Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Ηράκλειο: Διαλέξεις για τον Κλοντ Ντεμπισί


Tην Παρασκευή ολοκληρώνεται η σειρά των δύο διαλέξεων με θέμα τον Γάλλο συνθέτη, Κλωντ Ντεμπισί, που συνδιοργανώνουν το γραφείο σχολικών δραστηριοτήτων Ηρακλείου και ο Μουσικός Σύλλογος «ΑΠΟΛΛΩΝ».  

Η δεύτερη διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 8,30 το βράδυ στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, με εισηγητή τον μουσικό Γιώργο Καλούτση, ο οποίος θα αναλύσει την σημαντική και μοναδική όπερα του Ντεμπισί, «Πελλέας και Μελισσάνθη». Η διάλεξη έχει ελεύθερη είσοδο, ενώ προτείνεται στους συμμετέχοντες, εφόσον θέλουν και μπορούν, να φέρουν συσκευασμένα τρόφιμα για το Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Η όπερα «Πελλέας και Μελισσάνθη» αποτελεί σταθμό στην εξέλιξη της μουσικής και ιδιαίτερα του μελοδράματος, καθότι για πρώτη φορά εμφανίζονται τα νεωτεριστικά ρεύματα της τέχνης (και όχι μόνο της μουσικής) που αναπτύχθηκαν αργότερα, στον 20ο αιώνα, όπως συμβολισμός, αφαίρεση, διάσπαση φόρμας κ.α. Η διάλεξη αναφέρεται σε όλα αυτά τα ρεύματα καθώς και στον καλλιτεχνικό περίγυρο της εποχής και θα πλαισιωθεί με οπτικοακουστικά αποσπάσματα από διάφορες παραστάσεις της συγκεκριμένης όπερας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...