Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Ν. Νικολόπουλος: Επίσκεψη σε βιομηχανία τροφίμων στο Ρέθυμνο


Μετά το τέλος της επίσκεψης του σε βιομηχανία τροφίμων στο Ρέθυμνο ο Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος και πρ. Υφυπουργός Εργασίας Ν. Νικολόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση...

«Δυστυχώς η κατάσταση είναι τραγική και επιδεινώνεται ραγδαία εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής που εφαρμόζει πιστά η Κυβέρνηση. Οι εικόνες στον ΟΑΕΔ αλλά και στους χώρους εργασίας επαναφέρουν μνήμες που μέχρι πρότινος φάνταζαν σαν "σκελετοί" που οριστικά είχαν μπει στο χρονοντούλαπο.

Η αγωνία ακόμα και για όσους έχουν εξασφαλισμένη δουλειά σε υγιείς επιχειρήσεις είναι έκδηλη.

Μετά τις μειώσεις εισοδήματος και την αποδόμηση των εργασιακών δικαιωμάτων τώρα έρχονται νέα μέτρα 4 δις με μειώσεις μισθών και χωρίς όριο απολύσεις....

Είναι συγκλονιστική, είναι σκληρή η κοινωνική πραγματικότητα με την εντεινόμενη ανεργία, την ύφεση και την στοχοποίηση που απειλεί την κοινωνική συνοχή και που δεν μπορεί να αλλάξει κανένα επικοινωνιακό παιχνίδι».

Πλούσιο πρόγραμμα και φέτος για τα Αρκάδεια

Τα Αρκάδεια είναι ένας θεσμός με στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής Τα Αρκάδεια είναι ένας θεσμός με στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου πραγματοποιούνται και φέτος Ιούλιο και Αύγουστο τα Αρκάδεια 2013 στο Ίνι. Πρόκειται για μια σειρά καλοκαιριών εκδηλώσεων και δράσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ίνι - Μοναστηράκι ΙΝΑΤΟΣ που προωθούν τις αξίες του πολιτισμού, του αθλητισμού, της παιδείας, της προστασίας του περιβάλλοντος, της αγροτικής οικονομίας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο. Τα Αρκάδεια είναι ένας θεσμός με στόχο την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ευρύτερης περιοχής. Επόμενη διοργάνωση είναι 3-4 Αυγούστου το Εικαστικό Εργαστήρι: Τα παιδιά δημιουργούν για την Κρήτη που θα πραγματοποιηθεί στο Πολύκεντρο Ινίου. Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα.
 
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΚΑΔΕΙΑ 2013
Πρόγραμμα
1. Εικαστικό εργαστήρι  -  Τα παιδιά δημιουργούν για την Κρήτη
   Σάββατο 03/08, 16:00-20:00, Κυριακή 03/08, 10:30-13:00 & 16:00-18:00 στο Πολύκεντρο Ινίου
Μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  καλούνται σε ένα ομαδικό εικαστικό παιχνίδι, όπου με τη χρήση μεικτής τεχνικής: κολάζ (υφάσματα, χαρτιά,φωτογραφίες  κ.α) και ζωγραφικής, εκφράζουν και απεικονίζουν το γεγονός της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα Εισαγωγή στην θεματολογία από τον επίτιμο σχολικό σύμβουλο Κωνσταντίνο Βελεγράκη Καθοδήγηση, επιμέλεια από την Eικαστικό Ευαγγελία Γούλα
2. Αργαστήρι Υφαντικής – Μηνύματα με Νήματα
Πέμπτη 08/08, Σάββατο 24/08, Κυριακή 01/09 Ώρες: 18:00-21:00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ινίου
Αναπόληση βιωμάτων της υφάντρας
Μύηση νέων γυναικών στην υφαντική. Διδάσκω - Μαθαίνω
Γυναίκες υφαίνουν για την νεότερη ιστορία της Κρήτης

Χοχλιδοβραδιά

Σάββατο 10/08/2013, 21:00 στο μαγευτικό τοπίο της Κεράς στο παλιό φράγμα Ινίου σας υποσχόμαστε μια ονειρεμένη βραδιά

Οι επισκέπτες θα απολαύσουν άφθονα εδέσματα με πρώτη ύλη τον χοχλιό, παρασκευασμένα με πολύ φροντίδα από τις νοικοκυρές των χωριών μας. Το ζυμωτό ψωμί στον ξυλόφουρνο και τα παραδοσιακά γλυκά θα συμπληρώσουν την γευστική απόλαυση.
Παραδοσιακή μουσική με τον Μανόλη Δρακάκη.
Παίζουν μαζί του: Μιχάλης Φραγκιαδουλάκης (Λαούτο), Μανόλης Παπαδάκης (Λαούτο), Γιώργος Χριστονάκης (Μαντολίνο)

Αρκάδειος Ιστορικός και φυσιολατρικός αγώνας δρόμου.

Πέμπτη 15 Αυγούστου, 17:00
Ζωοδόχος Πηγή - Κερά Ινίου(Αφετηρία, Τερματισμός)
Αγωνιστικό: για παιδιά 1200μ.
Πεζοπορία: παραποτάμια διαδρομή 6.5 χιλιομέτρων
Αγώνας για την ανάδειξη της αρχαίας πόλης Αρκαδία στην περιοχή κεφάλα Ινίου.

Μουσική Αποσπερίδα

Παρασκευή 16/08 21:00, στο Πολύκεντρο Ινίου
Αυθόρμητη συμμετοχή σε μουσικούς και φωνητικούς πειραματισμούς- Βήμα σε νέους με μεράκι.

Πολιτισμικοί διάλογοι              

 Σάββατο 24 Αυγούστου στις 20:00, στο Λαογραφικό Μουσείο Ινίου
Έκθεση εικαστικών με καλλιτέχνες της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Η Σύγχρονη τέχνη συμπαρατίθεται με την παράδοση  σε μια νέα ερμηνεία των έργων.
Η συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ίνατος με το γραφείο διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας  σηματοδοτεί την αρχή μιας σειράς κοινών πολιτιστικών δράσεων.    
Επιμελητής έκθεσης  Νίκος Σταθόπουλος
Συμμετέχουν οι εικαστικοί:Aγιζάκη Μαριλένα , Αθανασιάδου Ελένη, Γαλάτος Θωμάς, Γιαννακοπούλου Έυα, Γκίκας Νίκος, Γούλα Ευαγγελία, Θεοδώρου Μάρκος, Κοκκαλιάρης Αντρέας, Κοκολάκη Φωτεινή, Μαρκοπούλου  Rilene,, Μιχαλακοπούλου Αντιγόνη, Νικηφοράκη Μαρία, Πασιάς Αντρέας , Πρόκου Νίκη, Σιφοστρατουδάκη Βασιλική , Σταθόπουλος Νικόλαος, Νίκος Τσιμιτάκης.
Μουσικές εκδηλώσεις:
Μουσική Συναυλία Τραγούδια χωρίς λόγια
Παραδοσιακά και έντεχνα ακούσματα, με την στήριξη του Συλλόγου Φίλων των Τεχνών ARS NOVA, από το Κλασσικό Ωδείο Ηρακλείου.
Κιθάρα: Ανδρέας Μαυρακάκης, πιάνο: Κατερίνα Σαρρή

Λύρα / Λαούτο / Μαντολίνο
Ιάκωβος Ακουμιανάκης / Αλέξανδρος Μασσάρος / Μανόλης Σταυρακάκης
Διάρκεια Έκθεσης: έως 01/09 18:00 – 20:00    

Κινηματογραφικό εργαστήριο (ανοικτό και διαρκές)

Παρασκευή 30/08 Σάββατο 31/08, 9:00-13:00 & 17:00-20:00 στο πολύκεντρο Ινίου
Ο κινηματογράφος καταγράφει την πολιτισμική κληρονομιά.
με τον Λευτέρη Χαρωνίτη
Α ΦΑΣΗ:
4 μαθήματα για τον κινηματογράφο.
-Η γλώσσα της κινηματογραφικής τέχνης – Βασικές αρχές
-Το σενάριο στο εθνολογικό ντοκιμαντέρ
Στο τέλος θα δοθεί άσκηση για την συγγραφή σεναρίων
Β ΦΑΣΗ:
Κατάθεση σεναρίων Δεκέμβριος 2013
Επιλογή σεναρίων Φεβρουάριος 2014
Γ ΦΑΣΗ:
Άνοιξη 2014 Γύρισμα σεναρίων σε ταινία
Η δράση αυτή θα ενισχύσει την προσπάθεια του συλλόγου για την δημιουργία Αποθετηρίου ψηφιακών καταγραφών του πολιτισμικού πλούτου της περιοχής.

ΕΣΠΕΡΊΔΑ ΑΕΙ-ΕΝΩΣΙΣ


Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013, 18.30 στο Λαογραφικό Μουσείο Ινίου
-Μαρτύρων και Ηρώων δρόμοι από τον Μανώλη Γ. Ανδρουλιδάκη, δρα Κλασικής Φιλολογίας Παν/μίου Αθηνών
-Παρουσίαση-αναδημιουργία εικαστικών έργων Μαθητών και Υφαντριών
-Προβολή ταινίας από το αρχείο της ΕΡΤ, ΚΡΗΤΗ Η ΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
 Εν Δράσει - Ανάπλαση Οικισμών


Κυριακή 22/09, 18:00 στο Πολύκεντρο Ινίου
Συμμετέχουμε και διαμορφώνουμε οραματικά την γειτονιά μας
-Κοινωνία - Ιστορία της κάθε γειτονιάς
-Προτάσεις για λειτουργικές και αισθητικές παρεμβάσεις
-Πρόταση Μελέτης Ανάπλασης από εξειδικευμένη διακλαδική ομάδα  εθελοντών.
Στόχος είναι η σύνταξη μιας ολοκληρωμένης μελέτης ανάπλασης των οικισμών, η οποία θα αξιοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς για την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την υλοποίηση. 

Κίνδυνος αφανισμού για τα ελληνικά αρωματικά φυτά

Η εντατική συγκομιδή φυτών, όπως το δίκταμο η μαντζουράνα και το τσάι του βουνού, βάζει σε κίνδυνο την ύπαρξή τους στα ελληνικά βουνά
Σε είδος εν ανεπαρκεία έχουν μετατραπεί θεραπευτικά και αρωματικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Η εντατική συγκομιδή τους με σκοπό το εμπόριο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει οδηγήσει στην αποψίλωση ολόκληρων περιοχών στα βουνά της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Οι αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες αρχίζουν και παίρνουν μέτρα για την προστασία τους. Σ' αυτές τις περιπτώσεις βαριές είναι οι συνέπειες για τους παραβάτες. Τα αυστηρά πρόστιμα και οι ποινές φυλάκισης συνοδεύονται με κατάσχεση των φορτίων τους, των αυτοκινήτων και των εργαλείων τους, όπως συμβαίνει με τους λαθροθήρες και τους λαθραλιείς.

Στην Κρήτη η απαγόρευση ισχύει μέχρι το 2018. Με τη διάταξη που εκδόθηκε, διώκονται:

Η εκρίζωση ή η ολοκληρωτική αποκοπή των βλαστών κάθε είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρυγάνου.

Η συλλογή για εμπορία μαλοτήρας, μαντζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο ΝΑΤΟΥΡΑ.

Ολα αυτά τα είδη δεν επιτρέπεται ούτε να εξαχθούν ούτε να μεταφερθούν προς μεταφύτευση στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Η συλλογή τους επιτρέπεται μόνο για ατομική χρήση, σε ποσότητα που δεν είναι μεγαλύτερη των πεντακοσίων γραμμαρίων.

Δίκταμο 
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη, υπογραμμίζει την ανάγκη ελέγχου της συλλογής των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών του νησιού, «λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών για δευτερεύουσες καρπώσεις με σκοπό την εμπορία τους αλλά και για την ικανοποίηση των ατομικών αναγκών των πολιτών στα ανωτέρω φυτικά είδη, με γνώμονα την προστασία τους και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Η μαλοτήρα, όπως αναφέρεται από ερευνητές, έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια έτσι κι αλλιώς να εξαφανίζεται, εξαιτίας της μαζικής συλλογής και της υπερβόσκησης. Το πρόβλημα οξύνθηκε όταν Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν σε τρία ελληνικά τσάγια του βουνού της οικογένειας sideritis (ανάμεσά τους και στη μαλοτήρα sideritis syriaca) κάποια συστατικά που έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία της άνοιας και την ενίσχυση της μνήμης.

Ακολούθησε φρενίτιδα για τη συλλογή της από Ελληνες αλλά και από αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Κρήτη και τώρα είναι είδος προς εξαφάνιση! Από τον μεν Ψηλορείτη έχει σχεδόν εξαφανιστεί, από τα Λευκά Ορη έχει μείνει το 10% των πληθυσμών που υπήρχαν πριν από μια γενιά.

Μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το μέλλον της μαλοτήρας κρούει ο διδάκτωρ Γεωπονίας Κώστας Οικονομάκης. Τα φυτά μας, τόνισε, απειλούνται με αφανισμό ενώ οι Γερμανοί προσπαθούν να κάνουν καλλιέργειες εκτός Ελλάδος. «Στα βουνά της Κρήτης υπάρχουν 1.800 συνολικά είδη φυτών, από τα οποία τα 200 φύονται αποκλειστικά στην Κρήτη και δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο και που συνεχώς αφανίζονται» δήλωσαν στο «Εθνος» ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Μωυσής Μυλωνάς και ο βοτανολόγος Μ. Αβραμάκης.

Μ. Μυλωνάς: Στα βουνά της Κρήτης υπάρχουν 1.800 είδη φυτών
Οι ίδιοι τόνισαν ότι καλώς εκδόθηκε η απαγόρευση, αλλά εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την εφαρμογή του μέτρου όσον αφορά τους ελέγχους, την επιτήρηση. «Η καλύτερη λύση θα ήταν να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να γίνουν συγκροτημένες καλλιέργειες των αρωματικών φυτών του νησιού και όχι να επιδοτούνται άλλες μη σημαντικές δραστηριότητες» είπαν χαρακτηριστικά οι δύο ερευνητές.

25η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου 12-19 Αυγούστου

Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ - Εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο


Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου Κρήτης,Κίτρων Γεύσεις,25η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου 12-19 Αυγούστου.Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2013 

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

• Παρουσίαση Έκθεσης Φωτογραφίας των ΕFIAP Μιχάλη Νικηφοράκη και AFIAP Γιώργη Παπαδάκη «Η λαογραφία της Κρήτης τον περασμένο αιώνα» με τη συμμετοχή των παιδιών της Θεατρικής Ομάδας Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου, του Θεατρικού Εργαστηρίου "Άγιος Μάμας" και του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου «Ξαθέρια».

Ώρα 20:00 στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου Γαράζου

• Εσπερίδα με θέμα «Η συμβολή του Μυλοποτάμου στην Ένωση της Κρήτης με την Ελεύθερη Ελλάδα».
Ομιλητής : Φιλόλογος – Συγγραφέας Μιχάλης Τρούλης
Προβολή Ντοκιμαντέρ: ¨Κρήτη πορεία προς την Ένωση 1821-1913¨, παραγωγή Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Και Μελετών ¨ Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος¨

Ώρα 9.μ.μ. στην αυλή του Γυμνασίου

Η έκθεση «Η λαογραφία της Κρήτης τον περασμένο αιώνα» και η εσπερίδα «Η συμβολή του Μυλοποτάμου στην Ένωση της Κρήτης με την Ελεύθερη Ελλάδα» είναι ενταγμένες στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ταλλαία 2103» του Δήμου Μυλοποτάμου και συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Κρήτης - Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα. Τελούν υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Και Μελετών ¨ Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος¨.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

• Ώρα 7μ.μ. Παιδικό πάρτι με κλόουν, μουσική, χορό, παιχνίδι, μπαλονοκατασκευές, πολλές εκπλήξεις και δρώμενα για τους μικρούς μας φίλους με την ανιματέρ «Τσαφ – Τσούφ Σερενάτα»!

• Ώρα: 9μ.μ. Παιδική Παράσταση για όλες τις ηλικίες! Ο Θεατρικός Περίπλους και η παρέα του θωμά Καντιφέ παρουσιάζουν το παραδοσιακό Κρητικό Παραμύθι «Η Καλοκυρά»!

Παρασκευή 16, Σάββατο 17, Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Θέατρο: Αλ. Σακελάριου «Η Θεία από το Σικάγο»
Από την Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου
Σκηνοθεσία : Γιώργος Πολίτης
Ώρα 9 μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

«Κίτρων Γεύσεις»
Βραδιά γευσιγνωσίας με τα εδέσματα, τα γλυκά και τα ποτά που θα παρασκευάζονται επί τόπου από πρωτότυπες συνταγές με βάση το κίτρο από τους σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης και την «Ομάδα Γαστρονομίας» του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου.
Κοπή γιγαντιαίας Κιτρόπιτας!

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα παρουσιάζονται:
• Έκθεση κεραμικής του Μάρκου Μαρινάκη
• Έκθεση με χειροποίητες, πρωτότυπες δημιουργίες της Εμμανουέλλας Ρουκούνη
• Έκθεση διακοσμητικών αντικειμένων με την τεχνική De Coupage της Βιβής Στυλιανάκη
• Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος από την Δήμητρα Μανοσογιωργάκη
• Μπαζάρ βιβλίου για την ενίσχυση της προσπάθειας δημιουργίας της δανειστικής βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου

Ώρα λειτουργίας εκθέσεων 6μ.μ. - 9 μ.μ.


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΑΖΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: ΕΝΩΣΗ ΚΙΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:
• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
• ΔΗΜΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
• ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Οι εκδηλώσεις της 25ης Παγκρήτιας Γιορτής Κίτρου αφιερώνονται στην μνήμη του πρώτου Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου Νίκου Σκουραδάκη και στη μνήμη του Γιώργη Ν. Δαφνομήλη Ιατρού και Γιάννη Δ. Μαρκάκη που έφυγαν πρόωρα από κοντά μας. Θα τους θυμόμαστε και θα τους τιμούμε πάντα.

rethymnoguide.gr

Κρήτη: απελευθέρωση άγριων πτηνών στη Στράτα του Ψηλορείτη

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, συμμετείχε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της «ΣΤΡΑΤΑΣ ΤΟΥ ΨΗΛΟΡΕΙΤΗ» που διοργανώθηκε για 4η συνεχή χρονιά από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Λιβαδιωτών, το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013, στο Λάκκο του Μυγερού στα Λιβάδια.

Falco tinnunculus
Falco tinnunculus (Photo credit: Wikipedia)
Με τη συνεργασία των Κέντρων Περίθαλψης Άγριων Ζώων ΑΝΙΜΑ-ΑΛΚΥΟΝΗ και την περιβαλλοντική οργάνωση «ΦΟΙΝΙΞ» απελευθερώθηκαν τρεις γερακίνες (Buteo buteo) και τρία βραχοκιρκίνεζα (Falco tinnunculus) στο οροπέδιο του Μυγερού, έπειτα από αίτημα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Λιβαδιωτών και στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE+ Βιοποικιλότητα «Καινοτόμες Δράσεις για την Αντιμετώπιση της Παράνομης Χρήσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων σε Μεσογειακές Πιλοτικές Περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που υλοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (ΜΦΙΚ), και ειδικότερα για τις ανάγκες των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των κοινωνικών εταίρων και των τοπικών κοινωνιών.

Τα άγρια πτηνά συλλέχθηκαν από διάφορες περιοχές της Κρήτης δηλητηριασμένα ή/και εξαντλημένα και απελευθερώθηκαν υγιή και δυνατά μετά τη φιλοξενία τους στα Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων ΑΝΙΜΑ-ΑΛΚΥΟΝΗ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διανεμήθηκε έντυπο ενημερωτικό υλικό του προγράμματος, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν κάνει από νωρίς το πρωί, την καθιερωμένη ανάβαση στην εκκλησία του Αφέντη Χριστού στην κορυφή του Ψηλορείτη, στα 2.456μ.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης-Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης θα ήθελε να ευχαριστήσει για την πρόσκληση, τη συνεργασία και τη φιλοξενία στην εκδήλωση, τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Απανταχού Λιβαδιωτών, καθώς και τους συνδιοργανωτές Περιφέρεια Κρήτης-Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου, Δήμο Μυλοποτάμου και όλους τους φορείς και κατοίκους των Λιβαδίων.
Enhanced by Zemanta

Ποιος ηθοποιός πίνει με την… νταμιτζάνα ρακές;


Στην Κρήτη βρίσκεται αυτές τις μέρες ο εν λόγω ηθοποιός ο οποίος εκτός του ότι απολαμβάνει κάθε κρητικό μεζέ που του προσφέρουν οι φιλόξενοι κάτοικοι της λεβεντομάνας, πίνει και ασταμάτητα ρακές. Τόσο που ανέβασε και ο ίδιος φωτογραφία του κρατώντας μία νταμιτζάνα ρακή την ώρα που σερβίρει τον εαυτό του. Ποιος είναι;


Είναι ο Αργύρης Αγγέλου ο οποίος φέτος συνδυάζει διακοπές με δουλειά. Με αφορμή την περιοδεία της παράστασης στην οποία πρωταγωνιστεί, ανά την Ελλάδα, ο ηθοποιός δείχνει να απολαμβάνει την κάθε του στιγμή στην Κρήτη, τόσο που και ο ίδιος έγραψε στη λεζάντα της συγκεκριμένης φωτογραφίας: «Εδώ θα μείνω». Και όποιος έχει βρεθεί στην Κρήτη, σίγουρα ξέρει τι εννοεί...

gossip-tv.gr

Χριστιανοδημοκρατικοί πυρήνες και στην Κρήτη


Η δημιουργία των πρώτων πυρήνων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και στην Κρήτη, είναι γεγονός.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη μεγαλόνησο, με πρωτοβουλία Κρητών της Αθήνας, στην οποία μετείχαν επιφανείς προσωπικότητες και των τεσσάρων νομών του νησιού από τους χώρους της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, του συνδικαλισμού, της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, αποφασίστηκε η δημιουργία οργανωμένων Χριστιανοδημοκρατικών πυρήνων, με πρώτο εκλογικό στόχο τις προσεχείς ευρωεκλογές, αλλά με προμετωπίδα της ιδεολογικής τους ταυτότητας, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και την ανάγκη φυγής της πατρίδας από τα δεσμά του μνημονίου, με την δημιουργία μίας νέας εθνικής πολιτικής.

Στη συνάντηση, που μετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος, επανέλαβε πως οι Έλληνες Χριστιανοδημοκράτες δεν πάσχουν από κανενός είδους ηγεμονισμό, ούτε δημιουργήθηκαν ως «άλλο ένα κόμμα» στο ήδη πολυδιασπασμένο πολιτικό τοπίο της χώρας. «Το δικό μας όραμα, που διέπεται από τον ριζοσπαστισμό και την έμπνευση αναγέννησης του ελληνικού κράτους που πρώτος ο Ελευθέριος Βενιζέλος εισήγαγε στην Ελλάδα κατά τον 20 αιώνα, αλλά και από τον κοινωνικό φιλελευθερισμό που συνδυάζει την ευημερία του πολίτη με την ευημερία της χώρας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι η ανασύνταξη και συνένωση όλων των εντίμων και δημοκρατικών δυνάμεων της πατρίδας, που δεν κατανοούν απλά και μόνο το αδιέξοδο των μνημονίων, αλλά μάχονται σταθερά το κράτος της φαυλότητας και της διαφθοράς των μεγαλοκαρχαριών και φυσικά, τις πολιτικές της υποταγής και παράδοσης της χώρας στους σύγχρονους δυνάστες» τόνισε μεταξύ άλλων

«Εμείς λέμε στους Έλληνες: Ενωθείτε, μην διχάζεστε! Οι σύγχρονοι κατακτητές μας θέλουν διχασμένους, αδύναμους και σκυμμένους. Εμείς όμως δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη. Η γενιά μας πρέπει να παλέψει για μια νέα λευτεριά. Και μπορεί αυτός ο πόλεμος να μην γίνεται με όπλα στα βουνά, αλλά είναι το ίδιο ή και περισσότερο δύσκολος γιατί ο αντίπαλος δεν είναι πάντα ευδιάκριτος και κυρίως, έχει πολύ μεγάλη και ισχυρή υποστήριξη από την ντόπια ολιγαρχία» υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος, αποδεχόμενος με ικανοποίηση την πρόθεσή των παρισταμένων να ενεργοποιηθούν άμεσα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Κρήτης, προκειμένου να δυναμώσουν τη φωνή της νέας πανεθνικής συμπαράταξης που πρεσβεύουν οι Χριστιανοδημοκράτες, τόσο για κοινωνική συνοχή και οικονομική ανάπτυξη, όσο και για σθεναρή υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών που δεν κινδυνεύουν μόνο από τις ακραίες πτέρυγες της πολιτικής, αλλά ακόμα και από το ίδιο το κεντρικό σύστημα εξουσίας που επιδίδεται σχεδόν καθημερινά σε ένα κρεσέντο απολυταρχικών πρακτικών, τύπου «αποφασίζωμεν και διατάσσωμεν».

«Η βαρβαρότητα και η εκφύλιση της πολιτικής προς φασίζουσες πρακτικές, τροφοδοτήθηκε από την βάρβαρη και φασίζουσα νοοτροπία που επέβαλαν στην πολιτική ζωή και στην κοινωνία, οι δανειστές και τα ντόπια εξαπτέρυγά τους. Το δίδυμο της συμφοράς, Σαμαράς- Βενιζέλος εγκαταλείπει απροστάτευτο τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο στο αδηφάγο παίγνιο των αγορών των κερδοσκόπων και τοκογλύφων…» υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος, καταλήγοντας πως «έφτασε ώρα, κανένας να μην μείνει άλλο αδρανής και σιωπηλός, ειδικά τώρα που ακόμα και από το εξωτερικό αντηχεί πιο δυνατά από ποτέ η αλήθεια: Τα μνημόνια σκοτώνουν την Ελλάδα!».

Ηράκλειο: Ούγγροι νοίκιαζαν αυτοκίνητα-«μαϊμού» σε τουρίστες!

Χωρίς λειτουργικά έξοδα, φόρους και …εγκαταστάσεις λειτουργούσε εδώ και καιρό στα Μάλια μία καλοστημένη επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων. 

 «Ιδιοκτήτες» της εταιρείας ήταν Ούγγροι, οι οποίοι  είπαν να εκμεταλλευτούν την ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση για να βγάλουν εύκολα και γρήγορα χρήματα. Λογάριαζαν όμως χωρίς τον σύλλογο επαγγελματιών ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων Μαλίων «Ο Ηνίοχος», μέλη του οποίου αντελήφθησαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Οι Ούγγροι «δούλευαν» ως εξής: «Ψάρευαν» πελάτες στη στάση του ΚΤΕΛ των Μαλίων, παρουσιάζοντας φυλλάδια με τα 4 αυτοκίνητα, τη μία μηχανή και το ένα μίνι μπας που διέθεταν και τα νοίκιαζαν σε τουρίστες, χωρίς άδεια, χωρίς κανένα επίσημο έγγραφο και κυρίως χωρίς καμία ασφάλεια για τους πελάτες.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα είχαν …ουγγρικές πινακίδες!

Η απάτη αποκαλύφθηκε με τη σύλληψη απόψε δύο Ούγγρων, μετά από καταγγελία του συλλόγου ενοικιαζόμενων «Ο Ηνίοχος» και αφού η αστυνομία παρακολούθησε τις κινήσεις τους.

Πηγή: cretalive

Την σύνταξη ειδικού προγράμματος για την περιοχή της Μεσαράς ζητά από την Κυβέρνηση ο Κεφαλογιάννης

Την αποκατάσταση των ζημιών και υποδομών καθώς επίσης και την αποζημίωση των αγροτών και κτηνοτρόφων ζητά από τους Υπουργούς Οικονομικών, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημ. Τάξης και  Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας υποδομών, ο βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης ο οποίος την Κυριακή επισκέπτεται ξανά την εν λόγω περιοχή.

Ο κ. Κεφαλογιάννης στην ίδια παρέμβαση  του επισημαίνει την ανάγκη πυροπροστασίας της πυρόπληκτης  περιοχής της Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου το πλήρες κείμενο της οποίας έχει ως εξής:

Όπως προφορικά σας ενημέρωσα οι καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη πυρκαγιά στην περιοχή Φαιστού Ηρακλείου Κρήτης είναι ανυπολόγιστες σε όλους τους τομείς της αγροτικής παράγωγης και της καθημερινής ζωής των πολιτών, με άμεσο αποτέλεσμα την πρόκληση τεράστιας ζημιάς τόσο στη τοπική όσο και στην εθνική οικονομία.

Για την αντιμετώπιση της τραγικής κατάστασης της περιοχής Mεσσάρας Νομού Ηρακλείου απαιτείται όπως η κεντρική κυβέρνηση σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης και την τοπική αυτοδιοίκηση, προχωρήσει στη σύνταξη προγράμματος που θα προβλέπει α) την αποκατάσταση των κάθε είδους υποδομών και δικτύων μαζί με την άμεση κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων\) την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών τόσο για τη φυτική όσο και για τη ζωική παραγωγή, γ)την χρηματοδότηση των αγροτών και κτηνοτρόφων για την επανίδρυση των μονάδων παραγωγής και δ) τη σύνταξη πλήρους σχεδίου μόνιμης πυροπροστασίας του Νομού Ηρακλείου που για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο πλήττεται από πυρκαγιές.

Ερωτασθε ποιος είναι ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για την σύνταξη και χρηματοδότηση των ανωτέρω αναφερομένων προγραμμάτων και σχεδίων και για την άμεση αποζημίωση των παραγωγών της περιοχής, δεδομένου και του ότι οι αγρότες της Βιάννου ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 30/7/2012 παραμένουν άνευ αποζημιώσεως αναμένοντες την κίνηση της γραφειοκρατίας Βρυξελλών και Αθηνών

Ρέθυμνο: Λουκέτο σε γυμναστήριο που λειτουργούσε παράνομα

Με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, κας Μαρίας Λιονή, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης προσχώρησε σήμερα στη διακοπή εργασιών και σφράγιση γυμναστηρίου στην πόλη του Ρεθύμνου,  καθώς   λειτουργούσε χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, αναφορικά στην άδεια λειτουργίας γυμναστηρίου.

Σε έλεγχο που διενήργησε η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη του γυμναστηρίου να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά  για την έκδοση άδειας λειτουργίας στο συγκεκριμένο κτίριο. Τα εν λόγω δικαιολογητικά δεν προσκομίσθηκαν στην Υπηρεσία εντός της προθεσμίας, που είχε οριστεί με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η διακοπή εργασιών και η σφράγιση του γυμναστηρίου.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και η αρμόδια επιτροπή ελέγχου έχει ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους σε όλα τα γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων της πόλης  και προχωρεί σε πρώτη φάση σε  συστάσεις προκειμένου οι ιδιοκτήτες να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας λειτουργίας βάσει της νομοθεσίας, διαφορετικά θα ακολουθήσει η άμεση διακοπή των εργασιών  και σφράγιση των  επιχειρήσεών τους.

http://rethemnosnews.gr/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...