Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ: Νέος σεισμός στην Κρήτη

Στο ρυθμό των Ρίχτερ «χορεύει» η Κρήτη...


Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 23.11 στην περιοχή του Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 71 χλμ δυτικά του Ηρακλείου, ενώ το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίζεται στα δύο χιλιόμετρα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί στην ίδια περίπου περιοχή είχε σημειωθεί σεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ, ενώ και την Παρασκευή είχε καταγραφεί σειρά ασθενών δονήσεων.

Φρεντ Μπουασονά: Ο φιλέλληνας φωτογράφος λάτρεψε την Κρήτη και την ανέδειξε με συγκλονιστικές φωτό


Γνωστές και άγνωστες γωνιές της Κρήτης αποτύπωσε ο Γαλλοελβετός φωτογράφος Φρεντ Μπουασονά στις αρχές του 20ου αιώνα, αφήνοντας στις σύγχρονες γενιές μια ανεκτίμητη κληρονομιά.


Μάλιστα, οι πρωτοποριακές για την εποχή μέθοδοι που υιοθέτησε έδιναν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις φωτογραφίες του. Επηρεασμένος από τον δάσκαλό του Ούγγρο Κόλερ, ανέπτυξε τη δική του τεχνική στη φωτογραφία, η οποία, μαζί με τη χρήση νέων υλικών, τού απέφερε πολλές διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ άλλων το πρώτο βραβείο της παγκόσμιας έκθεσης του Παρισιού.


Το εργαστήριο που κληρονόμησε από τον πατέρα του το διαχειρίστηκε μαζί με τον χημικό αδελφό του Εντμόν-Βικτόρ. Η ορθοχρωματική πλάκα, δική τους επινόηση έδινε βελτιωμένο φωτογραφικό αποτέλεσμα.


Ο Ντανιέλ Μπο-Μποβύ, πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης, ο οποίος συνταξίδεψε με τον Fred Boissonnas στην Ελλάδα, είπε σε μια διάλεξη το 1931: «Στην Ελλάδα, όπου άλλοι δεν πήγαιναν παρά γυρεύοντας ερείπια, εμείς ανακαλύπταμε μια φύση και έναν λαό. Και από τότε το σχέδιό μας ήταν όχι μόνο να ασχοληθούμε με τη λαμπρότητα των αρχαίων μνημείων αλλά να ξαναζωντανέψουμε τα τοπία που τα περιβάλλουν, τους ανθρώπους που είναι οι καθημερινοί μάρτυρές τους».









Ο φωτογράφος

Πηγή εικόνων: Madeincreta

Ηράκλειο: Είδαν να... πέφτει αεροπλάνο στη θάλασσα

Η κινητοποίηση ήταν πολύ μεγάλη, καθώς η μαρτυρία φαινόταν πειστική. Μέχρι στιγμής, οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί


Σε «συναγερμό» τέθηκαν πριν από λίγο οι λιμενικές αρχές του Ηρακλείου με όλα τα διαθέσιμα σκάφη εξαιτίας μιας μαρτυρίας ότι είδαν κάτι να...πέφτει ανοιχτά της Ντίας, στο Ηράκλειο.
Κάποιος τηλεφώνησε στη Χερσόνησο, στον εκεί λιμενικό σταθμό και είπε πως ότι να είδε κάποιο μικρό «διαφημιστικό» αεροσκάφος να πέφτει!

Ωστόσο, μέχρι τώρα οι ερευνες δεν έχουν αποδωσει. Η κινητοποίηση ήταν πολύ μεγάλη, καθώς η μαρτυρία φαινόταν πειστική. Μέχρι στιγμής, οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

πηγή: cretalive

Μ. Κεγαλογιάννης: Σε περιπέτεια η χώρα με τον Τσίπρα

«Το μονομερές κούρεμα Τσιπρα οδηγεί την Ελλάδα σε εθνική και κοινωνική περιπέτεια» προειδοποίησε από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης. 


«Θα χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο ο Τσίπρας με μονομερείς ενέργειες, και όχι μόνο αυτός, όλος ο λαός. Θα σε πετάξουν έξω από το ευρώ, δεν θα έχεις φάρμακα, καύσιμα. Έχει μετακομίσει το παλιό ΠΑΣΟΚ και η νοοτροπία του στο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης. «Τα μνημόνια τελειώνουν» πρόσθεσε.

Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι με τη στάση του, ο ΣΥΡΙΖΑ σκοτώνει τις μεταρρυθμίσεις.
Enhanced by Zemanta

Ισχυρός σεισμός ξύπνησε την Κρήτη - Ακολούθησε μετασεισμός

- 4,8 R το μέγεθός του σύμφωνα με το Γεωδυναμικό της Αθήνας
- 5 Ρίχτερ το μέγεθος κατά το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο
- Ο σεισμός σημειώθηκε στις 07.59
- Το επίκεντρο εντοπίζεται 55 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου
- Μικρό το εστιακό βάθος
- Έγινε αισθητός σε όλη την Κρήτη

Ταρακουνήθηκε για τα καλά η Κρήτη στις 07.59 το πρωί από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με το ευρωμεσογειακό ινστιτούτο.

Σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο η δόνηση ήταν μεγέθους 4,8 βαθμώς της κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 55 χιλιόμετρα νότια του Ηρακλείου ενώ το εστιακό του βάθος ήταν ιδιαίτερα μικρό. Κατά το ευρωμεσογειακό ήταν μόλις στα 2 χιλιόμετρα ενώ το γεωδυναμικό της Αθήνας καταγράφει το εστιακό βάθος στα 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το flashnews, σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Ηράκλειο και το Λασίθι λόγω της έντασης και του μικρού εστιακού βάθος, ενώ έγινε αισθητός και σε Χανιά και Ρέθυμνο.

Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα στις 08:24, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 3,4 βαθμών, με επίκεντρο το ίδιο σημείο.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή προβλήματα από τη σεισμική δόνηση.

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις στην Άνω Βιάννο

Tο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, που συνδιοργανώνουν η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ο Δήμος Βιάννου και η Περιφέρεια Κρήτης, θα γίνει στην Άνω Βιάννο, στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου 2013, καθώς και στην επίσημη τελετή μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, που θα γίνει την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στο Πανδημοτικό Ηρώο των Αμιρών Βιάννου.

Η πραγματοποίηση του Συνεδρίου μας συμπίπτει με τη μαύρη επέτειο των 70 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, του δεύτερου μεγαλύτερου Ολοκαυτώματος στη χώρα με 401 νεκρούς (461 συνολικά κατά τη διάρκεια της Κατοχής) και, συνεπώς, η προσπάθειά μας είναι να δοθεί η ανάλογη σημασία στις εκδηλώσεις για να τιμηθεί με τον πλέον κατάλληλο τρόπο η μνήμη των θυμάτων και να δοθεί ώθηση στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων και συνολικά των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (αποζημιώσεις προς τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, κατοχικό δάνειο, κρατικές επανορθώσεις, επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών). Υπενθυμίζουμε ότι το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο διεξήχθη με επιτυχία στις 16-17.9.2011, τις ημέρες που ελάμβανε χώρα η δίκη μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας για την υπόθεση του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στόχος του Συνεδρίου μας, είναι να συμβάλει στην ανάδειξη και ιστορική διερεύνηση των Ολοκαυτωμάτων στην Ελλάδα κατά την περίοδο της Κατοχής και την περαιτέρω τεκμηρίωση και ενίσχυση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (απόδοσης αποζημιώσεων στα θύματα, επιστροφής του κατοχικού δανείου με τους νόμιμους τόκους, απόδοσης των κρατικών επανορθώσεων, επιστροφής των αρχαιολογικών θησαυρών). Διαρκής επιδίωξή μας είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα και να  συμβάλουμε στην προσπάθεια να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια γεγονότα. Στη διάρκεια του Συνεδρίου θα συζητηθεί και θα διαμορφωθεί σχετικό ψήφισμα, ενώ μετά το Συνέδριο θα ακολουθήσει η έκδοση τόμου πρακτικών.

Στο Συνέδριό μας, αναμένεται να συμμετάσχουν ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι των ενώσεων θυμάτων, φορέων διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και δήμαρχοι των μαρτυρικών δήμων από πολλές μαρτυρικές περιοχές της Ελλάδας. Έχει επιβεβαιωθεί η συμμετοχή του Μανόλη Γλέζου, Προέδρου του «Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» και συμβόλου της ελληνικής και ευρωπαϊκής Αντίστασης στο φασισμό και ναζισμό, του Στέλιου Περράκη, Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο και πληρεξούσιου της Ελληνικής Δημοκρατίας στη δίκη μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας για την υπόθεση του Διστόμου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, του Γιώργου Μαργαρίτη, Καθηγητή Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Α.Π.Θ., του Προκόπη Παπαστράτη, Καθηγητή Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, της Χριστίνας Σταμούλη, συνηγόρου των θυμάτων του Διστόμου, του Δημοσθένη Κούκουνα, δημοσιογράφου και ιστορικού ερευνητή, του Τάσου Ηλιαδάκη, Μαθηματικού, Πολιτειολόγου και συγγραφέα, του Νίκου Χριστοδουλάκη, Καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην Υπουργού, της Πέπης Ρηγοπούλου, Καθηγήτριας ΕΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, της Ντανιέλας Μαρούδα, Επίκουρης Καθηγήτριας στο Πάντειο Πανεπισήμιο, των δημοσιογράφων Γιώργου Λεκάκη και Παντελή Σαββίδη.

Θα δωσουν επίσης το παρών ο Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης κ. Christophe Schminck-Gustavus, που έχει με την έρευνά του αναδείξει το Ολοκαύτωμα στις Λυγκιάδες. Επίσης θα δώσει το παρών και η ομάδα «AK Δίστομο» από το Αμβούργο με επικεφαλής τον δικηγόρο Martin Klingner, που έχει στηρίξει νομικά και κινηματικά για πάνω από 10 χρόνια την υπόθεση της διεκδίκησης και απόδοσης των αποζημιώσεων στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα. Θα συμμετάσχει επίσης ο Joakim Lau, ο δικηγόρος που κέρδισε την υπόθεση του Διστόμου, σε συνεργασία με τον αείμνηστο Γιάννη Σταμούλη, στα Ιταλικά Δικαστήρια.

Επίσης θα είναι παρόντες και οι αγωνιστές και Πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων ΠΣΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ και ΠΕΑΕΑ κ.κ. Στέλιος Ζαμάνος, Βασίλης Μπρακατσούλας και Χρήστος Τζιντζιλώνης, γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας, καθώς και εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (Δαμιανός Βασιλειάδης, Χαρίλαος Ερμείδης).

Στο πλαίσιο του συνεδρίου οργανώνουμε και αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Την Παρασκευή 13.9.2013 και ώρα 8μμ θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο Πανδημοτικό Ηρώο Βιάννου με την υψίφωνο Λουκία Σπανάκη και τον πιανίστα Μάριο Καζά σε έργα Θεοδωράκη, Χατζηδάκη, Λοίζου, Λόρκα κ.α. Το Σάββατο στις 14.9.2013 και ώρα 9μμ θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Ross Daly στο χώρο του Βλαχάκειου Πνευματικού Ιδρύματος, στην Άνω Βιάννο.
Enhanced by Zemanta

Η Γιάννα Αγγελοπούλου στο Ηράκλειο για την παρουσίαση του βίβλιου της

Το βιβλίο της my greek drama θα παρουσιαστεί στις 16 Σεπτεμβρίου στο Ηράκλειο σε γνωστό ξενοδοχείο η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Δεν μπορούσε εξάλλου να μην παρουσιάσει το πρώτο της συγγραφικό πόνημα στη γενέτειρά της.


Κι επειδή η Γιάννα δεν αφήνει τίποτα στην τύχη βρέθηκαν προ ημερών στο Ηράκλειο δύο άνθρωποί της για να δουν όλες τις λεπτομέρειες της εκδήλωσης που γίνεται από το δήμο Ηρακλείου και το Λύκειο Ελληνίδων.

Σύμφωνα με τα ΠΑρά-Πολιτικά, οι άνθρωποι της Γιάννας, λοιπόν, πήγαν στο ξενοδοχείο είδαν το χώρο, μέτρησαν, είδαν που θα καθίσουν οι επίσημοι, ο κόσμος, που θα γίνουν, οι ομιλίες, που θα καθίσουν οι δημοσιογράφοι, πόσες ερωτήσεις θα γίνουν και μετά σε ποιο χώρο θα υπογράψει βιβλία η Αγγελοπούλου, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει μεγάλη κινητοποίηση του κόσμου...

Κεφαλογιάννης: Nα μην θεωρηθεί εκπρόθεσμη η καταβολή της πρώτης δόσης έως και 15 Σεπτεμβρίου

Το αίτημα της ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) προκειμένου να μην θεωρηθεί εκπρόθεσμη η καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος για το έτος 2012 τουλάχιστον έως και την 15η Σεπτεμβρίου 2013 μετέφερε στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής ηρακλείου της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης

Ο κ. Κεφαλογάννης εξήγησε στον κ Στουρνάρα ότι οι περισσότεροι από τους  Επαγγελματίες, Βιοτέχνες και Εμπόρους ειδικά υπό τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες, αδυνατούν να συγκεντρώσουν το αναλογούν ποσόν σε 2 ή 3 ημέρες, πόσο μάλλον αυθημερόν !!! και τον παρακάλεσε για την άμεση παρέμβασή  του προκειμένου να μην θεωρηθεί εκπρόθεσμη η καταβολή της πρώτης δόσης τουλάχιστον έως και την 15η Σεπτεμβρίου 2013.

Ρέθυμνο: Η Φετινή Συναυλία Αλληλεγγύης του ΣΥΝΠΟΛΙΣ

Συλλογή τροφίμων μακράς διαρκείας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Π.Ε. Ρεθύμνου


Η ανθρωπιά στο Ρέθυμνο καλά κρατεί, όπως έχει επιβεβαιωθεί από την ανταπόκριση του κόσμου σε εκδηλώσεις με επίκεντρο το συνάνθρωπο, στο πρόσφατο, και όχι μόνο, παρελθόν. Αυτήν την ευαισθητοποίηση από το ρεθεμνιώτικο κοινό ζητάει και φέτος ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου ΣΥΝΠΟΛΙΣ, που την ερχόμενη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 το βράδυ διοργανώνει τη δεύτερη μεγάλη Συναυλία Αλληλεγγύης στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνου.

Όπως και στην περυσινή συναυλία -συλλογή τροφίμων για την ενίσχυση του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ι. Μητροπόλεως Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου- αντί εισόδου ζητείται από τον κόσμο μία τσάντα τρόφιμα μακράς διαρκείας (όσπρια, γάλα εβαπορέ, ντοματοπελτές, λάδι, κλπ). Φετινός στόχος του ΣΥΝΠΟΛΙΣ; Η ενίσχυση με τρόφιμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, μία δομή που φροντίζει για εκατοντάδες συμπολίτες μας -πάνω από 700 οικογένειες- που έχουν πραγματικά ανάγκη μέσα στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που περνάει ο τόπος…

Τη συναυλία θα ντύσουν και φέτος μουσικά ο κρητικός λυράρης Στέλιος Μπικάκης  (φωτό) με το συγκρότημά του, θα χορέψουν μέλη του Παραδοσιακού Μουσικοχορευτικού Συλλόγου «Ντελίνα», ενώ στη βραδιά θα συμμετάσχει και η Ριζίτικη Ομάδα του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης. Όλοι φυσικά συμμετέχουν αφιλοκερδώς.

Στα πλαίσια της Συναυλίας παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στην Π. Ε. Ρεθύμνου, όπου τοποθετήθηκαν ο Σύλλογος, η Αντιπεριφερειάρχης, και στελέχη από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας. Πρώτη μίλησε η κα Ειρήνη Περπιράκη, μέλος του ΣΥΝΠΟΛΙΣ, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Καλούμε τους Ρεθεμνιώτες και τις Ρεθεμνιώτισσες να ανταποκριθούν και φέτος στην πρόσκληση αυτή, στηρίζοντας για ακόμα μία φορά τις κοινωνικές δομές του τόπου μας. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ την Π.Ε. Ρεθύμνου και την κα Λιονή για την υποστήριξή τους, τους χορηγούς της εκδήλωσης, το Στέλιο Μπικάκη με το συγκρότημά του, το Μουσικοχορευτικό Σύλλογο ‘‘Ντελίνα’’, τη Ριζίτκη Ομάδα του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης και φυσικά όλους όσους μας βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής. Σας περιμένουμε!».


Με τη σειρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή, αφού ευχαρίστησε το Σύλλογο Ενεργών Πολιτών Ρεθύμνου ΣΥΝΟΛΙΣ, τα «νέα παιδιά αυτά», όπως τους χαρακτήρισε, για τις πολύ ωραίες πρωτοβουλίες τους και την προσπάθεια τους να δώσουν λύσεις σε προβλήματα και θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία, ανέφερε τα εξής: «Να επαινέσουμε δημόσια αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν ξεχνούν τον πόνο των συνανθρώπων τους και θέλουν να προσφέρουν κάνοντας ό, τι περνάει από το χέρι τους για να απαλύνουν τον πόνο και το πρόβλημα». Ευχαρίστησε δε, δημόσια τους καλλιτέχνες και τα χορευτικά σχήματα, που συμμετέχουν αφιλοκερδώς στην προσπάθεια που κάνουν οι νέοι του ΣΥΝΠΟΛΙΣ, ενώ έκλεισε τη δήλωσή της με το εξής: «Τέτοιου είδους προσπάθειες, κυρίως από νέους ανθρώπους, μας βοηθάει κι εμάς και δίνει θάρρος σε όλους μας ότι θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία  μας. Τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως και εκ μέρους του Περιφερειάρχη Κρήτης».

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η κα Πόπη Κλάδου, Κοινωνική Λειτουργός και Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, η οποία τόνισε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο της Π.Ε. Ρεθύμνου, που βρίσκεται στην 3η χρονιά συνεχούς λειτουργίας του, συνεχίζει να υπάρχει όχι ως μια δράσης πρόνοιας, αλλά σα μια δράση πραγματικής αλληλεγγύης. Πρόσθεσε δε το εξής: «Συνεχίζει να υπάρχει γιατί κάποιοι άνθρωποι, σαν το Σύλλογο τώρα ή κάποια μεμονωμένα άτομα και φορείς, φέρνουν τρόφιμα, για να στηρίξουμε όσο μπορούμε αυτές τις οικογένειες που πραγματικά τα τελευταία χρόνια, λόγω των οικονομικών συγκυριών, έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Σήμερα, με αυτήν την ενέργεια που γίνεται θα δώσουμε τη δυνατότητα σε κάποιους ανθρώπους να ωφεληθούν, να πάρουν κάποια τρόφιμα, που δε θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα λύσουμε κάποια προβλήματα, απλώς θα βοηθήσουμε όσο γίνεται στην ανακούφιση συγκεκριμένων καταστάσεων». Η κα Κλάδου, επίσης, υπερτόνισε το γεγονός ότι μπαίνουμε όλη σε μια διαδικασία να αντιληφθούμε ότι ο ένας χρειάζεται το «ακούμπημα» του άλλου. «Τώρα αυτό θα γίνεται πλέον, γιατί δεν έχουμε άλλες δυνατότητες, ούτε να περιμένουμε από το κράτος, ούτε ότι θα έρθει μια μεγάλη χορηγία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τη συνέντευξη τύπου έκλεισε η Διευθύντρια Δημόσιας Υγείας, Μαρία Καββάλου, η οποία αναφέρθηκε στο Κοινωνικό Παντοπωλείο που λειτουργεί από το Δεκέμβρη του 2011: «Το 2012, κάναμε μία συνεχή ροή διανομών σε άπορες οικογένειες, οι οποίες ήταν πάντα ελεγμένες από τη ‘‘Βοήθεια στο σπίτι’’ και τους κοινωνικούς λειτουργούς και κύριος σκοπός μας ήταν να γίνεται αυτή η διανομή με αξιοπρέπεια, να μη γνωρίζει κανείς ποιος παίρνει αυτή την τσάντα. Το 2013, αρχίσανε να μειώνονται οι προσφορές από χορηγούς, αλλά παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο: αυξήθηκαν οι οικογένειες, που είναι σε κρίση, οπότε η διανομή δεν ήταν κάθε δίμηνο, αλλά αρχίσαμε να κάνουμε διανομή σε ανθρώπους που είχαν χάσει τη δουλειά τους, που είχαν παιδιά. Η πληθώρα των περιπτώσεων ήταν από την πόλη του Ρεθύμνου. Οι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από υποσιτισμό». Επανέλαβε δε, τη σημασία να μη γίνεται ανακοινώσιμο το πότε γίνονται διανομές τροφίμων, προκειμένου για την προφύλαξη της αξιοπρέπειας των απόρων οικογενειών που απευθύνονται στο Παντοπωλείο. «Αυτή μας έμεινε πρέπει να την τηρήσουμε», τόνισε σχετικά με την «αξιοπρέπεια» η κα Καββάλλου και με αυτό νομίζουμε ότι πρέπει να κλείσουμε το παρόν δημοσίευμα…rethemnosnews.gr

Στήριξη των πανεπιστημιακών Κρήτης από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διαθεσιμότητα

Συνάντηση με τους Ενιαίους Φορείς Διδασκόντων και τον Σύλλογο Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο είχε ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ξανθός.

Οι εκπρόσωποι των δύο Συλλόγων έθεσαν το θέμα της αιφνίδιας, πιεστικής και αυθαίρετης απαίτησης της κυβέρνησης να τεθούν μέσα στο καλοκαίρι σε καθεστώς «διαθεσιμότητας» 1500 διοικητικοί υπάλληλοι στα ελληνικά πανεπιστήμια (20% του συνόλου), γεγονός που θα δημιουργήσει διαλυτική κατάσταση στην Ανώτατη Εκπαίδευση και ειδικά για το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα επιδεινώσει δραματικά την ήδη ελλειμματική στελέχωση του και θα υπονομεύσει επικίνδυνα το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου όχι μόνο  δεν περισσεύουν αλλά προσφέρουν αναντικατάστατες υπηρεσίες στη διοικητική, τεχνική, εργαστηριακή και ερευνητική στήριξη του Ιδρύματος.

Κοινή εκτίμηση είναι ότι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης θα είναι η διαθεσιμότητα και στα μέλη ΔΕΠ και η περαιτέρω συρρίκνωση-συγχώνευση των Σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το πλήγμα στην ακαδημαϊκή και κοινωνική του λειτουργία θα είναι μεγάλο και θα φέρει ακόμα πιο κοντά την πιθανότητα κατάργησης Σχολών του Ρεθύμνου.

Ο κ. Α. Ξανθός επεσήμανε ότι σκοπός αυτής της απαράδεκτης και παράνομης επίθεσης κατά της αυτοτέλειας και της εύρυθμης λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν είναι ο εξορθολογισμός τους αλλά η οριστική κατεδάφιση και των τελευταίων υπολειμμάτων του Δημόσιου Πανεπιστημίου και του Κοινωνικού Κράτους στη χώρα στο όνομα των μνημονιακών δεσμεύσεων και του «εξευμενισμού» των δανειστών.

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαιρέτισε το γεγονός ότι συγκροτείται από τους εργαζόμενους στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κοινό εκπαιδευτικό μέτωπο όλων των φορέων του, κάτι που πρέπει να διευρυνθεί και με τους εργαζόμενους της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τους γονείς, τους μαθητές και την τοπική κοινωνία, για την υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας και την δημοκρατική ανατροπή της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής.

Έκθεση ιστορικού υλικού για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα

 Μία αξιόλογη έκθεση ιστορικού υλικού που αφορά στην Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και έχει ως τίτλο της «1770-1913: πορεία προς την Ένωση», εγκαινιάστηκε  στο «σπίτι του πολιτισμού» στο Ρέθυμνο.


Η έκθεση που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου θα ταξιδέψει τους επόμενους μήνες στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης και στην Αθήνα, ενώ σκοπός της είναι να προσφέρει στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα των επαναστατικών και πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στην Ένωση.

«1770-1913: Πορεία προς την Ένωση». Αυτό είναι το θέμα της νέας αξιόλογης έκθεσης ιστορικού υλικού που εγκαινιάστηκε απόψε στο «σπίτι του πολιτισμού» στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 100 χρόνων από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Η  έκθεση που άνοιξε τις πύλες της για το κοινό στις 2 Σεπτεμβρίου, τους επόμενους μήνες θα ταξιδέψει στις υπόλοιπες

πρωτεύουσες των νομών της Κρήτης, αλλά και στην Αθήνα, καθώς σκοπός της είναι να ιστορήσει ενδεικτικά το πέρασμα του χρόνου, με σκοπό να προσφέρει στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα των επαναστατικών και πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στην  Ένωση.

Το ιστορικό ταξίδι ξεκινά από την πρώτη μεγάλη επανάσταση των χρόνων της Οθωμανικής κυριαρχίας και χαράσσοντας μία

χρονογραμμή, στέκεται στα κινήματα, τις επαναστάσεις, τη διπλωματία και την πολιτική, που κοινό στόχο είχαν την ελευθερία ή σύμφωνα με το σύνθημα των επαναστάσεων την «ένωση ή θάνατο». Ακολούθως, παρουσιάζεται η περίοδος της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) που αναδεικνύει το κλίμα ενός κόσμου που αλλάζει, ενώ η αφήγηση ολοκληρώνεται με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα στο φρούριο του Φιρκά, στα Χανιά, την 1η Δεκεμβρίου 1913.

Η έκθεση που φέρει την υπογραφή της αντιπεριφέρειας και του δήμου Ρεθύμνου, καθώς και της ιστορικής και λαογραφικής εταιρεία Ρεθύμνου, αλλά και του εθνικού ιδρύματος, ερευνών και μελετών, «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι και τις 19 Σεπτεμβρίου.

neatv.gr

Ξεκινάει το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στο Ρέθυμνο

Με στόχο την ενημέρωση των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών σε θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης παιδιών, ξεκινάει το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής παρέμβασης στο Ρέθυμνο.

Πρόκειται για ένα σχέδιο το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση 500.000 ευρώ και  αναμένεται πως θα διαρκέσει σχεδόν 2 χρόνια.

Για την υλοποίησή του έχουν προσληφθεί 12 άτομα – ψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι και κοινωνικοί λειτουργοί – κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονταν στη χθεσινή συνάντηση που είχε ο αντιδήμαρχος παιδείας Γιώργος Γεωργαλής με τους διευθυντές των γυμνασίων και λυκείων και τους ενημέρωσαν σχετικά με το πρόγραμμα.

Η νέα αυτή δομή θα στεγαστεί στο κτήριο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας στην οδό Ζαμπελίου και το πρόγραμμα θα «απλωθεί» στα σχολεία όλης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου.

Οι ειδικοί επιστήμονες θα πραγματοποιούν διερευνητικές συναντήσεις με γονείς και εκπαιδευτικούς και παράλληλα θα δημιουργηθούν θεραπευτικά τμήματα εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει η ανάγκη.

Τα θέματα που θα διαχειρίζονται είναι σεξουαλικής βίας, κακοποίησης, σχέσεων στην οικογένεια, επιθετικότητα.

goodnet.gr/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...