Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ρέθυμνο: Άφησε τη Φυσική και έπιασε τα σαλιγκάρια

Στο Ρέθυμνο της Κρήτης λειτουργεί εδώ και λίγο καιρό η πρώτη καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας σαλιγκαριών στην Ελλάδα.

Η εταιρεία «Χοχλιοί Κρήτης ΕΠΕ» ή αλλιώς «Escargot de Crète», αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η Κρήτη -και γενικότερα η Ελλάδα- έχει ανεκτίμητο πλούτο που αν τον εκμεταλλευτεί σωστά μπορεί να μεγαλουργήσει.

Εμπνευστής και δημιουργός σε αυτή την προσπάθεια της εταιρείας είναι ο καθηγητής Φυσικής, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δρ. Χαράλαμπος Κιαγιάς.

Μερικά από τα επιτεύγματα -παγκόσμιες καινοτομίες- της «Escargot de Crète» είναι πραγματικά εντυπωσιακά:

• Είναι το πρώτο εκτροφείο στον κόσμο που παράγει σαλιγκάρια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, εκμεταλλευόμενο τις άριστες για την εκτροφή σαλιγκαριών κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης, και έχει επιτύχει να έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή σαλιγκαριών ανά στρέμμα παγκοσμίως.

• Είναι το πρώτο τυποποιητήριο σαλιγκαριών στον κόσμο το οποίο λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ακολουθώντας την παραγωγικότητα των μονάδων εκτροφής.

Το τυποποιητήριο της εταιρείας

Τα περισσότερα τυποποιητήρια λειτουργούν μόνο 2 έως 4 μήνες το έτος και μάλιστα την ίδια εποχή που τα σαλιγκάρια της κρητικής υπαίθρου αναπαράγονται, με όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την πανίδα του τόπου μας.

• Όλα τα προϊόντα της κρητικής εταιρείας αποτελούν καινοτομία στην παγκόσμια αγορά και είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη φήμη της χώρας μας καθώς χρησιμοποιούνται ελληνικές συνταγές.

• Είναι η πρώτη φορά που τυποποιείται η διάσημη κρητική συνταγή, χοχλιοί μπουμπουριστοί, ως προς τα συστατικά της. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διάσημη Γαλλική συνταγή escargots de Bourguignon είναι γνωστή σε όλη την υφήλιο ακριβώς επειδή έχει τυποποιηθεί.

• Είναι η πρώτη φορά που τα σαλιγκάρια, χωρίς κανένα άλλο συντηρητικό, διατηρούνται μέσα στο ελαιόλαδο, το οποίο μάλιστα είναι εξαιρετικό παρθένο, βιολογικής γεωργίας και ΠΟΠ Βόρειος Μυλοπόταμος Κρήτης.

• Είναι η πρώτη φορά που ελληνική βιομηχανία τυποποίησης σαλιγκαριών τολμά και τυποποιεί το κρέας των σαλιγκαριών σε μορφή έτοιμου γεύματος.

Οι συνταγές με τις οποίες διατίθεται το προϊόν έτοιμο προς βρώση είναι:

1. Σαλιγκάρια με ξύδι, δενδρολίβανο και σταφίδα σουλτανίνα Κρήτης (βιολογικής γεωργίας) μέσα σε ελαιόλαδο.
2. Σαλιγκάρια με θυμάρι, λεμόνι και πράσινη χονδρολιά Κρήτης (βιολογικής γεωργίας) μέσα σε ελαιόλαδο.
3. Σαλιγκάρια μέσα σε ελαιόλαδο.

4. Σαλιγκάρια με σκόρδο και μαϊντανό σύμφωνα με τη γαλλική συνταγή escargots de Bourguignon, με την καινοτομία ότι δεν χρησιμοποιείται βούτυρο αλλά το κρητικό ελαιόλαδο.

Τα προϊόντα αυτά όπου έχουν μέχρι σήμερα παρουσιαστεί, σε εκθέσεις και events γευσιγνωσίας, έχουν κλέψει τις εντυπώσεις και έχουν ενθουσιάσει τους σεφ, ανοίγοντας νέους δρόμους στη γαστρονομία.

Τα σαλιγκάρια της «Χοχλιοί Κρήτης ΕΠΕ» σήμερα ήδη βρίσκονται σε μερικά από τα καλύτερα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα και δοκιμάζουν τα πρώτα βήματά τους στις αγορές όλου του κόσμου!
http://rethemnosnews.gr

Enhanced by Zemanta

Δραματική κατάσταση στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου - Χάλασαν τα ... ασανσέρ!

Δραματική είναι η κατάσταση πλέον στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου με πρωτόγνωρες εικόνες ασθενών που αδυνατούν να μεταφερθουν από όροφο σε όροφο καθώς οι ανελκυστήρες έχουν υποστεί βλάβη! Αυτό καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι σε επιστολή - κραυγή αγωνίας προς τον διοικητή του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Όπως αναφέρουν:

"Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία και αγωνία μας για την προβληματική λειτουργία των ανελκυστήρων του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου τις τελευταίες ημέρες, που προκαλεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου.

Σήμερα Πέμπτη, για δεύτερη ημέρα, το τελευταίο διάστημα, υπέστησαν βλάβη και οι δύο ανελκυστήρες και έχουν βγει εκτός λειτουργίας για όλη την ημέρα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να γίνονται μεταφορές ασθενών με φορεία ή με καρότσια από όροφο σε όροφο (εισαγωγές σε κλινικές, μετακίνηση περιστατικών χειρουργείων, παρακλινικές εξετάσεις και αξονικές τομογραφίες) ενώ για τα εξαιρετικά επείγοντα περιστατικά υπήρξε μεταφορά με χειροκίνητη ενεργοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος των ανελκυστήρων από τον τεχνικό συντήρησης.

Νομίζουμε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα και ζητούμε να προχωρήσετε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν και πλήρως η λειτουργία των ανελκυστήρων του ΓΝΑΝ".

Ρέθυμνο: Συνάντηση ενάντια στο ρατσισμό

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην αυριανή συγκέντρωση, εναντια στο ρατσισμό, απευθύνει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή Ρεθύμνου.

Όπως αναφέρει:

"Έχει περάσει κάτι παραπάνω από ένας χρόνος από τις εκλογές του 2012. Οι εκλογές αυτές, εξαιρετικά σημαντικές για τη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κράτους, θα μνημονεύονται παγκοσμίως ως η πρώτη εκλογική διαδικασία που οδήγησε στην είσοδο ενός ανοικτά ναζιστικού (και όχι μόνο ακροδεξιού), βίαιου και εγκληματικού μορφώματος σε κοινοβούλιο μετά την άνοδο του Χίτλερ στη Γερμανία το 1933.

Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά· η Χρυσή Αυγή έχει πλέον παγιωθεί στο πολιτικό σκηνικό ως τρίτο κόμμα και πιθανή εκλογική σύμμαχος της παλαιάς Νέας Δημοκρατίας (τώρα πλέον, ακροδεξιάς Πολιτικής Άνοιξης) ενώ ταυτόχρονα ένα μαζικό, δυναμικό, ενιαίο, αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό κίνημα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται σε όλη την Ελλάδα με λάθη και ολιγωρίες αλλά και σημαντικές νίκες και ιδεολογικο-πολιτικά χτυπήματα σε κάθε είδους διακρίσεις και ρατσισμό.

Η Κρήτη, το νησί με την πλούσια και ηρωική αντιφασιστική ιστορία, μπόρεσε να μείνει αμόλυντο από τους απογόνους των Σουμπεριτών και να μην εκλέξει ναζιστή βουλευτή. Άλλωστε ανέκαθεν η Κρήτη έδειχνε το δρόμο στην υπόλοιπη Ελλάδα, επομένως κανέναν δεν εξέπληξαν οι συγκλονιστικές ήττες που έχουν δεχθεί οι απόγονοι των ναζί σε αυτό το όμορφο μέρος.

Ωστόσο, τα πράγματα είναι ακόμα εύθραυστα. Στα σχολεία του Ρεθύμνου και σε όλο το νησί, τα ναζιστικά ζόμπι οργανώνουν ολόκληρους στρατούς από αποπροσανατολισμένους νέους που για τις δυσκολίες που περνούν κατηγορούν τους μετανάστες και καθετί που διαφοροποιείται από τα προερχόμενα από την τηλεόραση σκουπίδια.

Oι παλιοί δεξιοί νοικοκυραίοι τάσσονται πλέον ανοικτά με τη Χρυσή Αυγή, ενώ στο Πανεπιστήμιο τολμούν να εμφανίζονται φοιτητές με μπράτσα στιγματισμένα από σβάστικες. Ταυτόχρονα, η ακροδεξιά συμμορία Σαμαρά μετά τη δολοφονία της ελληνικής οικονομίας αποφάσισε να δολοφονήσει και τη δημοκρατία προκειμένου να στρώσει το δρόμο για όλο και πιο αυταρχικές επιλογές.

Ζητήματα όπως αυτό της ιθαγένειας, του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και τελευταία της ΕΡΤ δείχνουν όλο και πιο ξεκάθαρα ότι προκειμένου να πραγματοποιήσουν τα σχεδιά τους δε θα διστάσουν να συνεργαστούν με εγκληματίες που φωτογραφίζονται με περηφάνεια μπροστά σε φούρνους που έκαιγαν ζωντανούς ανθρώπους και με κομπλεξικά σκουπίδια που δέρνουν 60χρονες γυναίκες.

Ωστόσο, τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα. Μπορεί να τους στηρίζει ο εθνικός μας νταβατζής Θέμος Αναστασιάδης και ο Γιώργος-λίστα Lagarde-Τράγκας αλλά το αντιφασιστικό πρόταγμα, το πάθος για τη δημοκρατία και την ανθρώπινη, προοδευτική πολιτική στηρίζεται από εκατομμύρια συναγωνιστές από όλους τους δημοκρατικούς χώρους. Ένας από αυτούς, ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθηνών, με πολλά χιλιόμετρα ουσιαστικής και ακούραστης πολιτικής, αντιφασιστικής δράσης, έρχεται στο Ρέθυμνο για να μιλήσει στην εκδήλωση της ΚΕΕΡΦΑ Ρεθύμνου για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, τη Μανωλάδα και τον εντεινόμενο εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας. Ας είμαστε όλοι εκεί.

Για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη διαφορετικότητα. Παρασκευή, 28 Ιουνίου,19:00, στο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων Πανεπιστημίου (Νικηφόρου Φωκά 82, Μακρύ Στενό)".

Κακά μαντάτα για τους ελαιοπαραγωγούς στη Δυτική Κρήτη!

Αρνητικό ρεκόρ, σε επίπεδο 15ετίας, αναμένεται να παρουσιάσει η παραγωγή ελαιολάδου στη Δυτική Κρήτη φέτος.

Όλα τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς δείχνουν ότι οι ισχυροί νότιοι άνεμοι και οι αυξημένες θερμοκρασίες του περασμένου Μαΐου προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στην παραγωγή, μια ζημιά που θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η δακοπροσβολή.

Μιλώντας στα "Χανιώτικα Νέα" η κα Κική Βαρίκου εντομολόγος - υπεύθυνη του εργαστηρίου εντομολογίας του Ινστιτούτου Ελιάς, στο πλαίσιο χθεσινής ημερίδας στην Σπηλιά Κολυμπαρίου, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα προβληματισμένη αναφορικά με τη φετινή σοδειά.

«Εχουμε σημαντικά μειωμένη παραγωγή στον νομό, μικρότερη από κάθε άλλη χρονιά τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτό οφείλεται στους ισχυρούς νοτιάδες κατά τη διάρκεια της άνθισης, στις υψηλές θερμοκρασίες, την υγρασία» είπε η ερευνήτρια του Ινστιτούτου.

Η ήδη μειωμένη παραγωγή θα πληγεί ακόμα περισσότερο από την παρουσία του δάκου. « Θα είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η αντιμετώπιση του δάκου και η προστασία της παραγωγής.

Και αυτό γιατί υπάρχει πολύ λίγος καρπός και μεγάλη πληθυσμιακή πίεση δάκου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σωθεί η παραγωγή. Αν σωθεί η παραγωγή, θα γίνει από αυτούς που κάνουν καλύψεις στα δέντρα, οι οποίες δεν είναι ο εγκεκριμένος τρόπος αντιμετωπίσης καθώς θα αφήσουν υπολείμματα στο λάδι, θα είναι καταστροφικό για το περιβάλλον, για αυτόν που ψεκάζει, τον καταναλωτή, όλους. Νομίζω ότι για φέτος η παραγωγή δυστυχώς θα χαθεί» δήλωσε η κα Βαρίκου, που εκτίμησε ότι η έναρξη της δακοκτονίας νωρίτερα δεν θα έλυνε κάποιο πρόβλημα και καλώς ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Κουμπούρης ερευνητής  επίσης στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών τόνισε πως «φέτος είχαμε το ιδιαίτερο κλιματικό φαινόμενο του Μαΐου με τους ισχυρούς νότιους ανέμους που μείωσε ακόμα περισσότερο την παραγωγή, όπως φαίνεται ειδικά στις περιοχές που περίμεναν χαμηλό φόρτο καρποφορίας. Αυτός ο χαμηλός φόρτος μετατράπηκε τώρα πια σε σχεδόν ανύπαρκτο, επομένως ο αγροτικός κόσμος έχει πάθει σημαντική ζημιά και εκεί που έχουμε μια κάποια παραγωγή και απλά μειώθηκε, δυσχεραίνεται και η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη δακοκτονία. Γιατί ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο λιγότερο καρπό έχει ένα δέντρο, τόσο δύσκολο είναι να διαχειριστείς τον δάκο».

Στην ημερίδα στη Σπηλιά Κολυμβαρίου που οργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά, έγιναν ερωτήσεις και δόθηκαν απαντήσεις για τις ορθές γεωργικές πρακτικές στην ελιά και στις άλλες δενδρώδεις καλλιέργειας.

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς κ. Αντώνης Καπνισάκης σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να πετύχουμε την παραγωγή αγροτικών προϊόντων με αξία μέσα από σωστές πρακτικές, καθώς δυστυχώς δεν γνωρίζει ο κόσμος πολλά πράγματα. Ο κόσμος είναι διψασμένος για να μάθει, για αυτό και ξεκινήσαμε αυτές τις ημερίδες που θα τις συνεχίσουμε και σε άλλα μέρη του Δήμου».

cretalive.gr

«Τρία μονόπρακτα καταστροφής» από τη θεατρική ομάδα «Εν – εμοί»

Έχεις αγαπημένο αντικείμενο;
Θεωρείς γρουσουζιά να υπάρχουν μέσα στο σπίτι ρούχα ή αντικείμενα πεθαμένου;
Ποιο αντικείμενο είναι το «γούρι» σου;
Τα αντικείμενα έχουν δύναμη από  μόνα τους;
Πιστεύεις στα φυλακτά;
Εσύ, τι πετάς;
Εσύ, τι συλλέγεις;
Αντικείμενα. Καθημερινά. Αδιάφορα. Ευτελή.  Όπως ένα φλιτζάνι, μια κουδουνίστρα, μια χούφτα κεριά. Αλλά τι θα γινόταν αν κάτι ήταν ικανό να προκαλέσει δάκρυα; Ή ένα μεγάλο πάθος; Ακόμη κι έναν πόλεμο; Η ρωμαλέα ποιητική γλώσσα, οι προκλητικές ιδέες και το μαύρο χιούμορ επιστρατεύονται εδώ για να εξερευνήσουν τη στενή προσωπική σχέση που αποκτούμε συχνά με τα αντικείμενα και τη μυστική ζωή τους.

Η θεατρική ομάδα «Εν – εμοί» και η Νικολέτα Δάφνου παρουσιάζουν «Τρία μονόπρακτα καταστροφής» του βραβευμένου Άγγλου συγγραφέα Howard Barker. Εξετάζουν την ψυχοπαθολογική σχέση που έχουμε με τα αντικείμενα και ό,τι (νομίζουμε πως) αντιπροσωπεύουν. Ξεθάβουν αναμνήσεις, συλλογές, μονομανίες, ήθη και θρησκευτικές αντιλήψεις, σε ένα γλέντι ιεροσυλίας και τελετουργικού. Εσείς, θα αντέξετε να παραδεχτείτε ποια είναι στ’ αλήθεια η σχέση σας με τα αντικείμενα που σας έχουν αλλάξει τη ζωή;

Τα «Τρία μονόπρακτα καταστροφής» αποτελούνται από «Τα λόγια του παιχνιδιού», το «Κακό φλυτζάνι – καλό πιατάκι» και τη «Στάχτη του ποιητή».

Σκηνοθεσία: Δάφνου Νικολέτα
Μετάφραση: Σεραφείμ Βελέντζας
Επιμέλεια κίνησης: Σφυρή Όλια
Σκηνικά – Κοστούμια: Καλουτσάκη Μαρία
Μουσική – Φωτισμοί: Δημητράκης Νίκος
Παίζουν οι: Αργυροπούλου Ανάστα, Δάφνου Νικολέτα, Σφυρή Όλια

Χώρος: Café – Bar «La Brasserie», Κοραή 15
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τετάρτη, 8 Ιουλίου με 7 Αυγούστου, 9.30 μ.μ.
Είσοδος: Ελεύθερη
Τηλέφωνο κρατήσεων: 2814 - 001418

cretalive.gr
Enhanced by Zemanta

Στο «χορό» των Ρίχτερ η Κρήτη

Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη.

Σεισμός μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 14:00 νότια του Άγιου Νικολάου.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό – Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο το εστιακό βάθος ορίζεται στα δύο χιλιόμετρα.


ΓΚΑΛΟΠ MRB: Πρωτιά Ν.Δ. - Σε πτώση όλοι πλην... ΠΑΣΟΚ!

Προβάδισμα 1,2% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας καταγράφει η εξαμηνιαία έρευνα “Τάσεις” της MRB, η οποία ολοκληρώθηκε μετά τον ανασχηματισμό και τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, έπειτα από την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αποχωρήσει η Δημοκρατική Αριστερά.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΕΔΩ

Ηράκλειο: Έσφιξαν οι ζέστες και άρχισαν οι... χαιρετισμοί στον ήλιο - Φωτό!

Ο νεαρός που βλέπετε στη φωτογραφία έγινε θέμα συζήτησης το πρωί στην πλατεία του Αγίου Τίτου, στο κέντρο του Ηρακλείου...

Με Χαιρετισμό στον Ήλιο ξεκίνησε τη μέρα του ένας άνδρας, στο Ηράκλειο. Ως εδώ τίποτα περίεργο αν φυσικά, δεν επέλεγε για την άσκηση και το διαλογισμό του, την πλατεία του Αγίου Τίτου.

Το θέαμα του άνδρα, γαλήνιου και απερίσπαστου, να κάνει γιόγκα καταμεσής της πλατείας του Αγίου Τίτου προκάλεσε έκπληξη, χαμόγελα... ίσως και λίγη ζήλεια στους διερχόμενους, αγχωμένους και βιαστικούς Ηρακλειώτες. 

Στο Ηράκλειο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Mαχητικών Αθλημάτων

Πάνω από 1.000 αθλητές αναμένεται να λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο  Πρωτάθλημα Mαχητικών Αθλημάτων που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στο Ηράκλειο. 

Με την ευκαιρία αυτή είχε συνάντηση ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης με τον εκπρόσωπο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαχητικών Αθλημάτων (WKU) κ. Στέλιο Πολίτη και την κα. Έφη Σέλιου (εκπρόσωπο τύπου) για την διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Αθλημάτων Μάχης το οποίο θα διεξαχθεί στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Νέου Κλειστού Γυμναστηρίου Ηρακλείου από 20 -26 Οκτωβρίου 2013.

Μετά τη συνάντηση  ο κ. Κουράκης  σε δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή  που το Ηράκλειο  φιλοξενεί  μεγάλα Αθλητικά Γεγονότα αφού  ο Δήμος Ηρακλείου  έχει δημιουργήσει Σύγχρονες Αθλητικές Εγκαταστάσεις και Υποδομές Υψηλής Ποιότητας  που προσελκύουν τους Διοργανωτές  για τη πραγματοποίηση  και άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων  Παγκόσμιου Βεληνεκούς. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και άλλοι Αθλητικές Δραστηριότητες  που θα φιλοξενήσει το Ηράκλειο.

Στην κορυφαία αυτή διοργάνωση θα συμμετάσχουν περισσότεροι από χίλιοι (1000) αθλητές που αγωνίζονται σε διαφορετικά Aθλήματα Μάχης(Ολυμπιακά και μη) από όλο τον κόσμο καθώς επίσης και Ελληνική Αντιπροσωπεία, οι οποίοι σε έξι ημέρες θα επιδείξουν το ταλέντο τους και θ απολαύσουν την φιλοξενία και την Κρητική Κουλτούρα και Πολιτισμό.

haniotika-nea.gr

Αντιρατσιστικό φεστιβάλ στο Ηράκλειο

Η ΚΕΕΡΦΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ διοργανώνει αντιρατσιστικό φεστιβάλ την Πέμπτη 27/6/2013 και ώρα 6.30μ.μ. στο Πάρκο Γεωργιάδη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

• 6:30μμ – 7:20μμ Bιντεοπροβολή από την πορεία μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα και διάφορα άλλα αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά βίντεο.

• 7:30μμ – 9:30μμ Ανοιχτή Συζήτηση με τον Πέτρο Κωνσταντίνου (πανελλαδικό συντονιστή της KEΕΡΦΑ) και με καθηγητή από την ΕΛΜΕ Ηρακλείου με τίτλο “Απάντηση στο ρατσισμό κυβέρνησης- αστυνομίας- εργοδοτών: Πιο Δυνατό Κίνημα!”

• 9:30μμ – 11:30μμ Συναυλία (LIVE) από μαθητικά συγκροτήματα (Πιάνο και φωνή, Hip Hop, Ρεμπέτικο).Πηγή: flashnews.gr

Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα για τη νησιωτική Ελλάδα, ζητά ο Λ. Αυγενάκης


Τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα κινητήρων και θέρμανσης στις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας ως αντιστάθμισμα στο υψηλό κόστος μεταφοράς, ζητά... με παρέμβασή του ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα διαβιβάζοντας υπόμνημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Όπως αναφέρει ο κ. Λ. Αυγενάκης, «η αυξημένη τιμή των καυσίμων λόγω κυρίως της υψηλής φορολογίας έχει οδηγήσει σε μειωμένη κατανάλωση αυτών με αποτέλεσμα πολλοί Πρατηριούχοι – έμποροι υγρών καυσίμων να βρίσκονται σε δεινή κατάσταση και να απειλούνται με πτώχευση καθώς δεν δύνανται να καλύψουν ούτε τις λειτουργικές τους ανάγκες. Ειδικότερα στο νησιωτικό χώρο της Ελλάδας, όπου η οικονομία παρουσιάζει κάποιο βαθμό αυτονομίας λόγω της απομακρυσμένης θέσης τους από τον ηπειρωτικό Ελλαδικό χώρο, αλλά και του περιορισμένου πληθυσμού τους, παρατηρείται μεγαλύτερη ύφεση στην αγορά των πετρελαιοειδών η οποία δίχως τη μέριμνα της διοίκησης δεν δύναται να αναστραφεί».

Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού θα δημιουργηθούν αφενός ισότιμες συνθήκες για τους καταναλωτές των νησιών με τους αντίστοιχους καταναλωτές της ηπειρωτικής χώρας αντισταθμίζοντας με τον τρόπο αυτό το επιπρόσθετο κόστος που βαρύνει τους καταναλωτές στις νησιωτικές περιοχές. Επιπλέον με το μέτρο αυτό δεν πλήττεται η εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής κοινοτικής αγοράς αλλά αντίθετα ενισχύεται η διασφάλιση συνθηκών θεμιτού ανταγωνισμού.

Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης επί των καυσίμων κινητήρων και θέρμανσης στο σύνολο του νησιωτικού χώρου, ώστε να αντισταθμιστεί μεν το κόστος μεταφοράς με το οποίο επιβαρύνονται οι περιοχές αυτές, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των οικονομικών δυσχερειών καθιστώντας τα ικανά να ανταγωνιστούν τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο.

Η Σπιναλόγκα υποψήφια για πολιτιστικό μνημείο της Unesco


Η Σπιναλόγκα, οι ενετικές οχυρώσεις όλης της Κρήτης και τα Μινωικά ανάκτορα έχουν εγγραφεί στον ενδεικτικό κατάλογο των αιτημάτων της χώρας μας προς την Unesco,  όπως ανακοίνωσε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού έκανε την ανακοίνωση από την Κρήτη, διευκρινίζοντας ότι για την ένταξη της Σπιναλόγκας έχει προηγηθεί συστηματικό έργο από ομάδες εργασίας του ΤΕΕ, της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.


Η ενετική Σπιναλόγκα.

Ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρθηκε στη σημασία των προτάσεων ένταξης στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco των τριών εγγραφών, Σπιναλόγκας, ενετικών οχυρώσεων και Μινωικών ανακτόρων, ενώ με την κα. Μενδώνη συζήτησαν όλα τα έργα πολιτισμού του νησιού τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

Για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Κνωσού

Για το θέμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της Κνωσού αναφέρθηκε ότι ξεπεράστηκαν διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί με το Πράσινο Ταμείο, και ο σχετικός διαγωνισμός προχωρεί άμεσα. Μέσα στο καλοκαίρι εξάλλου, πρόκειται να παραδοθούν έτοιμες στο κοινό και οι υπόλοιπες αίθουσες του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
Enhanced by Zemanta

Έρχονται στην Κρήτη για διακοπές από το 1982 - Βράβευση Βρετανών και Ολλανδών τουριστών


Tους Richard & Barbara Thwaite και Jim & Jean Thomson από την Αγγλία καθώς και το ζεύγος Bert & Corrie Jansen από την Ολλανδία βράβευσε... ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης στο Δημοτικό Κατάστημα Λιμένος Χερσονήσου του Δήμου Χερσονήσου, σήμερα Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013.

Οι παραπάνω επισκέπτες έρχονται στη Χερσόνησο επί σειρά ετών, το ζεύγος Thwaite μάλιστα από το 1982 και προτιμούν τα μικρά καταλύματα για τις διακοπές τους.

Ο Δήμαρχος Χερσονήσου κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης ανέφερε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Δήμο μας η προτίμηση των επισκεπτών και ότι οι δεσμοί φιλίας που αναπτύσσονται μεταξύ των λαών μέσω του τουρισμού είναι πολύ ισχυροί και δημιουργούν γέφυρες πολιτισμού και συνεργασίας.

Ο Δήμαρχος απένειμε στους πιστούς φίλους της Χερσονήσου το δίπλωμα τιμής του Δήμου Χερσονήσου για την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους στο Δήμο μας.
flashnews.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...