Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Χανιά: Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο των αυτοκτονιών στο νομό

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει στα Χανιά το φαινόμενο των αυτοκτονιών, είτε έχουν οδηγήσει σε τραγική κατάληξη, είτε έχουν μείνει σε αυτό της απόπειρας. Μόνο τους τελευταίους μήνες, έξι άτομα έχουν βάλει τέλος στη ζωή τους, πέφτοντας από μπαλκόνια του νοσοκομείου της πόλης, ενώ όπως δήλωσε στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό «Νέα Τηλεόραση» ο διευθυντής των ιατρικών υπηρεσιών του νοσοκομείου νευροχειρουργός Γιώργος Αρχοντάκης, «δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εργαζόμενοι στο ίδρυμα προλαβαίνουν άτομα λίγο πριν προχωρήσουν στο απονενοημένο διάβημα».

Το γεγονός, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει προβληματίσει ιδιαίτερα, ωστόσο πέρα από το κλείδωμα των εξωτερικών πορτών κοινόχρηστων χώρων και της επιτήρησης των χώρων αυτών, άλλα μέτρα -όπως η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων- δεν μπορούν να ληφθούν, δεδομένου ότι το νοσοκομείο είναι θεραπευτήριο και όχι φυλακή.

Στον κατάλογο των πολιτών που έφυγαν από τη ζωή, προστέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ένας 55χρονος από τα Χανιά πέφτοντας από τον 4ο όροφο του νοσοκομείου.

Την ίδια ώρα μάχη για να κρατηθεί στη ζωή δίνει μια 22χρόνη, αλβανικής καταγωγής, η οποία κάτω από συνθήκες που ερευνώνται, έπεσε από το μπαλκόνι του τρίτου ορόφου πολυκατοικίας στα Χανιά. Η 22χρονη νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο νομαρχιακό νοσοκομείο Χανίων και αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί οίδημα που έχει δημιουργηθεί στον κεφάλι της μετά την πτώση. Η νεαρή γυναίκα φέρει ακόμα πολλαπλά κατάγματα σε διάφορα σημεία του σώματος της.

Γερμανοί μουσικοί παίζουν ... για την τουριστική προβολή της Κρήτης

Μουσικές διαδρομές φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στη Κρήτη και στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο της τουριστικής προβολής της Κρήτης και της ενίσχυσης της εικόνας της στη Γερμανία και γενικότερα στις αγορές του εξωτερικού, εντάσσεται το πρόγραμμα των συναυλιών που δίνει στην ανατολική Κρήτη, η γνωστή γερμανική ορχήστρα πνευστών «Vollmaringer Musikanten».

Η ορχήστρα που έχει ιστορία 101 ετών και αποτελείται από 40 μέλη, βρίσκεται ήδη στην Κρήτη, ενώ οι δωρεάν συναυλίες που θα παραχωρήσει από αύριο Τρίτη μέχρι και το Σάββατο, θα τύχουν ιδιαίτερης προβολής στο εξωτερικό, όπου και θα προβληθούν βιντεοσκοπημένες.

Η ορχήστρα που ήρθε και θα παίξει δωρεάν στην Κρήτη, έχει μέλη ηλικίας από 15 ετών και άνω, ενώ η παρουσία της σχετίζεται με την σ' εξέλιξη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτη με το Μέλανα Δρυμό της Γερμανίας. Εξάλλου ο τίτλος των συναυλιών είναι «Μουσικές διαδρομές φιλίας και συνεργασίας».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ορχήστρα θα παίξει αύριο Τρίτη 31 Ιουλίου στο ξενοδοχείο Απολλώνια Μπητς στην Αμμουδάρα, την Τετάρτη στο Μπλου Ση Βίλατζ στη Σταλίδα, την Πέμπτη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, την Παρασκευή στο Ελούντα Μπητς και το Σάββατο στο Κρέτα Μάρις στη Χερσόνησο.

Ζημιές σε σπίτια και τραυματίες από τη φωτιά στην Κρήτη

Ζημιές σε σπίτια, καφετέριες αλλά και ένα ξενοδοχείο έχει προκαλέσει η μεγάλη φωτιά στη Βιάννο της Κρήτης.

Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, οι φλόγες ξεκίνησαν να κατευθύνονται προς τα δυτικά του Χόνδρου.

Εκκενώθηκε ο λιμενικός σταθμός Καστρίου, από όπου οι υπάλληλοι πήραν ό,τι υλικό μπόρεσαν και μετακινήθηκαν στον Τσούτσουρο.

Στο σημείο επιχειρούν 10 πυροσβεστικά οχήματα με άνδρες της Πυροσβεστικής, δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν αρχικά δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, ωστόσο το ένα χρειάστηκε να μεταβεί στο μέτωπο που "άνοιξε" στον Κάστελλο Ρεθύμνου.

Επιπλέον, τρεις πυροσβέστες τραυματίστηκαν, ενώ έδιναν μάχη με τις φλόγες.

Ο ένας μεταφέρθηκε με ορθοπεδικό πρόβλημα στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, ενώ οι άλλοι δύο αποχώρησαν αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Επίσης, με αναπνευστικά προβλήματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, μια 85χρονη γυναίκα και ο γιος της, εξαιτίας της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί στην περιοχή.

Το ΕΚΑΒ, εν τω μεταξύ, θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με την ενεργοποίηση του Τμήματος Ιατρικών Καταστροφών του ΕΚΑΒ Κρήτης, έσπευσε στη φλεγόμενη περιοχή με τέσσερα ασθενοφόρα από το Ηράκλειο και άλλα δύο από τα Κέντρα Υγείας Βιάννου και Καστελλίου.

Ο Τζιοβάνι απ'την Ελούντα: «Ψέματα όσα ακούγονται για σχέση με τη Lady Gaga»

Έξαλλος είναι με όλα όσα ακούστηκαν τις προηγούμενες μέρες σχετικά με τη σχέση που υποτίθεται ότι είχε με τη διάσημη Αμερικανίδα τραγουδίστρια ο επιχειρηματίας από την Κρήτη Τζιοβάνι Σφυράκης
.
«Eίδα μια φορά τη Lady Gaga, όταν πριν από δυο χρόνια ήρθε στο εστιατόριό μου για φαγητό. Όπως κάνω με όλους τους διάσημους πελάτες που κατά καιρούς έρχονται στο εστιατόριό μου, έτσι έκανα και με τη Lady Gaga, βγάζοντας κάποιες φωτογραφίες. Δεν έχω τηλέφωνό της ούτε έχουμε μιλήσει από τότε. Δεν επιδιώκω δημοσιότητα για το μαγαζί μου με τέτοια μέσα» δήλωσε στην Espresso, ενώ στην σελίδα του στο Facebook ξεκαθαρίζει ότι «όσα ακούγονται αυτές τις ημέρες περί δήθεν σχέσης μου με τη Lady Gaga είναι απολύτως ψευδή και αποκυήματα φαντασίας. Η Lady Gaga επισκέφτηκε το μαγαζί μου πριν δύο χρόνια και βγάλαμε αναμνηστική φωτογραφία. Όλα είναι ψευδή.
Επιφυλάσσομαι όλων των νόμιμων δικαιωμάτων μου» έγραψε χαρακτηριστικά.
Enhanced by Zemanta

Στη φάση της υλοποίησης η επέκταση του Αερολιμένα Χανίων

Στη φάση της υλοποίησής του περνάει πλέον το έργο επέκτασης και αναβάθμισης του Κρατικού Αερολιμένα Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης», μετά την έγκριση του διαγωνισμού και την ανάθεση του έργου.

Όπως έγινε γνωστό, ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν της τάξης των 100 εκατομμυρίων ευρώ και η ανάδοχος εταιρεία που επιλέγη τελικά προσέφερε μέση έκπτωση 48,48%.

Το έργο, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, περιλαμβάνει:


  • Την αναβάθμιση των υφισταμένων χώρων και την επέκταση του κτιρίου του αεροσταθμού έτσι ώστε η συνολική επιφάνεια του κτιρίου να ανέλθει σε 31.368 τμ σε τέσσερα επίπεδα (από 13.325 τμ σήμερα).
  • Την κατασκευή νέου κτιρίου Πύργου Ελέγχου (σε έξι επίπεδα).
  • Την κατασκευή νέου κτιρίου αμαξοστασίου, υπόστεγου χώρου και των αναγκαίων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
  • Διαμόρφωση νέου περιβάλλοντος χώρου του αεροσταθμού, επιφάνειας 26 στρεμμάτων.
Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με απόφασή της, στις 25 Ιουλίου, αποδέχθηκε ότι η επενδυτική ενίσχυση υπέρ του αερολιμένα Χανίων είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις, το υπουργείο διαβίβασε τη σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η υπογραφή της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης χαρακτήρισε το έργο ως καίριας σημασίας για την προσπελασιμότητα της Κρήτης και την τόνωση της ανάπτυξης του νησιού.

Ποιοι είναι οι 731 που έβγαλαν 1 δισ. στο εξωτερικό και δήλωσαν "ψίχουλα". στην Εφορία

Απίστευτα στοιχεία φοροδιαφυγής που προκαλούν σοκ έφεραν στην επιφάνεια οι πίνακες που παρέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας στο ΣΔΟΕ, με τα εμβάσματα έχουν σταλεί στο εξωτερικό μόνον το 2010 συγκρινόμενα μ τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν κατατεθεί για την ίδια χρονική περίοδο.

Συνολικά, καταγράφονται 731 πολίτες Ελληνες και ξένοι που έβγαλε επισήμως σε τράπεζες του εξωτερικού το ποσό του 1 δισ. ευρώ την ώρα που στην Εφορία δεν δήλωσαν περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια επαναλαμβανόμενη πρακτική καθώς τα στοιχεία που υπάρχουν για το 2009 δείχνουν ότι τη χρονιά εκείνη υπάρχουν αντίστοιχα 735 άτομα που έβγαλαν στο εξωτερικό 1,247 δισ. ευρώ ενώ είχαν δηλώσει στην Εφορία μόλις 3 εκατ. Ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική λίστα που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα» το ρεκόρ κατέχει ο Ελληνας πολίτης Γ.Δ. (επώνυμο – όνομα) ο οποίος έβγαλε έξω 52.133.146,94 ευρώ, ενώ δήλωσε στην Εφορία... 25.099,50.

Στον πίνακα της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρονται τα εμβάσματα για ποσά άνω των 100.000 ευρώ τα οποία ταξίδεψαν στο εξωτερικό, ενώ μεταξύ των ονομάτων υπάρχουν και 70 αλλοδαποί, άνδρες και γυναίκες, με ονόματα που παραπέμπουν σε χώρες της πρώην Ανατολικής Ευρώπης. Υπάρχουν, εξάλλου, ορισμένες περιπτώσεις πολιτών με αγγλικό, γερμανικό και ιταλικό επώνυμο.

Στον κατάλογο του 2010 η πλειονότητα όσων προτίμησαν την ασφάλεια τραπεζών του εξωτερικού ανήκει στους απολύτως... πένητες καθώς 403 δήλωσαν εισόδημα μηδέν. Μεταξύ αυτών, θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχουν μέλη ανωνύμων εταιρειών, καθώς είναι συνήθης πρακτική να «περνούν» όλο το εισόδημά τους στις εταιρείες.

Το φαινόμενο όμως οι κύριοι Γ.Δ, Κ.Δ., Κ.Γ., Α.Φ., Β.Ι., Κ.Ε., Δ.Κ., Δ.Α., και οι κυρίες Φ.Δ. και Π.Β. να βγάζουν έξω ποσά από 10 έως 52 εκατ. ευρώ, ενώ δηλώνουν ως εισόδημα μικροποσά όπως 496 ευρώ (!) και 5.588,98 εγείρει υποψίες.

Ακόμα και η περίπτωση του κ. Ρ.Σ., ο οποίος κατέχει το ρεκόρ να έχει δηλώσει το υψηλότερο εισόδημα στον κατάλογο, 371.774,72 ευρώ: θα έχει ενδιαφέρον να εξηγήσει πώς κατάφερε να βγάλει έξω 30.312.841,31 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγή η οποία έχει γνώση του καταλόγου, «το θέμα δεν είναι εάν κάποιοι έβγαλαν έξω χρήματα που προέκυψαν από νόμιμες δραστηριότητες, από εταιρικά κέρδη, κληρονομιές, τυχερά παιγνίδια, ή οικονομίες μιας ζωής. Αυτό που θα πρέπει επιτέλους όμως να γίνει είναι μια σοβαρή έρευνα από το ΣΔΟΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για να διαπιστωθεί εάν ανάμεσα στα τεράστια ποσά που έφυγαν από τις ελληνικές τράπεζες υπάρχουν προϊόντα από εγκληματική δραστηριότητα, αν υπάρχει μαύρο χρήμα, αν υπάρχει φοροδιαφυγή. Και απ' ό,τι ξέρουμε, για τον κατάλογο του 2009 δεν δόθηκε ποτέ καμία εξήγηση. Χρειάζονται απαντήσεις».

Πέρα από τη μεγάλη πλειονότητα που δήλωσαν μηδενικό εισόδημα, υπάρχουν ακόμη: 61 πολίτες που δήλωσαν εισόδημα μέχρι... 500 ευρώ, 39 πολίτες που δήλωσαν από 500 έως 1.000 ευρώ, 81 που δήλωσαν από 1.000 έως 5.000 ευρώ, 34 που δήλωσαν από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Από εκεί και πάνω, 48 δήλωσαν ως 20.000 ευρώ, 25 πολίτες έως 40.000 ευρώ και 25 από 40.000 έως 100.000 ευρώ.

Ο Κ.Ε., για παράδειγμα, δήλωσε εισόδημα 98,69 ευρώ και έβγαλε έξω ακριβώς 700.000 ευρώ, ενώ ο Μ.Κ. δήλωσε 14,94 ευρώ και έβγαλε έξω 450.000 ευρώ.

Ο αλλοδαπός με επώνυμο χώρας πρώην Ανατολικής Ευρώπης S.O. δήλωσε (άρα είναι νόμιμος μετανάστης) 214 ευρώ εισόδημα και έβγαλε έξω 247.848,56 ευρώ, ενώ ο Ελληνας Π.Θ. δήλωσε... 10,50 ευρώ και έβγαλε έξω 201.000 ευρώ.

Δέκα ευρώ και είκοσι εφτά λεπτά δήλωσε και η Σ.Α., η οποία έβγαλε έξω 150.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και φορολογούμενος ο οποίος στη φορολογική του δήλωση κατέγραψε το... αστρονομικό ποσό του ενός λεπτού (0,01). Πρόκειται για την κυρία Κ.Ο. η οποία την ίδια χρονιά έβγαλε στο εξωτερικό 201.501 ευρώ.

Υπάρχουν όμως και δύο περιπτώσεις που φαίνονται πιο ισορροπημένες καθώς το υψηλό δηλωθέν εισόδημα «προδιαθέτει» για ισχυρές αποταμιεύσεις: πρόκειται για μια γυναίκα, τη Ν.Α., η οποία δήλωσε 210.852,34 ευρώ και έβγαλε έξω 421.717,43 ευρώ, και έναν άνδρα, τον Κ.Κ., ο οποίος δήλωσε εισόδημα 51.165,75 ευρώ ενώ έβγαλε στο εξωτερικό ακριβώς 100.000 ευρώ.

Τραγωδία με τον πνιγμό 26χρονου στο Ρέθυμνο

Τραγική κατάληξη είχε το νυχτερινό μπάνιο που θέλησε να κάνει στο Ρέθυμνο, ένα ζευγάρι νέων από την Ρωσία.

Οι δύο νέοι βούτηξαν στην θάλασσα, αλλά παρασύρθηκαν από τα κύματα. Περίπου στις 9 το βράδυ η κοπέλα βγήκε κατάκοπη στην παραλία και έντρομη είπε σε παρευρισκόμενους πως ο 26χρονος φίλος της είχε παρασυρθεί και αυτός στα ανοιχτά.

Αμέσως σήμανε κινητοποίηση στο Λιμενικό Σώμα και ξεκίνησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του άτυχου νέου.

Οι έρευνες δεν απέδωσαν, μέχρι τα ξημερώματα που εκβράστηκε στην ακτή το άψυχο σώμα του 26χρονου Ρώσου, η σορός του οποίου διεκομίσθη στο νοσοκομείο για νεκροψία και νεκροτομή.
flashnews.gr

Χανιά: Τεχνικός της ΔΕΗ "χτυπήθηκε" από ρεύμα

Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Χανίων νοσηλεύεται ένας 35χρονος τεχνικός της ΔΕΗ, ο οποίος χθες, «χτυπήθηκε» από ρεύμα ενώ εκτελούσε εργασίες σε υποσταθμό της ΔΕΗ, δίπλα στο εργοστάσιο της επιχείρησης στην Ξυλοκαμάρα Χανίων. 
 
Ο τεχνικός της ΔΕΗ, κάτω από συνθήκες που διερευνώνται, κεραυνοβολήθηκε από ρεύμα μέσης τάσης και φέρει εγκαύματα στο 20% του σώματός του.

Ο 35χρονος έχει διαφύγει τον κίνδυνο και αναμένεται να μεταφερθεί σε ειδική μονάδα εγκαυμάτων στο Θριάσιο νοσοκομείο.

Πολυμέτωπη μάχη με τις φλόγες στην Κρήτη


Τρέχουν και δε φτάνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κρήτη, καθώς οι φωτιές εκδηλώνονται η μία μετά την άλλη τις τελευταίες ώρες, με αφορμή και τις "ευνοϊκές" καιρικές συνθήκες. Εϊναι ενδεικτικό ότι μόνο στο νομό Ηρακλείου καταγράφηκαν μέσα σε λίγες ώρες έξι διαφορετικές πυρκαγιές.

Η πιο πρόσφατη στην περιοχή της Μάρθας, κοντά στην Έμπαρο, όπου οι φλόγες έκαναν την εμφάνιση τους περίπου τα μεσάνυχτα.

Σχεδόν την ίδια ώρα, είχαμε την..κόλαση φωτιάς στη Βιάννο!

Στην περιοχή από τη Μέση μέχρι τη Βιάννο επιχειρούν δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και πολύ ισχυρή δύναμη της Υπηρεσίας δίνει μάχη με τις φλόγες. Εκφράζονται φόβοι ότι οι φλόγες θα φτάσουν σύντομα σε κατοικημένες περιοχές. Ήδη, η φωτιά πλησιάζει στο Χόνδρο, τμήμα του οποίου έχει εκκενωθεί, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος και οι κάτοικοι της Κάτω Βιάννου!

Και στο Σμάρι Πεδιάδος εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ μεγάλη φωτιά που είναι σε εξέλιξη, και τις δυνάμεις πυρόσβεσης να ενισχύονται συνεχώς, προκειμένου να περιοριστεί η καταστροφή.Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι, που καθιστούν δύσκολες τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Η Περιφέρεια Κρήτης προχωρά στην λύση της διαχείρησης των στερεών και υγρών αποβλήτων του νησιού

Περιφερειάρχης-Δήμαρχοι-ερευνητές σε περιβαλλοντική ημερίδα στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου έστειλαν μήνυμα στους ισχυρούς της Γής για τη σωτηρία του πλανήτη.

Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια και σύντομα δίνεται οριστική λύση στο μείζον ζήτημα του Περιφερειακού σχεδιασμού της διαχείρισης των υγρών και στερεών αποβλήτων που χρόνια τώρα απασχολεί το νησί, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην ημερίδα

«Περιβάλλον και Δημοσιογραφία» που πραγματοποιήθηκε στο ινστιτούτο επαρχιακού τύπου στα Χανιά, παρόντων του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή των δημάρχων Χανίων και Αποκορώνου Μανόλη Σκουλάκη και Γρηγόρη Μαρκάκη, τοπικών φορέων, Πανεπιστημιακών, φοιτητών, εκπροσώπων του ινστιτούτου, του τύπου κ.α.

Ο Περιφερειάρχης για το θέμα είπε, ότι, έχουν εξασφαλιστεί οι απαιτούμενοι πόροι και ότι, στα τέλη του άλλου μήνα και ύστερα από διαβούλευση, θα κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η πρόταση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη απορρίπτοντας την λύση της καύσης. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης για το θέμα αυτό αλλά και για τις περιβαλλοντικές δράσεις της Περιφέρειας ζήτησε την συμπόρευση και στήριξη των παρισταμένων ερευνητών του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και των άλλων επιστημονικών ιδρυμάτων του νησιού, λέγοντας ότι με σωστή οργάνωση και κοινή δράση μπορεί να επιτευχθεί σε Περιφερειακό επίπεδο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά τους οι ομιλητές-ερευνητές του Πολυτεχνείου αλλά και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξέφρασαν την πρόθεση τους να συνεργαστούν με την Περιφέρεια στα ζητήματα περιβάλλοντος, ενώ τόσο οι ίδιοι όσο και ο Περιφερειάρχης για το εντεινόμενο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της απειλής του πλανήτη ζήτησαν από τους κυβερνώντες-ισχυρούς της γης τη λήψη άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων και να μην υπεκφεύγουν μπροστά στην σκληρή-εφιαλτική πραγματικότητα.

Την ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου την Περιφέρεια Κρήτης μίλησαν για την κλιματική αλλαγή ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης.

Το θέμα «φυσικό περιβάλλον, προστατευόμενες περιοχές και εμπειρίες από την διαχείριση τους», ανέπτυξε ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης. Ο καθηγητής του ΑΤΕΙ Κρήτης Γιάννης Βουρδουμπάς αναφέρθηκε στο θέμα των εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών στην Κρήτη και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τους επικίνδυνους-τοξικούς παράγοντες στην τροφική αλυσίδα, επισήμανε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γιδαράκος, ο δε Γιώργος Πλειός αν. καθηγητής πρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ανέπτυξε το θέμα «ειδήσεις και περιβάλλον». Επίσης ο αν. πρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας μέσων και πολιτισμού, Παντείου Πανεπιστημίου Νίκος Λέανδρος μίλησε για το θέμα «Περιβάλλον: Η στρατηγική της ανθρώπινης ανάπτυξης», και ακολούθησε σχετικό βίντεο αλλά και διάλογος-συζήτηση.

Πέρα από τους ομιλητές παρεμβάσεις στην ημερίδα έκαναν για τις δράσεις της Περιφέρειας ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, οι δήμαρχοι Χανίων και Αποκορώνου Μανόλης Σκουλάκης και Γρηγόρης Μαρκάκης, αντιδήμαρχοι, ο επ. καθηγητής του τμήματος δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ Αντώνης Σκαμνάκης, εκπρόσωποι του τύπου και φοιτητές περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας. Μάλιστα οι τελευταίοι θα παρακολουθήσουν στο Ινστιτούτο για έξι ημέρες ειδικά σεμινάρια-ομιλίες-εργαστήρια από Πανεπιστημιακούς για το περιβάλλον.

Ειδικότερα στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης αφού εξήρε την αποστολή και τον ρόλο του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, είπε μεταξύ άλλων:

«Και μόνο ο τίτλος της ημερίδας «Περιβάλλον και Δημοσιογραφία» είναι τόσο ελκυστικός, που τραβά αβίαστα πάνω στις εργασίες σας τους προβολείς του ενδιαφέροντος. Η επιλογή και μόνο της Κρήτης για τη διεξαγωγή της ημερίδας αλλά και η υλοποίηση του 2ου θερινού σχολείου της περιβαλλοντικής δημοσιογραφίας, είναι οι εκ προοιμίου παράγοντες της επιτυχίας της, μιας και το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του νησιού, απλώνεται σε πολλές από τις εκφάνσεις του, ακόμα και έξω από την όμορφη αίθουσα που μας φιλοξενεί.

Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος και σ’ αυτό συμβάλει τα μέγιστα και το περιβάλλον της, το οποίο θα έχετε την ευκαιρία ν’ απολαύσετε κατά την εδώ παραμονή σας.

Ένα περιβάλλον που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού για να συνεχίσουμε ν’ απολαμβάνουμε την ξεχωριστή ποιότητα ζωής, που μας προσφέρει απλόχερα τούτος ο τόπος.

Η Περιφέρεια Κρήτης με μια σειρά δράσεων και παρεμβάσεων, αλλά και ενεργειών που προγραμματίζει και σχεδιάζει έχει πάντα ως βασική της προτεραιότητα την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, ενώ συμμετέχει και σε όλες τις προσπάθειες για την καταπολέμηση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διεθνής έκθεση «Κλιματική Αλλαγή», η οποία λειτουργεί με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο του νησιού, πλησίον των εγκαταστάσεων του «Θαλασσόκοσμου», στο χώρο της πρώην Αμερικάνικης Βάσης Γουρνών.

Την έκθεση που αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε, έχουν επισκεφτεί μέχρι τώρα χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα συνεχίζουν να το πράττουν μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και ολοκληρώνεται η εδώ λειτουργία της.

Η βασική προτεραιότητα της Περιφέρειας, για την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, ωφελεί και την Κρήτη πολλαπλώς μα και τους κατοίκους της. Εξάλλου η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αυξημένη επισκεψιμότητα του νησιού, η οποία το καθιστά ένα διακεκριμένο τουριστικό προορισμό σε συνδυασμό και με την ασφάλεια που παρέχει στον επισκέπτη.

Εντούτοις τα προβλήματα δεν λείπουν και οι απειλές καραδοκούν σε καθημερινή βάση. Και εδώ ακριβώς έρχεται η δημοσιογραφία η οποία καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο.

Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον στη χώρα μας η περιβαλλοντική δημοσιογραφία δεν είναι ανεπτυγμένη, ούτε και έχει καθιερωθεί σαν τομέας στα ειδησεογραφικά τμήματα των ΜΜΕ της χώρας μας. Γι’ αυτό και πρωτοβουλίες σαν και αυτή που υλοποιούμε σήμερα στην Κρήτη είναι ιδιαίτερα σημαντικές και εν δυνάμει αποτελούν τον προπομπό της καθιέρωσης μιας μορφής δημοσιογραφίας και στην Ελλάδα, η αναγκαιότητα της οποίας είναι εκ των ων ουκ άνευ.

Για αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου και στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που οργανώνουν την ημερίδα με τη συνδρομή και της Περιφέρειας Κρήτης και φυσικά στο Δήμο Αποκόρωνα που μας φιλοξενεί.

Το γιατί στην Ελλάδα δεν έχει ανθίσει η περιβαλλοντική δημοσιογραφία και γιατί απουσιάζει από το δημοσιογραφικό κόσμο η συγκεκριμένη εξειδίκευση, θα το αναλύσουν οι διακεκριμένοι ομιλητές που ακολουθούν οι οποίοι είναι και πιο ειδικοί πάνω στο θέμα που μας απασχολεί.

Το βέβαιο είναι ότι ο πολίτης πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος για τα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και ο ρόλος των ΜΜΕ είναι σημαντικός καθώς μπορούν να διαμορφώσουν τη λεγόμενη περιβαλλοντική συνείδηση.

Μια συνείδηση που φυσικά δεν διαμορφώνεται με την αποσπασματική παρουσίαση περιβαλλοντικών θεμάτων ή μόνο με την παρουσίαση φυσικών καταστροφών, επενδεδυμένων με αρκετή δόση τρομολαγνείας. Εξάλλου το παράδειγμα του κορμοράνου που δήθεν υπέστη την καταστροφή από τον «Πόλεμο του Κόλπου», όπως αυτός πέρασε μέσα από τα τηλεοπτικά πλάνα, αποτελεί μνημείο παραπληροφόρησης.

Για την περιβαλλοντική δημοσιογραφία η Κρήτη είναι παράδεισος και παράλληλα πεδίο δόξης λαμπρό για όσους πραγματικά θέλουν ν’ ασχοληθούν.

Χλωρίδα, πανίδα, χιλιόμετρα ακτών, εθνικοί δρυμοί, ιδιαίτερα δάση (κεδρόδασος, φοινικόδασος), μοναδικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, προστατευόμενες περιοχές, μοναδικού κάλους μνημεία, δράσεις πράσινης ανάπτυξης, βιολογικές καλλιέργειες και προϊόντα, βουνά και θάλασσες είναι μόνο ένα μικρό δείγμα από το πλούσιο περιβάλλον της Κρήτης.

Να συμμαχήσουμε όλοι μαζί για την προστασία, την ανάδειξη και την εξέλιξη του»…

3 φωτιές στο Νομό Ηρακλείου- Καίει και η φωτιά στα νότια του Ρεθύμνου

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, λίγο πριν τις 6.00 το απόγευμα στην περιοχή των Αρχαιοτήτων Μαλίων, του Δήμου Χερσονήσου.

Στο σημείο έπεύσαν 3 οχήματα της Πυροσβεστικής , ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή του πυροσβεστικού ελικοπτέρου .

Στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι, που καθιστούν δύσκολες τις προσπάθειες κατάσβεσης.

Μία ακόμα φωτιά , στο Αντισκάρι, έχει κινητοποιήσει τις πυροσβεστικές δυνάμεις , ενώ μικρότερης έκτασης πυρκαγιά εκδηλώθηκε και στον Τσούτσουρο

Στο μεταξύ , σε ύφεση βρίσκεται μετά από πολλές ώρες η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε περιοχές του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς ενώ πυροσβεστικό ελικόπτερο από την Αθήνα έκανε από το πρωί ρίψεις νερού προκειμένου να κατασβεστούν πλήρως όλες οι εστίες σε Κεραμέ και Ακουμιανή Γυαλιά .
Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν και εκει δυσκολεύοουν το έργο των πυροσβεστών καθώς προκαλούνται συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Χανιά: Πτώση αυτοκινήτου σε χαντάκι με τρείς τραυματίες

Τρείς τραυματίες εκ των οποίων ο ένας σοβαρότερα, είναι ο έως τώρα απολογισμός τροχαίου ατυχήματος το οποίο συνέβη περίπου  στις 6:35 το απόγευμα στον δρόμο ο οποίος διέρχεται απο το Νοσοκομείο Χανίων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα ιδιωτικής χρήσης επιβατηγό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τρία αγόρια και μια κοπέλλα, με οδηγό έναν 20χρονο Χανιώτη, ενώ κατευθυνόταν απο το Νοσοκομείο προς τα Νερκοκούρου, σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων απο το νοσηλευτικό ίδρυμα, άγνωστο πως, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος.
Το αυτοκίνητο, ευτυχώς δεν "πέρασε" στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, αλλά "βγήκε" εκτός του δρόμου προς τα δεξιά και αφού - στην κυριολεξία - ξεπάτωσε ένα ελαιόδενδρο κατέληξε μέσα σε ένα χαντάκι οβρίων υδάτων.
Η κοπέλλα βγήκε μόνη της, ενώ για τον απεγκλωβισμό των άλλων τριών αρχικά κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία δεν χρειάστηκε να επέμβει καθώς και οι τρείς τραυματίες ανασύρθηκαν μέσα απο το αυτοκίνητο απο τους διασώστες του ΕΚΑΒ, ενώ με ασθενοφόρο διακομίσθησαν άμεσα στο Νοσοκομείο.

Εργατικό ατύχημα στην ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα Χανίων

Απο το ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης του υποσταθμού της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα Χανίων, κεραυνοβολήθηκε ένας τεχνικός της ΔΕΗ απο το Ηράκλειο... ο οποίος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στην Στεφανιαία Μονάδα του Νοσοκομείου Χανίων.
Ο άτυχος τεχνικός, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι περίπου 35 ετών, μετέβη απο την υπηρεσία του - στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ στον Κατσαμπά Ηρακλείου - για έκτακτη εργασία στον υποσταθμό που βρίσκεται μέσα στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα.

Κάτω απο συνθήκες που δεν έχουν διευκρινιστεί, ο τεχνικός κεραυνοβολήθηκε απο ηλεκτρικό ρεύμα υψηλής τάσης και διεκομίσθη στο Νοσοκομείο, ενώ νοσηλεύεται στην Στεφανιαία Μονάδα καθώς το "χτύπημα" του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλεί καρδιολογικά προβλήματα.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...