Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Συναυλίες της ΕΡΤ για πρώτη φορά στην Κρήτη με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια

Δυο σπουδαίες Καλοκαιρινές συναυλίες που θα αποτελέσουν κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα «πόλο έλξης» των Κρητικών θα πραγματοποιήσει δωρεάν η ΕΡΤ σε Χανιά και Ηράκλειο με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης.
Για πρώτη φορά η φημισμένη ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ πραγματοποιεί «κάθοδο» στην Κρήτη ύστερα από αίτημα του Περιφερειάχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και θα έχει στο δυναμικό της τους δημοφιλείς ερμηνευτές : Δημήτρη Μπάση, Κώστα Καράλη, και Νάνα Μπινοπούλου.

Την Πέμπτη 5 Ιουλίου στις 9:30 το βράδυ στην μεγάλη παραλία του Μάλεμε στο δήμο Πλατανιά Χανίων και την Παρασκευή 6 Ιουλίου στις 9:30 το βράδυ στο Κηποθέατρο ‘Νίκος Καζαντζάκης’ του Ηρακλείου η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ θα παρουσιάσει στους Κρητικούς έργα δύο σημαντικών Ελλήνων συνθετών υπό την διεύθυνση του Ραφαήλ Πυλαρινού.

Ο Δημήτρης Μπάσης, ο Κώστας Καράλης και η Νάνα Μπινοπούλου θα ερμηνεύσουν την «Τρίτη Ανθολογία» του Γιάννη Σπανού και τα «12 Τραγούδια του F.G.Lorca» του Γιάννη Γλέζου…

Η «Τρίτη Ανθολογία» του Γιάννη Σπανού κυκλοφόρησε το 1975 και περιλαμβάνει 12 τραγούδια σε ποίηση Μίλτου Σαχτούρη, Κώστα Βάρναλη, Νίκου Καββαδία, Γιάννη Σκαρίμπα, Χρήστου Κουλούρη, Νίκου Καρύδη, Μήτσου Λυγίζου, Ηλία Σιμόπουλου, Δημήτρη Δούκαρη, Βύρωνα Λεονταρή, Μαρίνας Λαμπράκη, Λιλής Ιακωβίδη.

Στα «12 Τραγούδια του F.G.Lorca» ο Γιάννης Γλέζος επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση με την ποίηση του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Η απόδοση των στίχων στα ελληνικά ανήκει στον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

Τις συναυλίες συνδιοργανώνουν η ΕΡΤ και η Περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε Ηρακλείου, Π.Ε. Χανίων με την συνδρομή των δήμων Ηρακλείου και Πλατανιά αλλά και των διευθύνσεων των ραδιοφωνικών σταθμών της ΕΡΑ Ανατολικής (Ηράκλειο) και Δυτικής Κρήτης (Χανιά).

Για την «κάθοδο» στην Κρήτη της ορχήστρας της ΕΡΤ, αίτημα του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη ήταν να γίνουν δωρεάν συναυλίες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες του νησιού, αίτημα που αρχικά έγινε δεκτό αλλά στην συνέχεια η ΕΡΤ με βάση τον προγραμματισμό και τις υποχρεώσεις της επέλεξε να γίνουν τελικά δύο συναυλίες.

H Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ ιδρύθηκε το 1954, αρχικά ως Ελαφρά Ορχήστρα του ΕΙΡ από τον Κώστα Γιαννίδη και τον Άκη Σμυρναίο. Με την μεταπολίτευση του 1974 και τον ερχομό του Μάνου Χατζιδάκι στο Κρατικό Ραδιόφωνο η Ορχήστρα διευρύνει το σχήμα και το ρεπερτόριό της και μετονομάζεται σε Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής. Στα επόμενα χρόνια διευρύνθηκε με περισσότερους μουσικούς και επί διευθύνσεως Μίκη Θεοδωράκη, πήρε την ονομασία «Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής».

Στόχος της είναι να αποτελέσει βήμα προβολής και διάδοσης της νεότερης ελληνικής μουσικής όπως αυτή αποτυπώνεται στα έργα των δρώντων Ελλήνων συνθετών και όχι μόνο, αλλά και βήμα ανάπτυξης του νεότερου καλλιτεχνικού δυναμικού που διαθέτει ο τόπος μας. Ξεχωριστή θέση στο ρεπερτόριό της κατέχει η παγκόσμια κινηματογραφική και θεατρική μουσική και ιδιαίτερα αυτή του 20ού αιώνα με έργα που δεν περιλαμβάνουν στα προγράμματά τους οι συμφωνικές ορχήστρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...