Παρασκευή 24 Αυγούστου 2012

Μεγάλη απάτη με προπληρωμένες κάρτες κινητής τηλεφωνίας

Ολοένα και αυξάνονται τα περιστατικά όπου καταστηματάρχες εξαπατώνται και αγοράζουν κάρτες κινητής τηλεφωνίας προπληρωμένου χρόνου ομιλίας και προπληρωμένες κάρτες τύπου «paysafe», που χρησιμοποιούνται για διαδικτυακές αγορές.

Όπως κάνει γνωστό η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είναι μεγάλος ο αριθμός των καταγγελιών που ερευνάται και αφορούν τέτοια περιστατικά. Ειδικότερα, οι καταγγελίες των ιδιοκτητών των καταστημάτων (ψιλικών, mini market και περιπτέρων) αφορούν περιπτώσεις, στις οποίες άγνωστα άτομα τούς έχουν τηλεφωνήσει και προσποιούμενοι ότι είναι του συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντός τους ή τεχνικοί της εταιρείας που τους έχει εγκαταστήσει τα μηχανήματα έκδοσης των προπληρωμένων καρτών ή τακτικοί πελάτες τους ή ακόμη και συνεργάτες τους (λογιστές, ασφαλιστικοί σύμβουλοι κ.ά.), τούς έχουν πείσει να προβούν στην έκδοση των συγκεκριμένων προπληρωμένων καρτών, ζητώντας τους τον κωδικό.

Επίσης, σε άλλες περιπτώσεις, οι δράστες προσποιούνται τους πελάτες και αφού ζητήσουν την έκδοση προπληρωμένης κάρτας, τεχνηέντως φωτογραφίζουν με κινητό τηλέφωνο, τον αριθμό έκδοσης που αναγράφεται σε αυτήν, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Στη συνέχεια, προφασιζόμενοι την έλλειψη χρημάτων ή ότι δεν τους είναι τελικά απαραίτητη, την επιστρέφουν, ενώ τελικά προβαίνουν στη χρήση της, αφού έχουν ήδη καταγράψει με το κινητό τους τηλέφωνο τον αριθμό έκδοσής της, μέσω τού οποίου γίνεται η χρέωση.

Οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων από την επικοινωνία με τις εταιρείες έκδοσης των προπληρωμένων καρτών, διαπιστώνουν τελικά ότι αυτές χρησιμοποιούνται άμεσα, κυρίως σε ιστοσελίδες διαδικτυακού τζόγου ή αγορών μέσω διαδικτύου.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος παρακαλεί τους πολίτες, με αφορμή τέτοιου είδους περιστατικά, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις συναλλαγές τους, για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησης. Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων δεν θα πρέπει να εκδίδουν προπληρωμένες κάρτες, μέσω τηλεφώνου, εάν προηγουμένως δεν έχουν διασταυρώσει την ταυτότητα τού ατόμου. Επίσης, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη διαδικασία των συναλλαγών τους με πελάτες.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις, μπορούν οι πολίτες να επικοινωνούν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω των ηλεκτρονικών διευθύνσεων 11012@hellenicpolice.gr και ccu@cybercrimeunit.gov.gr ή στα τηλέφωνα 11012 και 210-6476464.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...