Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Θλιβερή πρωτιά στις αυτοκτονίες η Κρήτη

Μαύρη πρωταθλήτρια η Κρήτη στις αυτοκτονίες όπως άλλωστε έχουν επιβεβαιώσει με τον πλέον επίσημο τρόπο και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ με τους επιστήμονες να σκιαγραφούν το προφίλ των αυτοχείρων σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης και ο Δήμος Πλατανιά.


Όπως τόνισαν οι ειδικοί, η ψυχική υγεία και το στρες παίζουν καταλυτικό ρόλο στην σύγχρονη αυτή μάστιγα η οποία παρουσιάζει ραγδαία αύξηση.


Παρά τους επιστημονικούς διαξιφισμούς και τις αμφισβητήσεις η Κρήτη κατακτά την πλέον μακάβρια και θλιβερή πρωτιά καθώς αποτελεί την Περιφέρεια της χώρας με τον πιο υψηλό δείκτη αυτοκτονιών, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Εντωμεταξύ, επιστήμονες από τα Χανιά χαρακτηρίζουν εσφαλμένη την εντύπωση που κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα πως οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας στην ημερίδα που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης με θέμα τις αυτοχειρίες, από το 1999 έως και το 2013, ο αριθμός των αυτοκτονιών ανά έτος βρίσκεται σχεδόν σε σταθερά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα αίτια τους δεν είναι τόσο επιφανειακά όσο νομίζουμε.

Το 1999 στην Κρήτη σημειώθηκαν 43 αυτοκτονίες.  Σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 κυμαίνονταν από 28 το ελάχιστο έως και 61 το μέγιστο ενώ από το 2010 έως το 2013, σημειώθηκαν 36, 48, 51 και 49 αυτοκτονίες αντίστοιχα, ανά έτος.

Όπως τόνισαν οι ειδικοί, η αυτοκτονία δεν είναι διέξοδος και υπάρχει τρόπος να βοηθηθεί κανείς για να παραμείνει στη ζωή.

Ενδιαφέρουσα οπτική έχει η προσέγγιση ότι βοήθεια μπορούν να προσφέρουν και οι ψυχικά ασθενείς, οι οποίοι μάλιστα έχουν ξεκινήσει στα Χανιά προσπάθεια για να δημιουργήσουν Σύλλογο.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει αγαθό μεγαλύτερο από τη ζωή, με τους κοινωνικούς φορείς αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνουν διάφορες δράσεις για την αντιμετώπιση της σύγχρονης πλέον μάστιγας της κοινωνίας μας.

της Γεωργίας Μακάκη / neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το blog περιμένει τα νεα και τα σχόλια σας μέσα από το Facebook, το Twitter, και το e-mail μας!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...