Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ο Αυγενάκης στηρίζει το Σύλλογο Αποφοίτων ΙΕΚ Φυλάκων Μουσείων

Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε με εκπροσώπους του Συλλόγου Αποφοίτων ΙΕΚ Φυλάκων Μουσείων, μεταβίβασε τα αιτήματά τους στους Υπουργούς Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, μέσω της Ερώτησης που κατέθεσε στην Βουλή αναφορικά με τις «προκηρύξεις που αφορούν τα προγράμματα απασχόλησης».

Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής υπογραμμίζει ότι: «Στα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν 1.650 θέσεις επτάμηνης απασχόλησης σε φορείς του Πολιτισμού, με βάση τις ανακοινώσεις των στελεχών του Υπουργείου. Ειδικότερα, μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (σωματεία, σύλλογοι, ιδρύματα και εταιρίες αστικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) θα αναλάβουν την διεξαγωγή των διαγωνισμών, οι οποίες έχουν επιλεγεί από τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με κρατικούς φορείς, ενώ το ΑΣΕΠ θα έχει κυρίαρχο ρόλο στον έλεγχο των προκηρύξεων και τη δημοσιοποίησή τους στο ευρύ κοινό. Οι προσλήψεις θα πραγματοποιούνται σταδιακά και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2013. Αφορούν ειδικότητες ΠΕ Αρχαιολόγων, ΤΕ Συντηρητών, ΔΕ Φυλάκων-Νυχτοφυλάκων και ΥΕ Εργατών. Με βάση πληροφορίες από δημοσιεύματα, οι επιλεγέντες θα καλύψουν τις διευρυμένες ανάγκες των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, ενώ θα ασχοληθούν επίσης σε εργασίες ανάδειξης και συντήρησης πολιτιστικών υποδομών, οι οποίες θα συμβάλλουν στη διασφάλιση της προσβασιμότητας των πολιτιστικών χώρων στο ευρύ κοινό καθώς και σε ειδικές κοινωνικές ομάδες (ΑΜΕΑ). Επίσης, οι άνεργοι θα καλύψουν τις διευρυμένες ανάγκες ασφαλείας κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων που διενεργούνται νόμιμα και κατόπιν άδειας εντός των χωρών αυτών και οι οποίες αποτελούν έκτακτο γεγονός. Ακόμα, οι ωφελούμενοι άνεργοι για να ενταχθούν στα προγράμματα αυτά θα πρέπει να είναι άνεργοι έως 35 ετών, οι οποίοι θα είναι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ (μακροχρόνια και βραχυχρόνια άνεργοι, έμποροι και λοιποί επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους τα τελευταία δύο έτη), Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ομογενείς ή υπήκοοι τρίτων χωρών που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας».

Επειδή, κατά τον κ. Αυγενάκη «τα κριτήρια των προκηρύξεων δεν είναι σαφώς προσδιορισμένα και προτού ξεκινήσει να «τρέχει» ο διαγωνισμός» ζήτησε από τον Υπουργό να τον ενημερώσει εάν θα λαμβάνεται υπόψη το πτυχίο ΙΕΚ για τους υποψηφίους του διαγωνισμού των παραπάνω ειδικοτήτων, όπως επίσης και εάν υπάρχει πιθανότητα τροποποίησης του ορίου ηλικίας, παρέχοντας τη δυνατότητα σ’ ένα μεγαλύτερο, ηλικιακά αριθμό ανέργων να συμμετέχουν στα προγράμματα αυτά. Τέλος, ο Βουλευτής αιτήθηκε να πληροφορηθεί εάν θα προσμετράται η προϋπηρεσία στα μόρια των υποψηφίων και ποιες ΜΚΟ είναι αρμόδιες για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού στον Νομό Ηρακλείου.

Ε.Π.Κ.Κρήτης , στηρίζει την βελτιωμένη Αγορ.Διάταξη, του Υπ.Ανάπτυξης, για τα"ληγμένα" προιόντα

  Η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, οφείλει να σταθεί στην Αγορανομική Διάταξη ,του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας ,Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, σχετική με τα "ληγμένα" προϊόντα  και να καλέσει και να  πει στους καταναλωτές ότι σαυτή την κρίσιμη ώρα για την πατρίδα και τους πολίτες ,δεν είναι ώρα "εκμετάλλευσης"  για τον καθένα ,στο όνομα κάποιας  συλλογικής εκπροσώπησης , να βγαίνουμε τάχα ως υποστηρικτές των καταναλωτών να λαϊκίζουμε και να φοβίζουμε τον κόσμο, τάχα για " διατροφικές βόμβες"  και να παρασύρομε την κοινωνία στην ανασφάλεια, επειδή  πρέπει να πούμε κάτι και αυτό το κάτι πρέπει να είναι οπωσδήποτε αντίθετο από αυτό που προσπαθεί η Κυβέρνηση να φέρει.
Όχι κύριοι, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης στηρίζει την βελτιωμένη Αγρονομική Διάταξη Α.Δ 14/89 (άρθρο 31 παρ.6) ,διότι δίνει την δυνατότητα στον λιανοπωλητή (σούπερ-Μάρκετ) να μη επιστρέψει στον παραγωγό μία παρτίδα προϊόντων, κοντά στην λήξη της, αλλά να μπορέσει να την διαθέσει στον καταναλωτή με μειωμένη τιμή και βέβαια εις όφελος του καταναλωτή..
 Επισημαίνουμε δε ότι η Αγορ.Διάταξη , δεν αναφέρεται σε ευάλωτα προϊόντα π.χ γάλα γιαούρτι αλλά για αλεύρι, όσπρια κ.λ.π και ακόμα ότι η διάταξη υπήρχε πριν 20 ετίας, όμως  υπήρξε  χαλαρότητα στην εφαρμογή της, απλώς τώρα στην αναδιάταξη των κανόνων βελτιωμένης αγοράς αναβαθμίστηκε και δεν απευθύνεται σε περιθωριοποιημένους  φτωχούς πολίτες, κατηγοριοποιημένο καταναλωτικό κοινό,αλλά στις επιχειρήσεις που τους επιβάλλεται ότι εκτός του ότι θα πρέπει να διαθέτουν τα προϊόντα (Τρόφιμα περασμένης διατηρησιμότητας) σε ξεχωριστά ράφια, τους επιβάλλεται να τα διαθέτουν και σε χαμηλότερες τιμές.
  Τέλος η ΄Ενωση μας ,στρεφόμενη προς την πολιτεία, την καλεί να μη δημιουργεί "ντόρο" στην αγορά με τις ανακυκλούμενες Αγορ.διατάξεις ,τάχα ότι  κάτι "προσφέρει" και το διατυμπανίζει, εμείς καλούμε την Κυβέρνηση να πιέσει ε να πέσουν οι τιμές στα Σούπερ μάρκετ, να υπάρξουν Ευρωπαϊκές τιμές, για να μπορεί ο καταναλωτής να κάνει τις αγορές του, για να μπορεί ο καταναλωτής να έχει πρόσβαση σε κάθε προϊόν και όχι να αναλώνει τον χρόνο του, να ψάχνει βρει το ράφι  με την ταμπέλα "ΤΡΌΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΈΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ"

                                                           Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης


                                                                Ιωάννα Μελάκη

"Κέρασε" τους συμμαθητές του στο Δημοτικό από τα χάπια της γιαγιάς!

Οι μικροί μαθητές πήγαν στο Νοσοκομείο, μετά το κέρασμα του μπόμπιρα που θεώρησε ότι τα χάπια της γιαγιάς ήταν... καραμέλες!

Πρόκειται για μαθητή της Α' τάξης, σε δημοτικό σχολείο της πόλης του Ηρακλείου ο οποίος "κέρασε" τους φίλους και συμμαθητές του με τις...πρωτότυπες καραμέλες της γιαγιάς.

Σύμφωνα με το Cretalive, ο μικρός πήρε - χωρίς να τον καταλάβουν- το κουτί με τα χάπια που παίρνει η γιαγία του ως αγωγή για το θυρεοειδή και το πήγε στο σχολείο.

Εκεί όλο χαρά άρχισε να "κερνάει" τους υπόλοιπους συμμαθητές του και αρκετά ήταν τα παιδάκια που ανταποκρίθηκαν , ενώ κάποια από αυτά πήραν περισσότερες από μία "καραμέλες".

Όταν το... κέρασμα έγινε αντιληπτό, επικράτησε αναστάτωση και πολλοί γονείς πήγαν τα παιδιά τους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, για να διαπιστωθεί αν δημιουργήθηκε πρόβλημα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα περισσότερα από τα πρωτάκια δεν παρουσίασαν καμία παρενέργεια, ωστόσο δύο μικροί μαθητές παρέμειναν για νοσηλεία, για προληπτικούς λόγους.

Πλουτή του δήμου Φαιστού: Χωρίς νερό για 10 μήνες!

Οι βρύσες ενός χωριού στο Ηράκλειο Κρήτης, έχουν να «τρέξουν» νερό εδώ και 10 μήνες!

Η Πλουτή του δήμου Φαιστού, και οι 37 κάτοικοί του, χρησιμοποιούν αρδευτικό νερό το οποίο ωστόσο είναι ακατάλληλο ακόμα και για το μπάνιο τους!

Τι γινόταν το προηγούμενο έτος; Το χωριό τροφοδοτούσε με νερό ιδιωτική γεώτρηση η οποία ωστόσο… βούλιαξε!

Αυτό που προκαλεί εντυπώσεις είναι το γεγονός ότι αν και η δημοτική αρχή κατασκεύασε δίκτυο, εντούτοις το «ξήλωσαν» καθώς οι κάτοικοι ενός άλλου χωριού θεώρησαν ότι με αυτό τον τρόπο χάνεται το δικό τους νερό!Ο …πόλεμος για το νερό μόλις ξεκίνησε!

Πηγή: flashnews.gr

Ρέθυμνο: Στης ρακής τη συντροφιά χαμογελά… η Κρήτη

«Κι αν μεθυσμένος στέκεται ο Διόνυσος και βλέπει, μπορεί ο Κρητικός, στα μάθια του, τη ζήλια να διαβάσει…». Στου ρακοκάζανου την πυρά, στης νυχτερινής υγρασίας το χάδι και στα σκονισμένα στιβάνια των εκλεκτών της συντροφιάς, ακόμα και ο μυθικός θεός του γλεντιού και του κρασιού, στέκεται ζαλισμένος και παραπονιάρης, που δεν μπορεί του λόγου του, να συμμαζέψει, να στήσει τέτοια χαρά της γης, τ΄ανθρώπων.

Το γλέντι στο ρακοκάζανο, τον πλέον παραδοσιακό συντροφικό τρόπο της απόσταξης για την παραγωγή της τσικουδιάς, της ρακής στην Κρήτη, καλά κρατεί στο νησί. Αυτές τις μέρες, ο παραγωγός, Κρητικός αγρότης, «γιατρεύει» την κούραση της μάζωξης των σταφυλιών, του τρύγου, του πατήματος, της παραγωγής του μούστου και της αποθήκευσης των στράφυλων, με την καλή παρέα κατά τη διαδικασία της απόσταξης.

Πάνω από 40 ημέρες, μέχρι και την αρχή της περιόδου για τη συλλογή της ελιάς, δηλαδή από τον Οκτώβρη έως και τα μέσα Νοέμβρη, το πρωτοράκι καίει τον ουρανίσκο κι οι ευχές για καλό χειμώνα δίνουν και παίρνουν στα παραδοσιακά αποστακτήρια και τις τάβλες της φιλοξενίας που έχουν στηθεί.

Στο νωπό χώμα από τις μικρές μπόρες και την υγρασία της εποχής, σέρνονται τα ξύλα και ενίοτε τα σακιά με τον λιοπυρίνα, ώστε να φουντώσει η φωτιά στον αποστακτήρα και το καζάνι, και να ξεκινήσει το ρακοκάζανο τη δουλειά του.

Ο χαλκός που σφυρηλατήθηκε περίτεχνα για να φτιαχτεί ο άμβυκας, δηλαδή το καζάνι, το καπάκι, ο σωλήνας και η απόφυση για το «ιερό ποτό», καθρεπτίζει όλες τις εικόνες, όλες τις φιγούρες, που από το σούρουπο μέχρι και αργά τη νύχτα περνούν μπροστά του, χορεύουν, γελάνε, συμμετέχουν στην υποστήριξη για τη συνοχή των μικρών κοινωνιών και τη συνέχεια της παράδοσης και του εθίμου.

Στη ροή της διάφανης και αγνής μυρωδάτης τσικουδιάς, εύκολα αντιλαμβάνεται ο παρατηρητής τη ροή της «απόσταξης» μιας κοινωνίας, που πολεμά να επιβιώσει εν μέσω κρίσης, αλλά με τη σιγουριά, πως όλα όσα κρατούν τους ανθρώπους της, δεμένους τον έναν με τον άλλον, αυτά τα ίδια, θα βοηθήσουν ώστε να μην καταρρεύσει η κοινωνία στα δύσκολα… Ο ένας δίπλα στον άλλον, με τις μικρές ή μεγάλες εξομολογήσεις στα γύρω της τάβλας, με το μικρό ή μεγάλο ζάλο (βήμα) στο χορό υπό τους ήχους των κρητικών οργάνων.

Αυτός, ίσως, είναι και ο λόγος που ο δεκάλογος του ρακοκάζανου εδώ και χρόνια κουβεντιάζεται πάντα στην αρχή της μάζωξης, συμβουλευτικά, ώστε η βραδιά να ανήκει στους ανθρώπους και όχι στο οινόπνευμα.

«Η πρώτη φέρνει όρεξη, η δεύτερη υγεία, η τρίτη φέρνει τη χαρά, η τέταρτη ευτυχία, η πέμπτη τη συζήτηση, η έκτη φλυαρία, η έβδομη τη συμπλοκή, η όγδοη αστυνομία, η ένατη το δικαστή και η δέκατη κηδεία…». Ξεκίνησε το γλέντι.

Οφτές πατάτες, κρέας ψητό, μεζέδες, πίτες, καλιτσούνια, γραβιέρες, κάστανα, παξιμάδια και ελιές, είναι μερικά από τα «σύνεργα» της παρέας, η οποία σε πολλές περιπτώσεις υποδέχεται και τους «ξενιτεμένους» στα αστικά κέντρα, φίλους, συγγενείς, παιδιά και φοιτητές.

Ένας Οκτώβρης κι ένας Νοέμβρης, που η αξία τους είναι ιδιαίτερη, στο δωδεκάμηνο, για όλη την Κρήτη. Όπως, ιδιαίτερο είναι και το πρωτοράκι, το οποίο μόλις ξεμυτίσει από το ακροφύσιο συναντά τα απλωμένα ποτηράκια της ρακής από όλους όσους βιάζονται να «αναστενάξουν» να ξεφυσήσουν, γυρνώντας το βλέμμα τους στον ουρανό… από το κάψιμο. Ο καζανιάρης, ασπάζεται τα κοπέλια του και την κυρά του, με την ευχή, να αποφτάξουν (να φτάσουν) και του χρόνου, να είναι υγιείς και πάλι όλοι μαζί.

Λένε πως η τσικουδιά και η διαδικασία της απόσταξης ήρθε στη μεγαλόνησο από το Άγιον Όρος κατά τον 14ο ή 15ο αιώνα. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος τη δεκαετία του 1920 επέτρεψε διά νόμου, οι παραγωγοί σταφυλιών να παράγουν με τη συγκεκριμένη διαδικασία, τσικουδιά/ ρακή. Να παράγουν, δηλαδή, το προϊόν εκείνο που είναι αποτέλεσμα ενός παντρέματος από τα στράφυλα (στέμφυλα), ό,τι απομένει από το πάτημα των σταφυλιών κατά την παραγωγή του μούστου, από τα τσόφλια (φλοιούς), τα κουκούτσια αλλά και μέρος του μούστου που κατακάθεται μέσα στα βαρέλια με τα στράφυλα, όσο διαρκεί η ζύμωσή τους (περίπου τριάντα μέρες).

Άλλωστε, ο Ελευθέριος Βενιζέλος γνώριζε πως πρόκειται για το ποτό εκείνο, που συνοδεύει το πέρασμα ενός ανθρώπου από κάθε σπίτι, τη φιλοξενία, την επικοινωνία στις αντροπαρέες του νησιού, αλλά και το αντίο ή την καληνύχτα του ενός Κρητικού προς τον άλλον: «'Ασου να πιούμε μια (ρακί) πριν φύγεις».

Τα περισσότερα ρακοκάζανα, χτισμένα από τους παππούδες και συντηρημένα από τους γιούς, τους γαμπρούς και τα εγγόνια, λειτουργούν ακόμα και για όσους θέλουν να βγάλουν ρακή αλλά δε διαθέτουν αποστακτήρα. Η πληρωμή της απόσταξης γίνεται πότε με ξύλα, πότε με προϊόντα, άλλοτε με κρέας ή τυριά και είναι μια άτυπη «συμφωνία», η οποία δεν φέρνει -ποτέ- σε δύσκολη θέση ούτε τον καζανιάρη ούτε τον μικροπαραγωγό νοικοκύρη με την κρεβατίνα (κρεμαστό σε ταράτσες αμπελάκι) ή το μικρό χωραφάκι με αμπέλι. Είναι δε, τόσο σπουδαία η μέρα της απόσταξης, που όσοι βγάνουν ρακή, έχουν σέρτες (φίλους που τον συνοδεύουν) οι οποίοι «δουλεύουν», είτε «κερνώντας» με ξύλα τη φωτιά, είτε τραγουδώντας ριζίτικα, μαντινάδες και συρτά της λύρας ή του μαντολίνου.

«Αν μου συμβεί απόψε να πεθάνω, ρίχτε πρωτορακί στον τάφο μου, το θάνατο να γιάνω», «Αφήστε με να σας γευτώ, παρέα τιμημένη, να σας κεράσω μια ρακή, απού 'ναι ευλογημένη», «Ώφου συντέκνους που 'καμα, που με περιστοιχίζουν, το κάψιμο του καζανιού με τη φιλιά δροσίζουν», «Απόψε οι μαντινάδες μας δεν πάνε στα χαμένα, φτάνουν ψηλά στα όρη μας, στα ριζιμιά, στα ξένα».

Μόλις ολοκληρώνονται μια-δυο μαντινάδες, τα ποτήρια σηκώνονται ψηλά, προς τον καζανιάρη στον οποίο φωνάζουν: «Πάντα τέτοια, άρχοντα/ Καλό σου χειμώνα κουμπάρε/ Καλούς βαθμούς λεβεντιά»… κι όλα συνεχίζουν στην παρέα, συντροφεύοντας τη ροή της ρακής που βγαίνει αλλά και το κροτάλισμα των ξύλων που σκάνε από τη φωτιά.

Η τσικουδιά, η ρακή, δεν θα ήταν αδόκιμο να αναφερθεί πως διαδραματίζει το ρόλο της «κόλλας, της συγκόλλησης» για τις ανθρώπινες σχέσεις στις μικρές κρητικές κοινωνίες.

Πολλοί παλιοί αναφέρουν, μάλιστα, πως θεωρούν κακοτυχία για το σπιτικό τους να μη παράξουν έστω και λίγη ποσότητα ρακής. Όπως θεωρούν και απρέπεια να αποχαιρετήσουν οι καζανιάρηδες τους φίλους τους, χωρίς να τους προσφέρουν ένα μπουκάλι με τη ρακή της βραδιάς.

Το μεγάλο μυστικό για την παραγωγή υπέροχης και γνήσια αγνής τσικουδιάς/ρακής, είναι να μπορέσει ο καζανιάρης, ο παραγωγός, ο οικοδεσπότης, να συνδυάσει: «την λαμπερή φωτιά που θα σιγοκαίει κάτω από το καζάνι, τα καλοζυμωμένα στράφυλα, με την καλή φιλοξενία σε ανθρώπους που σέβονται τον κόπο του και το σπιτικό του».

Ηράκλειο: Κρεμάστηκε στο σπίτι του

Δεν κατάφερε να βρει "διέξοδο" μέσα από την τέχνη ο 43χρονος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζούσε και εργαζόταν στο Ηράκλειο.

Ο 43χρονος Άγγλος που διατηρούσε γνωστό studio tattoo σε κεντρικό σημείο του Ηρακλείου, για άγνωστους λόγους, έβαλε τέλος στη ζωή του.

Όπως διαβάζουμε στο CretaLive, κρεμάστηκε μέσα στο σπίτι του, την Παρασκευή.

Η είδηση του θανάτου του άνδρα κάνει το γύρο της πόλης, βυθίζοντας στη θλίψη όλους εκείνους που τον γνώριζαν αλλά και τον είχαν εμπιστευτεί για να "στολίσουν" το σώμα τους με κάποιο τατουάζ.

Χωρίς ρεύμα το Εθνικό Στάδιο και το Kολυμβητήριο Χανίων

Κλειστές μέχρι αύριο, Τρίτη, θα μείνουν οι εγκαταστάσεις του Εθνικού Σταδίου Χανίων και του κολυμβητηρίου της πόλης, καθώς η ΔΕΗ προχώρησε στη διακοπή της ηλεκτροδότησης των δύο εγκαταστάσεων που ανήκουν στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού λόγω χρεών προς την επιχείρηση.

Η διακοπή έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα, καθώς εάν εντός της εβδομάδας δεν πληρωθούν οι οφειλές προς την επιχείρηση, την επόμενη εβδομάδα θα κατεβούν οι διακόπτες για 48 ώρες, ενώ όπως ανακοίνωσε η ΔΕΗ, αν δεν καταβληθεί το χρέος, θα ακολουθήσει η διακοπή της ηλεκτροδότησης για 72 ώρες στις 29 Οκτωβρίου, για 98 ώρες στις 5 Νοεμβρίου, ενώ από τις 12 Νοεμβρίου η διακοπή θα είναι οριστική.

Την οφειλή παραδέχτηκε ο πρόεδρος του ΕΑΚ Ιπποκράτης Μανιουδάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι, με επιστολή του προς την Περιφερειακή Διοίκηση της ΔΕΗ ενημέρωσε την επιχείρηση πως έχουν ήδη εγκριθεί επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 220.000 ευρώ, τα οποία είναι θέμα χρόνου να εκταμιευθούν και να πληρωθεί η επιχείρηση.

Δυτικά της Κρήτης το πλοίο Estelle με προορισμό τη Γάζα

Παρά τις προειδοποιήσεις των Ισραηλικών αρχών, η πρωτοβουλία "Ένα καράβι για τη Γάζα" για ακόμη μια φορά θα επιχειρήσει να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας με το πλοίο Estelle στέλνοντας ιατρικό εξοπλισμό και τσιμέντο στην περιοχή.

Το πλοίο σήμερα το πρωί βρίσκεται δυτικά της Κρήτης, πλεόντας υπό Φιλανδική σημαία, με πλήρωμα 16 ακτιβιστές από όλον τον κόσμο ενώ όπως μεταδίδουν ξενα ειδησεογραφικά δίκτυα αναμένεται να φτάσει στη Γάζα την επόμενη εβδομάδα.

Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, το πλοίο ενώ αρχικά επιχείρησε να περάσει βόρεια της Κρήτης, άλλαξε πορεία κατευθυνόμενο δυτικά και νότια του νησιού, έχοντας προορισμό αρχικά τη Λάρνακα, από όπου θα συνεχίσει το ταξίδι του για τη Γάζα.

Οι ακτιβιστές, (φωτο) έχοντας την εμπειρία των προηγούμενων ετών, όπου πλοία τους είχαν ακινητοποιηθεί από τις Λιμενικές Αρχές, είναι πολλοί προσεκτικοί στη διαδρομή που θα ακολουθήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ έχουν ανακόψει προηγούμενες προσπάθειες του κινήματος «Free Gaza» να σπάσει τον αποκλεισμό και να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, με τον τραγικό απολογισμό να σκοτωθούν εννέα ακτιβιστές.

Πιο συγκεκριμένα, στις 31 Μαΐου 2010 οι Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν μετά από προειδοποιήσεις σε νηοπομπή του διεθνούς κινήματος Free Gaza. Η νηοπομπή αρνήθηκε την πρόταση της Ισραηλινής κυβέρνησης να πλεύσει στο λιμάνι του Ασντόντ. Σύμφωνα με την πρόταση, η Ισραηλινή κυβέρνηση αρχικά θα έλεγχε την ανθρωπιστική βοήθεια (κάποια αντικείμενα όπως το τσιμέντο απαγορεύεται να διανεμηθούν στην Γάζα) και κατόπιν θα επέτρεπε να διανεμηθεί η βοήθεια στη Γάζα (ή ακόμη επιτρέποντας του οργανωτές της αποστολής να διανέμουν την βοήθεια).[4][5]

Από την συμπλοκή που ακολούθησε σε ένα πλοίο σκοτώθηκαν 9 ακτιβιστές σύμφωνα με τους Ισραηλινούς και τραυματίσθηκαν εξήντα καθώς και έξι Ισραηλινοί στρατιώτες.

Το πλοίο Estelle προσπαθεί εκ νέου να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό

Έχοντας ξεκινήσει από την Σουηδία πριν αρκετές εβδομάδες, το Estelle ταξίδεψε από την Σκανδιναβική χώρα και κάνοντας στάσεις στη Νορβηγία, την Γαλλία και την Ισπανία, έφτασε την περασμένη Πέμπτη στη Νάπολη.

Σε συνέντευξη που μεταδίδει το jerusalimpost.gr, ο Wellu Koivisto, Φιλανδός ακτιβιστής, μέλος του πληρώματος του Estelle, αναφέρει ότι "είμαστε γνώστες των απειλών που οι Ισραηλικοί έχουν εξαπολύσει εναντίον μας. Οι Φιλανδικές αρχές μας τηλεφώνησαν και μας ενημερωσαν για τις προειδοποιήσεις των Ισραηλινών. Το Φιλανδικό υπουργείο εξωτερικών μας τόνισε ότι δεν πρόκειται να μας βοηθήσει με κανένα τρόπο".

και συνεχίζει

"Δεν φοβόμαστε. Αν οι Ισραηλινοί μας σταματήσουν, δεν θα τους "πολεμήσουμε". Θα προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε το δρόμο για τον προορισμό μας γιατί έχουμε τη νομιμότητα με το μέρος μας"

Ένας από τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας ο Mikael Löfgren ανέφερε ότι το Estelle μεταφέρει τρία μηνύματα:

α) Θέλουμε να γνωρίζουν οι άνθρωποι της Γάζας ότι νοιαζόμαστε

β) Στους ηγέτες παγκοσμίως, ότι η δικαιοσύνη χρειάζεται πράξεις και όχι λόγια

γ) Στον κόσμο ότι η αλληλεγγύη μπορεί να νικήσει οποιοδήποτε στρατό.

Enhanced by Zemanta

Ένωση Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Γεωπόνων: Ευχαριστίες στον Μ. Κεφαλογιάννη

Επιστολή πρός τον Γενικό Γραμματέα της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη απέστειλε η Διοικούσα Επιτροπή της Πανελλήνιας επιστημονικής Ένωσης Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Γεωπόνων (Ε.ΕΚ.ΤΕ.Γ) με την οποία του εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες ,για την άμεση εκ μέρους του συμπαράσταση και προώθηση των προβλημάτων που απασχολούν τον κλάδο τους ΠΕ18-12,13,14,15,16,17,30 .


Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη συνέχιση της στήριξής σας και της συνεργασίας σας ,πάντοτε μέσα στα πλαίσια των θεσμικών ρόλων ,ώστε να τελεσφορήσει ο αγώνας των συναδέλφων των κλάδων που εκπροσωπούν την Πανελλήνια Ένωσή μας αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική επιστολή και καταλήγει.. "συντασσόμενος με τα αιτήματα της ένωσής μας και συνδράμοντας στην επίλυση αυτών, έχετε ήδη συμβάλλει στο αίσθημα της δικαίωσης ολόκληρου του κλάδου προς την επίλυση των αιτημάτων του" .

Enhanced by Zemanta

Το μπουλούκι «έφαγε» το Γερμανό αεροπόρο

Ένα μπουλούκι Χανιωτών, ένα οργισμένο ανθρώπινο κύμα, που στα ρουθούνια του μύριζε ακόμη το αίμα από την... εκτέλεση προσφιλών του προσώπων από τη χιτλερική βαρβαρότητα, ξέσπασε σ’ ένα Γερμανό τον Μάιο ή τον Ιούνιο του 1945, στο παλιό λιμάνι των Χανίων. Ήταν από τα απομεινάρια των γερμανικών στρατευμάτων, που μεγάλος τους όγκος είχε ήδη εγκαταλείψει την Κρήτη μετά την τετράχρονη κατοχή.

Ήταν αεροπόρος από κάποια μικρή πόλη κοντά στο Βερολίνο, κι έμελλε ν’ αφήσει τη ζωή του στη γη που πολέμησε, και μάλιστα με τον πιο φρικτό τρόπο: Όσο κάποιοι τον κάρφωναν με μαχαίρια και ξιφάκια και αργοπέθαινε σφαδάζοντας, εκείνος τους ικέτευε με αγωνία και με τα σπαστά ελληνικά του: «πιστόλα, πιστόλα». Τους παρακαλούσε, δηλαδή, να τον σκοτώσουν με πιστόλι γιατί δεν άντεχε τον αργό και βασανιστικό θάνατο.

Ο Μανώλης Ζεάκης ήταν ένας από τους είκοσι ανταρτοφύλακες που βρίσκονταν στα Χανιά για την εφαρμογή των μέτρων τάξης. Οι εικόνες εκείνου του μεσημεριού τον σόκαραν και το περιστατικό αποκάλυψε στο γιό του πρόσφατα. Και τούτο, γιατί τώρα στα 88 του χρόνια επιθυμούσε να το βγάλει από τη μνήμη του, πριν το σκεπάσει η πλάκα της σιωπής. Δεν μιλούσε ποτέ για εκείνες τις σκληρές ώρες, παρά τα χρόνια που πέρασαν, γιατί πονούσε…

«ΕΠΑΘΑ ΣΟΚ…»

Λεπτομερής και παραστατική είναι η μαρτυρία του: «Αυτός ο άμοιρος είχε κάποια φιλενάδα στα Χανιά κι αυτή τον έκρυβε στο σπίτι της. Μάλλον περίμενε να καταλαγιάσουν τα πράγματα για να βρει ευκαιρία να φύγει. Μέσα στα Χανιά Γερμανοί δεν κυκλοφορούσαν κι αυτός επειδή, πιθανόν, κρυβότανε μέρες, βαρέθηκε και αποφάσισε να βγει βόλτα στην πόλη χωρίς να φορεί τη στολή του. Νόμιζε πως δεν τον γνώρισαν. Τον γνώρισε όμως ένα κοπέλι που φώναξε στο καφενείο του παλιού λιμανιού που καθόταν αντάρτες: «Γερμανός είναι τούτοσές!»

»Σηκώθηκαν σαν τα ελατήρια οι αντάρτες κι έτρεξαν προς το μέρος που βάδιζε ο Γερμανός με καρέκλες, μαχαίρια, ξιφάκια κι όσα μέσα έβρισκαν. Το μίσος του κόσμου ήταν τεράστιο και πρωτοφανίστικο κι ο αεροπόρος, μόλις είδε το μπουλούκι επιτάχυνε το βηματισμό του προς το λιμάνι. Αυτοί, εξαγριωμένοι, του πετούσαν καρέκλες, τον χτυπούσαν και τον κάρφωναν με μαχαίρια και ξιφάκια…

»Το μένος και η οργή του κόσμου δεν μπορούσε να περιοριστεί από κανένα. Εγώ συνταράχτηκα και έπαθα σοκ. Ακόμη και τώρα που το διηγούμαι ανατριχιάζω! Δεν άντεξε και κάποια στιγμή από τις πολλές μαχαιριές και τα χτυπήματα έπεσε κάτω μέσα στα αίματα. Ξεψύχησε.

Τον λυπήθηκα αλήθεια, ο θάνατός του ήταν μαρτυρικός. Αλλά ποιος μπορούσε να σταματήσει το μπουλούκι; Άκουσα κάποιον να λέει «καλά του κάνουν» και μάλιστα ήταν τόσο ασυγκράτητος ο κόσμος, που ακόμη και νεκρό τον μαχαίρωναν. Έμαθα πως αυτός ο αεροπόρος έμεινε εκεί νεκρός και άταφος για κάμποσες μέρες. Τι έγινε μετά δεν μου είπαν και το απόφευγα, γιατί αυτές είναι πληγές που δεν κλείνουν εύκολα…»

Ναρκωτικά, όπλα και εκρητικές ύλες είχε στην κατοχή του 48χρονος στον Αγιο Νικόλαο

Συνελήφθη χθες το πρωί, στον Άγιο Νικόλαο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγίου Νικολάου και του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Λασιθίου, 48χρονος ημεδαπός για παράνομη κατοχή ναρκωτικών, όπλων και εκρηκτικών υλών.

Ειδικότερα, ύστερα από αξιοποίηση πληροφοριών που περιήλθαν στις ανωτέρω υπηρεσίες, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση κατά την οποία, διενεργήθηκαν έρευνες σε αγροικία και σε Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο του 48χρονου, παρουσία δικαστικού λειτουργού, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 440 γραμμαρίων σε διάφορες συσκευασίες.

Ποσότητα αμμωνιοδυναμίτιδας μικτού βάρους 424 γραμμαρίων.

Ένα κυνηγετικό μονόκαννο όπλο διαμετρήματος 12 cal.

Τρία πλήρη φυσίγγια των 9 mm.

Δύο κάλυκες πολεμικού τυφεκίου διαμετρήματος 7,62 mm.

Προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Αγίου Νικολάου.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.


 prismanews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...