Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Λ. Αυγενάκης: Θα συνεχιστεί η διάλυση αλιευτικών σκαφών με την έγκριση της Επιτροπής Παρακολούθησης

Έχουν διαλυθεί 979 αλιευτικά σκάφη με συνολική δαπάνη 61,7 εκατ. ευρώ. Για την πορεία των προγραμμάτων απόσυρσης αλιευτικών σκαφών, απαντά ο αρμόδιος...
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, μετά παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.


Σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 1198/2006 για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας «Η μόνιμη παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων των αλιευτικών σκαφών (διάλυση, αλλαγή χρήσης για μη αλιευτικές δραστηριότητες), προγραμματίζεται από τα Κράτη Μέλη με την μορφή Εθνικών Σχεδίων (Συστημάτων) Παροπλισμού, τα οποία δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα δύο έτη από την ημερομηνία έναρξης ισχύος τους».

Στο πλαίσιο του εν λόγω Κανονισμού η Επιτροπή Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας ενέκρινε, το έτος 2010, τρία (3) Εθνικά Σχέδια Παροπλισμού που αφορούσαν:

-Σκάφη που δραστηριοποιούνται σε κλειστούς κόλπους
-Σκάφη με ολικό μήκος μικρότερο των 7 μέτρων
-Σκάφη ηλικίας μεγαλύτερης των 15 ετών

Στην συνέχεια με την ΚΥΑ 71/29.11.2010, καθορίστηκε το πλαίσιο για την υπαγωγή των πράξεων στο Μέτρο 1.1 «Μόνιμη παύση αλιευτικών δραστηριοτήτων και στην συνέχεια με την Υ.Α. 123/29.12.2010 ενεργοποιήθηκε η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων και την εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων Παροπλισμού, των οποίων η διετής ισχύς έληξε στις 29-12-2013.

Όπως ενημερώνει ο κ. Τσαυτάρης τον Λευτέρη Αυγενάκη: «με την ανωτέρω πρόσκληση έχουν διαλυθεί μέχρι σήμερα, 979 αλιευτικά σκάφη, συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 61.745.352,00€, ενώ αναμένεται, μέχρι τέλος του έτους να λήξει η τεθείσα ημερομηνία υλοποίησης της διάλυσης, ώστε να προσδιοριστεί το αδιάθετο υπόλοιπο του προϋπολογισμού του Μέτρου το οποίο και θα διατεθεί για νέα πρόσκληση» ενώ σημειώνει ότι «προκειμένου να εκδοθεί νέα πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων πρέπει πρώτα να εγκριθεί από την Επιτροπή Παρακολούθησης νέο Εθνικό Σχέδιο Παροπλισμού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...