Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Κινηματογραφική μεταγωγή 160 κρατουμένων στις νέες φυλακές Χανίων

To πρώτο τους βράδυ στις νέες δικαστικές φυλακές των Χανίων πέρασαν το Σάββατο οι 160 κρατούμενοι. Η μεταγωγή των τελευταίων κρατουμένων στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα στην περιοχή της Αγιάς ολοκληρώθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.Οι μεταταχθέντες κρατούνταν έως τώρα στη δικαστική φυλακή πίσω από την πλατεία Ελευθερίας, επί της οδού Γιαμπουδάκη

Στην επιχείρηση μεταφοράς των κρατουμένων συμμετείχαν άνδρες της εξωτερικής φρουράς, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και δυνάμεις της αστυνομίας. Για τη μεταγωγή τους είχε εκπονηθεί ειδικό σχέδιο δράσης από τη διεύθυνση της φυλακής σε συνεργασία με την αστυνομία. Σε κάθε δρομολόγιο επιβιβάζονταν εννέα κρατούμενοι σε τρεις κλούβες, ενώ, με ένα φορτηγό γινόταν η μεταφορά των προσωπικών αντικειμένων τους, τα οποία ελέγχονταν τόσο κατά την αναχώρηση από το παλαιό κατάστημα κράτησης, όσο και κατά την άφιξη στο νέο.

Με τη λειτουργία της φυλακής αυτής ανοίγει μια νέα σελίδα για τα σωφρονιστικά πράγματα της Κρήτης, καθώς, το παλαιό κατάστημα κράτησης, το οποίο ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, χαρακτήρισε στην τελευταία επίσκεψη του «ποντικότρυπα», δεν πληρούσε τις στοιχειώδεις συνθήκες σωφρονισμού.

Πολλές φορές οι κρατούμενοι κοιμούνταν σε στρώματα τους διαδρόμους και άλλους κοινόχρηστους χώρους, ενώ, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και τοπικοί φορείς είχαν τονίσει την άμεση ανάγκη μεταφοράς της φυλακής στο νέο κατάστημα.

Η νέα δικαστική φυλακή των Χανίων είναι η πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα. Ωστόσο, λόγω έλλειψης προσωπικού, αρχικά θα λειτουργήσουν δύο πτέρυγες από τις πέντε, η κάθε μία από τις οποίες διαθέτει 40 τρίκλινα δωμάτια με τουαλέτα και τηλεόραση. Επίσης, η φυλακή εποπτεύεται ηλεκτρονικά και διαθέτει πολλούς κοινόχρηστους χώρους, ενώ, ο προαυλισμός των κρατουμένων γίνεται σε άνετους και μεγάλους χώρους.

Το νέο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Κρήτη Ι, όπως είναι η επίσημη ονομασία των νέων φυλακών, κατασκευάστηκε σε οικόπεδο επιφάνειας περίπου 50 στρεμμάτων, στην περιοχή δυτικά των Αγροτικών Φυλακών Αγιάς. Η συνολική επιφάνεια των κτιρίων είναι 14.855 τετραγωνικά μέτρα, με υπόγειους χώρους 2.710 τετραγωνικά μέτρα.

Η πρώτη υπουργική απόφαση για την ανέγερση των νέων φυλακών στα Χανιά υπεγράφη το 1998, ακολούθησε δεύτερη το 2002 και το 2005 ξεκίνησαν οι εργασίες, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και υλοποίηση από την εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική», με κόστος που ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ.

Ο χώρος της παλιάς δικαστικής φυλακής αναμένεται θα αξιοποιηθεί για τις ανάγκες των δικαστηρίων στα Χανιά ή θα μετατραπεί σε πάρκο.

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί και στις δυο περιπτώσεις η εξασφάλιση των πόρων που απαιτούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...