανένα πρόβλημα για το Λιμάνι της Σούδας και τον προορισμό των Χανίων (εσωτερικά ερωτηματολόγια επιβατών), το οποίο είναι αποτέλεσμα της άριστης συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων και όλων των εμπλεκομένων φορέων και κυρίως των πρακτόρων και του Δήμου Χανίων.

Την επόμενη εβδομάδα το Λιμενικό Ταμείο Ν. Χανίων θα βρίσκεται στο Μαϊάμι των ΗΠΑ με δικό του περίπτερο, με την συμμετοχή και του Δήμου Χανίων, όπου πραγματοποιείται η μεγαλύτερη διεθνής εμπορική έκθεση για την βιομηχανία της κρουαζιέρας Cruise Shipping Miami 2014, στην οποία θα υπάρχει η ευκαιρία να γίνουν σημαντικές συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη των εταιρειών διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων με σκοπό την περαιτέρω προώθηση του λιμένα της Σούδας και του προορισμού των Χανίων και την προσέλκυση νέων εταιρειών διαχείρισης κρουαζιεροπλοίων στα Χανιά.
http://flashnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...