Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ακρωτήρι Χανίων: Έξωση στους γυμνιστές γιατί ... σκανδαλίζουν τους οικογενειάρχες !

Τον δρόμο της εξόδου από την παραλία της Μαχαιρίδας στο Ακρωτήρι δείχνει στους γυμνιστές με απόφασή του το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Κουνουπιδιανών καθώς η παρουσία τους φαίνεται ότι ... σκανδαλίζει κάποιους περιοίκους και οικογένειες που επιθυμούν να κολυμπήσουν στη συγκεκριμένη περιοχή.

Παράλληλα, το Συμβούλιο, κατά την προχθεσινή του συνεδρίαση, αποφάσισε να ζητήσει από τον Δήμο Χανίων τη βελτίωση όλου του αγροτικού οδικού δικτύου της περιοχής, αφού, όπως αναφέρθηκε, δεν έχει γίνει καμία συντήρησή του τα τελευταία χρόνια. Πάντως η πρόταση για την έξωση των γυμνιστών - την οποία ουσιαστικά θα πρέπει να μετουσιώσει σε απόφαση ο Δήμος Χανίων - υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία, αφού δεν έλειψαν και οι επιφυλάξεις ως προς την αναγκαιότητα μιας τέτοιας απόφασης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μανώλης Τσιτωνάκης σημείωσε ότι έχουν διατυπωθεί αρκετά παράπονα από ιδιοκτήτες - περιοίκους, αλλά και οικογένειες, ενώ επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη παραλία δεν είναι τυπικά χαρακτηρισμένη ως παραλία γυμνιστών όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει απόφαση από τον Δήμο Χανίων ή τον πρώην Δήμο Ακρωτηρίου. Απόφαση όμως τέτοια δεν υπάρχει, επεσήμανε μεταξύ άλλων, στα Χανιώτικα Νέα ο κ. Τσιτωνάκης. Κατά την ίδια συνεδρίαση τέθηκε επίσης το θέμα της αγροτικής οδοποιίας για το οποίο το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τον Δήμο Χανίων τη βελτίωση - συντήρηση του συνόλου του καθώς, όπως αναφέρθηκε, επί χρόνια βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στην τύχη του.

Όλοι οι αγροτικοί δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ έχουν υπάρξει και αρκετάπροβλήματα λόγω διάβρωσης, τονίστηκε, μεταξύ άλλων, από τα μέλη του Συμβουλίου.

prismanews.gr
Enhanced by Zemanta

Ε.Π.Κ.Κ. : ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Διπλά και τριπλά μετρήματα κατά τις παραδόσεις του πετρελαίου θέρμανσης

"Το θέμα, τελικά, είναι ποιοι έμποροι θ' αποφασίσουν να πουλήσουν πετρέλαιο θέρμανσης. Το κέρδος τους έχει εκμηδενιστεί, οι επισφαλείς πιστώσεις έχουν φτάσει στο 100% και το απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης είναι αβάσταχτο. Χώρια που οι δαπάνες για την συντήρηση του βυτίου απορροφούν και την τελευταία δεκάρα κέρδους που τους μένει. Που πάει να πει, διπλά και τριπλά μετρήματα κατά τις παραδόσεις...

 " Με αφορμή το παραπάνω κείμενο(΄το οποίο είναι δημοσιευμένο )για το πετρέλαιο θέρμανσης μας δημιουργείται ανασφάλεια ως καταναλωτές, ενόψει της αγοράς πετρελαίου θέρμανσης και επειδή η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, ειδοποίησε την πολιτεία δια επιστολής -παρέμβαση στον αρμόδιο Υπουργό κ.Κωστή Χατζηδάκη και επειδή βάσει πληροφοριών δεν πρόκειται να δεχτούμε την πρέπουσα προστασία,από την πολιτεία, η ευθύνη πλέον περνά στα χέρια μας,ως καταναλωτές!!! 

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΑΓΟΡΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ


 Επειδή βρισκόμαστε, ένα βήμα πριν ο χειμώνας, μας δείξει τις άγριες διαθέσεις του, και εμείς ως καταναλωτές, παρά τα οικονομικά προβλήματα που βιώνουμε... από την οικονομική ύφεση, θα πρέπει να εφοδιαστούμε με πετρέλαιο θέρμανσης, η ΄Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, για την προστασία μας από τυχόν καταδολιεύσεις και ελλιπείς παραδόσεις, μας παραθέτει τις συμβουλές της:


ΣΥΜΒΟΥΛΈΣ

 1)Ερευνα αγοράς: Απαραιτήτως ,κάνουμε έρευνα αγοράς για την εξασφάλιση καλής τιμής.. Η τιμή του πετρελαίου μπορεί να διαμορφώνεται ελεύθερα στην αγορά, αλλά υπάρχει διαφορά από πρατήριο σε πρατήριο και από εταιρεία σε εταιρεία..Απαραίτητο επίσης είναι να ελέγχουμε την τιμή της πινακίδας,πριν παραγγείλουμε.

 2)Απαραίτητη η Ογκομέτρηση της δεξαμενής, πρέπει  να υπολογίσουμε την χωρητικότητα της

. Ο υπολογισμός της χωρητικότητας είναι εύκολος εφόσον η δεξαμενή έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου ,γίνεται πολλαπλασιασμός των διαστάσεων της (μήκος, πλάτος, ύψος) σε μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι ο όγκος της δεξαμενής σε κυβικά μέτρα που όταν πολλαπλασιαστεί επί (Χ) 1.000 μας δίνει την χωρητικότητα της δεξαμενής σε λίτρα

 3)Καθαρισμός της δεξαμενής: Πριν ανάψουμε το καυστήρα μας, θα πρέπει να τον καθαρίσουμε και να τον ρυθμίσουμε ώστε να είναι πιο αποδοτικός και λιγότερο ρυπογόνος.

4) Ο Διαχειριστής της πολυκατοικίας θα πρέπει να γράψει το ύψος της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής.

 Σε περίπτωση που η δαπάνη για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης βαρύνει από κοινού πολυκατοικίες-διπλοκατοικίες κ.λ.π. και υπάρχει επαγγελματική διαχείριση, στις αποδείξεις λιανικής πώλησης οι οποίες είναι από θεωρημένα χειρόγραφα στελέχη, αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. του προσώπου (φυσικού ή νομικού) που ασκεί την επαγγελματική διαχείριση και το ονοματεπώνυμο και το πατρώνυμο του εκπροσώπου εκ των συνιδιοκτητών ή ενοίκων του κτιρίου που έχει συν αποφασισθεί και οριστεί ως συνδιαχειριστής. Επίσης αναγράφεται, ο κωδικός ηλεκτρονικής πληρωμής του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος του κτιρίου που προμηθεύεται το πετρέλαιο θέρμανσης, η διεύθυνση, η ώρα παράδοσης, η ποσότητα, η συνολική αξία και ο αριθμός κυκλοφορίας του φορτηγού αυτοκινήτου ιδιωτικού ή δημοσίου. κ.λ.π.)

5) Το χρώμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι κόκκινο

 και περιέχει κατάλληλο ιχνηθέτη ώστε να μπορεί ν΄ανιχνεύεται εύκολα η τυχόν παρουσία του στο πετρέλαιο κίνησης και στις βενζίνες.

ΕΠΙΜΕΛΩΣ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΕΞΑΠΑΤΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΗ ΜΑΣ

 α) Να μην είναι Παραποιημένος ο μετρητής βυτιοφόρου:

Είναι μία μορφή κλοπής του καταναλωτή κατά την παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης. Φυσιολογικά ο μετρητής είναι κατασκευασμένος έτσι που να μετρά μόνο την ροή του πετρελαίου. Ο μεταφορέας όμως μπορεί να επέμβει στον μετρητή κατά τρόπο που να μετράει εκτός από την ροή του καυσίμου και την ταυτόχρονη ροή του αέρα ,που με κανονικές συνθήκες ο αέρας πρέπει να φεύγει από μια βαλβίδα εξαέρωση προτού φθάσει στον μετρητή. Έτσι μπορεί να παραδίδεται μαζί με το πετρέλαιο θέρμανσης και αέρας.

β) Η μάνικα του βυτιοφόρου πρέπει να είναι εντελώς άδεια, τ
όσο προτού όσο και μετά την παράδοση του πετρελαίου. Αν η μάνικα είναι άδεια πριν από την παράδοση και γεμάτη μετά την παράδοση ο μεταφορέας καρπούται το περιεχόμενό της που μπορεί να είναι από δεκάδες λίτρα ανάλογα με το μήκος και την διατομή της μάνικας, δηλαδή μας γίνεται κλοπή πετρελαίου ,μπροστά μας.

γ) Παράδοση με προ μέτρηση:

 Να είστε παρόντες στην παράδοση, εάν γίνεται να υπάρχει και δεύτερο πρόσωπο και να ελέγχονται όλες οι λεπτομέρειες της παράδοσης. Βεβαιωθείτε ότι στην προ μέτρηση, το μέτρο πρέπει να ακουμπά στον πυθμένα της δεξαμενής.

 δ) Ελέγχετε ,ώστε το μέτρο να μην λυγίζει και ότι κατά την επιμέτρηση τοποθετείται κατακόρυφα μέσα στην δεξαμενή και στο ίδιο περίπου σημείο τόσο κατά την προ μέτρηση όσο και κατά την επιμέτρηση.

ε) Παραποιημένη βέργα μέτρησης:

Να έχετε δική σας βέργα μέτρησης ,καθώς και ένα σωστό μέτρο. Στην ανάγκη μια απλή ίσια ξύλινη ή μεταλλική βέργα και ένα μέτρο για την ογκομέτρηση της δεξαμενής.

 ζ) Εχουμε δικαίωμα αμφισβήτησης,

Eφόσον υπάρχει αμφισβήτηση έχουμε δικαίωμα να γράψουμε πάνω στην απόδειξη παραλαβής τις λέξεις «ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ» και να ζητήσουμε την παρμβαση της Ε.Π.Κ.Κ, ή της αρμόδιας Αρχής..

Εάν παρά τα παραπάνω νιώσετε εμπορική πρακτική που θίγονται καταναλωτικά σας  δικαιώματα , μπορείτε να το καταγγείλετε αφού επικοινωνήσετε με το γραφείο Προστασίας Καταναλωτή, της Ε.Π.Κ.Κ και στα τηλέφωνα 2821092666 και 2821092306 αλλά και ακόμα στην Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στο 1520
 Η Πρόεδρος της ΄Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης

 Ιωάννα Μελάκη

Γκράφιτι ομορφαίνουν την πόλη του Ρεθύμνου

Το δικό τους μήνυμα, αποτυπωμένο με σπρέι στην επιφάνεια ενός μεγάλου τοιχίου στην περιοχή του Κουμπέ, κατάφεραν και πέρασαν στο Ρέθυμνο νεαροί γκραφίστες που έχουν ως χόμπι τους τη λεγόμενη τέχνη του δρόμου.  

Έτσι, με πρωτοβουλία του δημάρχου, Γιώργου Μαρινάκη, αυτή η ομάδα των νεαρών Ρεθυμνιωτών, με εξαιρετικό ταλέντο και καλλιτεχνικές ευαισθησίες ανέλαβε και απέδωσε με ευφάνταστο τρόπο τη δική της οπτική για την κινητικότητα της πόλης.

Μπορεί να λένε ότι το γκράφιτι φοβίζει τους ανθρώπους και συμβολίζει την παρακμή της κοινωνίας, όμως στην περίπτωση μας, το γκράφιτι, που είναι η λεγόμενη παράνομη τέχνη του δρόμου, κάθε άλλο παρά παράνομη είναι και κάθε άλλο παρά παρακμή συμβολίζει ...

Στο Ρέθυμνο μια παρέα νεαρών φίλων που έχουν κάνει επάγγελμά τους το street art, την τέχνη του δρόμου δηλαδή, πήραν το ok της δημοτικής αρχής και μετέτρεψαν το μέχρι πρότινος άχαρο τοιχίο του δημοτικού οικοπέδου στον Κουμπέ, σ' ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή. Το οικόπεδο αυτό διατίθεται από το δήμο ως χώρος δωρεάν στάθμευσης στους δημότες.

Έτσι, ο Λευτέρης Χαλκιαδάκης, ο Γιώργος Χρόνης, ο Ιάσονας, ο Γιώργος, ο Ανδρέας, ο Σταμάτης και ο Σωτήρης, σε συνεννόηση με τον Γιώργο Μαρινάκη και με τη βοήθεια της φαντασίας τους, της νεανικής σκέψης τους, καθώς και των δεκάδων σπρέι που αγοράστηκαν από το δήμο, απέδωσαν στον τοίχο ιδιότητες μέσου επικοινωνίας και προβληματισμού, αποδεικνύοντας πως το γκράφιτι μπορεί να έχει τη δική του ιστορία, αλλά και μια ιδιαίτερη αξία που αναδεικνύεται μέσα από την οργανωμένη, ομαδική ενυπόγραφη δουλειά.

Ο Γιώργος και ο Ανδρέας είπαν στη Νέα Τηλεόραση ότι το πρώτο τους μέλημα ήταν να περάσουν σαφή περιβαλλοντικά μηνύματα ενημερωτικού χαρακτήρα. Και για να το πετύχουν αυτό, χρειάστηκαν περίπου 150 με 200 σπρέι και πλαστικό, τρεις ημέρες δουλειάς, κέφι και μεράκι και ιδού το αποτέλεσμα ...

Στόχος του δήμου είναι η πρωτοβουλία αυτή να προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων οπαδών του γκράφιτι που - προς το παρόν - εξαντλούνται στο ασυνάρτητο, παράνομο και ανεξέλεγκτο μουτζούρωμα τοίχων μνημείων, υπηρεσιών και ιδιωτικών κατοικιών, δημιουργώντας εικόνες ντροπής για τους ίδιους, για όλους εμάς, αλλά και την αισθητική της πόλης. 

Ο Γιώργος Μαρινάκης πάντως προσκαλεί οποιονδήποτε να ενταχθεί σ' αυτή την οργανωμένη προσπάθεια και να συμμετάσχει σε ομάδες νέων που θ' αναλάβουν να χρωματίσουν με την τεχνοτροπία του γκράφιτι επιλεγμένα σημεία της πόλης, αλλά και των οικισμών του Ρεθύμνου.

Σουβλατζής, ταξιτζής, κτηνοτρόφος και ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ οι ληστές που άρπαξαν 1 εκ. ευρώ

Τίτλοι τέλους έπεσαν στην κινηματογραφική ληστεία που έγινε πριν ένα χρόνο σε χρηματαποστολή στην Κρήτη με λεία ένα εκατομμύριο ευρώ. Δράστες ήταν τέσσερα άτομα ένας 30χρονος κτηνοτρόφος, ένας 34χρονος ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ και ένας 33χρονος συνιδιοκτήτης σε ψητοπωλείο. Ο 31χρονος (ο τέταρτος) ιδιοκτήτης ταξί φέρεται να μετέφερε τα χρήματα με το ταξί του.

Σύμφωνα με το cretalive.gr στη ληστεία χρησιμοποιήθηκαν δύο κλεμμένα φορτηγάκια, το ένα εκ των οποίων το στάθμευσαν από νωρίς σε σημείο κοντά στο δρόμο από όπου γνώριζαν ότι θα περνούσε το όχημα της χρηματαποστολής.

Αν και οι δράστες ήταν πολύ προσεκτικοί και δεν σπαταλούσαν επιδεικτικά τα χρήματα, ο ένας ο ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου αγόρασε ένα πολυτελές αυτοκίνητο και τότε κίνησε υποψίες.

Πάντως από το 1 εκ. ευρώ έχουν βρεθεί μόνο 8.000 ευρώ.

20.000 πρόσφυγες από Συρία, σε Ρόδο και Κρήτη μας "στέλνουν" οι Τούρκοι

Για  Ρόδο και Κρήτη  δρομολογείται η φιλοξενία 20.000 Σύρων προσφύγων.  Δημοσίευμα της ς τουρκικής εφημερίδας Hurriyet Daily News που  παραπέμπει σε ρεπορτάζ του ''Γαλλικού πρακτορείου Ειδήσεων'' AFP, αναφέρεται σε φιλοξενία 20.000 Σύρων προσφύγων σε Κρήτη και Ρόδο.

“Η κυβέρνηση Σαμαρά προτίθεται να φιλοξενήσει 20.000 πρόσφυγες σε ειδικές εγκαταστάσεις, εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα”,αναφέρει.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το ΥΠΕΞ επισήμανε ότι το ζήτημα βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι η Ελλάδα εστιάζει επί του παρόντος στη στήριξη των γειτονικών χωρών της Συρίας οι οποίες γίνονται δέκτες του κύματος των προσφύγων.,. 
Enhanced by Zemanta

Χανιά: Γεύση από ... ράβδισμα στο διεθνές συνέδριο ελαιολάδου

Με αμείωτο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή συνεχίζεται το διεθνές συνέδριο ελαιολάδου που διοργανώνει η εταιρεία Terra Creta ΑΒΕΕ στα Χανιά. Σήμερα, Παρασκευή, ήταν μια πλούσια σε βιωματικές εμπειρίες και δράσεις μέρα, στηριζόμενη στην αρχή ότι μια βιωματική εμπλοκή των συνέδρων στην διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου είναι ό,τι καλύτερο για να το γνωρίσουν, δηλαδή να γνωρίσουν δημοσιογράφοι, καταναλωτές, άνθρωποι του εμπορίου αλλά και οι επιστήμονες ότι το ελαιόλαδο είναι ο χυμός της ελιάς.

Η μέρα ξεκίνησε με τη συμμετοχή των συνέδρων στη συλλογή του καρπού της αρχαίας ελιάς που βρίσκεται στο χωριό Βούβες Πλατανιά. Ένα δέντρο, μνημείο της φύσης σύμφωνα με την Unesco από το οποίο κόβεται ο κότινος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η ζωή του προσδιορίζεται στα 1500 χρόνια περίπου και θεωρείται από τα αρχαιότερα ελαιόδεντρα του κόσμου.
 
Σε συνεργασία με τον δήμο Πλατανιά και φορείς της περιοχής οι σύνεδροι μάζεψαν τον καρπό ζώντας ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές. Στη συνέχεια ο δήμος παρέδωσε με ειδικό πρωτόκολλο τον καρπό στην Terra Creta με σκοπό να προχωρήσει στην έκθλιψη.

Αμέσως μετά οι σύνεδροι μετακινήθηκαν στους κατάφυτους από ελαιόδεντρα λόφους γύρω από το χωριό Πανέθημος. Εκεί έζησαν την μοναδική εμπειρία της ελαιοσυλλογής. Πάνω από δυο ώρες κράτησε η εμπειρία της επαφής των συνέδρων με τα ελαιόδεντρα και τον καρπό τους. Είδαν ελαιόδεντρα, μάζεψαν ελαιόκαρπο, συζήτησαν με τους ανθρώπους της Terra Creta για την διαδικασία της καλλιέργειας. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όλους. Ο γνωστός σεφ Δημήτρης Σκαρμούτσος, ο όποιος συμμετέχει στο συνέδριο, είχε ετοιμάσει ένα πλούσιο γεύμα με παραδοσιακά κρητικά εδέσματα και ντόπιο κρασί.

Η διαδρομή συνεχίστηκε στις εγκαταστάσεις της Terra Creta όπου μετά από μια ξενάγηση στο χώρο οι σύνεδροι είδαν την έκθλιψη του καρπού της αρχαίας ελιάς των Βουβών σε μικρό ειδικό ελαιοτριβείο το οποίο κατασκευάστηκε γι΄αυτό το σκοπό.

Παράλληλα λειτούργησε και η βασική μονάδα παραγωγής της Terra Creta στην όποια έγινε έκθλιψη του καρπού που συνέλεξαν οι σύνεδροι.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με μια μαγειρική επίδειξη πάνω στην Κρητική Κουζίνα από τον Δημήτρη Σκαρμούτσο. Ο διεθνούς φήμης σεφ παρουσίασε την προετοιμασία του βραδινού γεύματος, στους δημοσιογράφους αλλά και στο σύνολο των συνέδρων. Ένα γεύμα στηριγμένο στην Κρητική Κουζίνα και το ελαιόλαδο. Οι σύνεδροι αφού είδαν μια σειρά από τρόπους χρήσης του ελαιολάδου γεύτηκαν τους καρπούς της Κρητικής Γης σε ένα αξέχαστο δείπνο όπου το ελαιόλαδο είχε την τιμητική του.


Στην Κρήτη ιδιοκτήτης διαμερίσματος έκλεβε ηλεκτρικό ρεύμα από το ΑΤΜ

Ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος στην Κρήτη είχε αποφασίσει όπως φαίνεται να μην πληρώσει ρεύμα στη ΔΕΗ και επέλεξε να τροφοδοτεί το σπίτι του με ρεύμα από ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης.

Σύμφωνα με το cretalive.gr το ΑΤΜ είναι εγκατεστημένο σε εμπορικό κατάστημα και ηλεκτροδοτείται από το κατάστημα, έχοντας ωστόσο χωριστό μετρητή για τον υπολογισμό της κατανάλωσης, και ο λογαριασμός πάει στην Τράπεζα, προκειμένου να πληρωθεί. Συνήθως οι λογαριασμοί δεν ξεπερνούσαν τα 20 με 30 ευρώ, ωστόσο κάποια στιγμή το ποσό των λογαριασμών έφτασε τα 3.000.

Οταν έφτασε στο σημείο άνθρωπος από την τράπεζα και τσέκαρε το ΑΤΜ και είδε μία μπαλαντέζα, μόλις την αφαίρεσε, βγήκε σε κοντινό μπαλκόνι μία κυρία και ρώτησε «έχει διακοπή ρεύματος;».

Ετσι εντοπίστηκε ο κλέφτης και τώρα καλείται να πληρώσει

6 παρεμβάσεις-προτάσεις στην Βουλή από τον Λ. Αυγενάκη για το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης»

Ο Βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Λευτέρης Αυγενάκης έφερε στην Βουλή 6 καίριες παρεμβάσεις-προτάσεις για την βελτίωση της λειτουργικότητας του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» μέσω των Ερωτήσεων που κατέθεσε στους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Δένδια, Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα και Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.
Στις 6 Κοινοβουλευτικές του Παρεμβάσεις, ο Βουλευτής σημειώνει ότι: «Το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου, «Νίκος Καζαντζάκης» λειτουργεί από το 1939 και αποτελεί το δεύτερο πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της χώρας (μετά το αεροδρόμιο της Αθήνας Ελευθέριος Βενιζέλος) καθώς εξυπηρετεί περίπου 5 εκατομμύρια επιβάτες τον χρόνο. Το δόγμα που έχει αναπτυχθεί τον τελευταίο καιρό, ότι εφόσον κατασκευάζεται τώρα το καινούργιο αεροδρόμιο στο Καστέλι, εγκαταλείπουμε το παλιό πρέπει να το προσπεράσουμε. Μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί το νέα αεροδρόμιο στο Καστέλι, οφείλουμε να έχουμε ένα σύγχρονο, αξιοπρεπές και ασφαλές αεροδρόμιο».
Στον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη έθεσε τα ζητήματα:
1) Ενίσχυσης του εξοπλισμού στο αεροδρόμιο και της χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για την τοποθέτηση συστήματος ανίχνευσης των αποσκευών των αναχωρούντων επιβατών,


2) την ανάγκη έγκρισης ποσού για την άμεση δημοπράτηση των έργων: α) ανακατασκευή κέντρου εκπομπής κόστους 60.000 ευρώ συν ΦΠΑ, γ) αντικηροζινική προστασία πίστα “L” κόστους 55.000 ευρώ συν ΦΠΑ, δ) Γενικός ελαιοχρωματισμός κτιρίου, ε) Αντικατάσταση συστήματος ψύξης Α΄ και Β΄ φάσης κτιρίου (20ετίας), ζ) Αντικατάσταση και επισκευή μεταλλικής πύργου ελέγχου (35ετίας).
3) την έγκριση πίστωσης, αρχικού προϋπολογισμού 2.718.060 ευρώ (δίχως έκπτωση) για την εφαρμογή μελέτης με σκοπό την επέκταση του ανατολικού τμήματος του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης»
Ακόμα, ο Βουλευτής Ηρακλείου ζήτησε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο:
α) την παραχώρηση έκτασης 200 τ.μ. από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τη δημιουργία αίθουσας αφίξεων και αναχωρήσεων πτήσεων γενικής αεροπορίας, επιχειρηματικών πτήσεων και πτήσεων V.I.P
β) την παραχώρηση έκτασης από το πρώην στρατοπέδου «ΜΟΜΑ» για τη στάθμευση τουριστικών λεωφορείων και ΙΧ οχημάτων από 1η Απριλίου έως και 30 Οκτωβρίου, κάθε έτους, για την κάλυψη βασικών υπηρεσιακών αναγκών που συνδέονται άμεσα με την ομαλή λειτουργία του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης».
Επιπλέον, ο κ. Αυγενάκης αιτήθηκε από τον Υπουργό Δημοσιάς Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Δένδια την στελέχωση προσωπικού προκειμένου να ενισχυθεί η εσωτερική του ασφάλεια.
Τέλος, από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ιωάννη Στουρνάρα, ο Βουλευτής ζήτησε να συνυπογράψει σε συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων τις αναγκαίες πιστώσεις για τις διορθωτικές παρεμβάσεις στο «Ν. Καζαντζάκης», οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εύρυθμη λειτουργία του και την ενίσχυση της εσωτερικής του ασφάλειας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΗΜΑΡ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

«Η συζήτηση και μόνο για εκκένωση νησιών, δηλαδή απομάκρυνση ανθρώπων με ιστορία και παράδοση που παίζουν εθνικό ρόλο ως συνοριοφύλακες, είναι καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και πρέπει να καταγγελθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Η συζήτηση και μόνο για κατανάλωση ληγμένων προϊόντων, πρέπει αμέσως να καταγγελθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η συζήτηση και μόνο για τα χρήματα που οφείλουν οι τράπεζες στο κράτος, ενώ έχουν ήδη πάρει τόσα και αναμένεται να πάρουν επίσης τεράστια ποσά από τη νέα δόση, τα οποία θα προέλθουν από νέες περικοπές, είναι απόδειξη υποτέλειας των τραπεζιτών και διαιώνισης ενός αρρωστημένου τραπεζικού συστήματος.

Η ανικανότητα και μόνο των προηγούμενων κυβερνήσεων να μην εφαρμόσουν τα 72 προαπαιτούμενα και η αύξηση αυτών σε 89 από τη νέα κυβέρνηση, σημαίνει αναποτελεσματικότητα και έλλειψη πολιτικής βούλησης για αλλαγή του κράτους.

Ντροπή

Κρήτη:To δράμα μαθητή Λυκείου-Έφυγε γιατί πονούσε από την πείνα!

Το παιδί παραδέχτηκε ότι είχε να βάλει κάτι στο στόμα του, πάνω από 24 ώρες, λόγω οικονομικών προβλημάτων της οικογένειάς του...

Αναστάτωση επικράτησε χθες το πρωί (11-10-2012) σε Λύκειο του Ηρακλείου όταν μαθητής ζήτησε άδεια για να φύγει επειδή του πονούσε το στομάχι, όπως είπε στον καθηγητή του, αλλά διαπιστώθηκε τελικά ότι το παιδί ήταν νηστικό πάνω από 24 ώρες!

Λίγο πριν τις 12.00 χθες το μεσημέρι ο μαθητής Λυκείου παρουσιάστηκε στον καθηγητή του ζητώντας να φύγει και να πάει στο σπίτι του επειδή όπως είπε του πονούσε το στομάχι. Μετά όμως από σχετικές ερωτήσεις του καθηγητή για το πως το έπαθε, ο μαθητής απάντησε ότι δεν είχε βάλει το παραμικρό στο στόμα του για πάνω από μια ημέρα, λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικογένεια του.

Σύμφωνα με το creteplus.gr, μετά από σχετική συνεννόηση που έγινε με τον μαθητή, του δόθηκαν χρήματα προκειμένου να ψωνίσει και να φάει. Τώρα αυτό που γίνεται είναι διακριτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο οι γονείς του μαθητή αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης ώστε να υπάρξει βοήθεια με την χορήγηση τροφίμων σε επίπεδο πρώτης παρέμβασης.

Πάντως για άλλη μια φορά διαπιστώνεται ότι στο Ηράκλειο απαιτούνται να στηθούν πλέον οργανωμένες και σταθερές κοινωνικές δομές-και όχι αποσπασματικές- για να βοηθούνται οικογένειες οι οποίες έχουν γονατίσει από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Στο πειθαρχικό 12 φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης

Στο πειθαρχικό συμβούλιο παραπέμπουν οι καθηγητές του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης 12 φοιτητές με τις κατηγορίες της παρεμπόδισης της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου και συμπεριφορά που δεν συνάδει με το ακαδημαϊκό ήθος.

Ψήφισμα αναφορικά με την υπόθεση της παραπομπής τους εξέδωσε ο σύλλογος φοιτητών τμήματος Φυσικής χαρακτηρίζοντας τις διώξεις των νεαρών ως πολιτικές και ζητώντας την απαλλαγή τους. 

Στο ψήφισμα αναφέρεται:

10/10/2012
-Αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
-Έλλειψη διδακτικού προσωπικού
-Μόνο 350 φοιτητές δικαιούνται δωρεάν σίτιση.
-Μόνο 50 φοιτητές δικαιούνται να μείνουν στην εστία.
-Οι τιμές των καθημερινών μεταφορών είναι απαγορευτικές
και πολλοί φοιτητές διακόπτουν τις σπουδές τους για οικονομικούς λόγους
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το μόνο μέλημα των καθηγητών του Φυσικού είναι να περάσουν από πειθαρχικό 12 φοιτητές, ανασύροντας την υπόθεση αυτή ένα χρόνο μετά τα γεγονότα, επειδή ουσιαστικά αγωνίζονται για να αλλάξουν την παραπάνω κατάσταση
Οι κατηγορίες είναι
α)Παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας του πανεπιστημίου
β)Συμπεριφορά η οποία δεν συνάδει με το ακαδημαϊκό ήθος.

Η πραγματικότητα
Βρισκόμαστε μπροστά στην ψήφιση ενός ακόμη πακέτου μέτρων από την τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) η οποία έρχεται να αποτελειώσει ότι άφησαν όρθιο οι προηγούμενες. Το πακέτο αυτό θα σημάνει το ολοκληρωτικό ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου της χώρας (νησιά, λιμάνια, ΟΠΑΠ, ΤΤ) και την κοινωνική εξόντωση ενός ολόκληρου λαού, την στιγμή που το 50% της ελληνικής κοινωνίας βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και το 25% κάτω από τα όριο της ανέχειας. Σε αυτή την κατάσταση είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία έννοια κοινωνικού κράτους, και αγαθά όπως η δημόσια υγεία και παιδεία οδεύουν ταχύτατα προς την διάλυση.
Από την τροχιά αυτή δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν και τα Πανεπιστήμια τα οποία βρίσκονται ένα βήμα πριν το κλείσιμο με προβλήματα όπως τις ελλείψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού και την αδυναμία κάλυψης ακόμη και των βασικών αναγκών σίτισης και στέγασης των φοιτητών του. Μέσα σε αυτήν την κατάσταση αποσταθεροποίησης και ανακατατάξεων η λαϊκή οργή αυξάνεται και οι κοινωνικές αντιστάσεις ενισχύονται προκαλώντας τριγμούς στο αντίπαλο στρατόπεδο.
Το πολιτικό σύστημα στην προσπάθεια του να επιβιώσει καταστέλλει οποιαδήποτε αντίδραση, φιμώνει κάθε αντικρουόμενη φωνή και οδηγεί σε συνθήκες χουντοποίησης . Σε αυτό το κλίμα βλέπουμε το κέντρο της Αθήνας να περιφρουρείται στις τελευταίες λαϊκές κινητοποιήσεις, να απαγορεύεται κάθε συνάθροιση και να συλλαμβάνονται απρόκλητα από την αστυνομία διαδηλωτές με στημένες και διάτρητες κατηγορίες, ενώ και μέσα στο Πανεπιστήμιο διώκονται καθηγητές όπως ο Δ. Πατέλης από το Πολυτεχνείο Κρήτης επειδή ουσιαστικά εξέφρασε δημόσια την διαφωνία του στον νόμο Διαμαντοπούλου και τις πολιτικές επιλογές του Πρύτανη του Πολυτεχνείου.
Στο Φυσικό Κρήτης οι καθηγητές του τμήματος διώκουν 12 φοιτητές, καλώντας τους σε Πειθαρχικό Συμβούλιο, απειλώντας με αναστολές εξαμήνων, ένα χρόνο μετά, θέλοντας να στοχοποιήσουν στο πρόσωπο τους τον αγώνα μιας γενιάς που αρνείται να σταματήσει να ονειρεύεται. Είναι ξεκάθαρο ότι οι διώξεις αυτές είναι πολιτικές και έχουν ως στόχο την καταστολή οποιουδήποτε αγωνίζεται σήμερα. Είναι χρέος όλων μας ο αγώνας για δημοκρατία και αξιοπρέπεια, για δουλειά, ο αγώνας για να μην χρειαστεί να μεταναστεύσει εκείνο το ανθρώπινο και επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να συμβάλλει στην αναγέννηση του τόπου, για να μην μετατραπεί η μόρφωση σε προνόμιο για λίγους.
Σε αυτόν τον αγώνα καλούμε κάθε συλλογικότητα, κάθε άτομο, όλο τον αγωνιζόμενο λαό να δείξει την έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση του, απέναντι σε όσους επιλέγουν να καταστείλουν κάθε αγωνιζόμενη φωνή.
Καμία πολιτική δίωξη στους 12 φοιτητές του Φυσικού και στον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δ. Πατέλη
Καταγγέλουμε τις πολιτικές διώξεις που καταργούν την ακαδημαϊκή ελευθερία της έκφρασης


Enhanced by Zemanta

Μακρύ Γιαλός: Αδίστακτοι χτύπησαν και έδεσαν χειροπόδαρα 97χρονη για να την κλέψουν

Τον τρόμο μέσα στο ίδιο της το σπίτι έζησε μια 97χρονη γυναίκα στο Μακρυ Γιαλό που έπεσε θύμα ληστείας δυο αδίστακτων δραστών. 

Οι άγνωστοι εισέβαλλαν στο σπίτι της ηλικιωμένης γυναίκα χτες τα ξημερώματα και αφού την χτύπησαν, την έδεσαν και τη φίμωσαν στη συνέχεια ανενόχλητοι έκαναν φύλλο και φτερό το σπίτι ψάχνωντας ακόμα και τα βαζάκια με τα ... μπαχαρικά για να βρουν χρήματα.

Οι δράστες εξαφανίστηκαν με λεια 1.100 ευρώ ενώ την άτυχη γυναίκα εξαντλημένη και τρομαγμένη σύμφωνα με το Ράδιο Λασίθι βρήκε ο ανιψιός της ο οποίος μένει σε κοντινή απόσταση από το σπίτι της ο οποίος τη μετέφερε στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

prismanews.gr

Τα προβλήματα των εκπαιδευτικών συζητήθηκαν στην συνάντηση με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Γραμματέα της ΠΕ της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη και του Γραμματέα Συνδικαλιστικών φορέων της ΝΔ Φίλιππου Ταυρή, με τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) κ, Χαράλαμπο Κόκκινο.
Στη συνάντηση τέθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και η δημόσια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία των σχολικών μονάδων, τα μισθολογικά και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, το θέμα της αξιολόγησης, της σχολικής στέγης και θεσμικά αιτήματα των εκπαιδευτικών της Α/θμιας Εκπαίδευσης. Η ΝΔ σέβεται και στηρίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων εκπαιδευτικών, αναγνωρίζει το σημαντικό εκπαιδευτικό, κοινωνικό και εθνικό τους έργο και στέκεται αρωγός στα ζητήματα που συμβάλουν στην αναβάθμιση των εκπαιδευτικών και του εκπαιδευτικού ζητήματος
Enhanced by Zemanta

Έκρηξη ρατσιστικής βίας στα σχολεία της Κρήτης – "Δεν χαρίζουμε τους έφηβους στο φασισμό"

Του Σωτήρη Μεταξά/prismanews.gr
Το εκκολαπτόμενο σκουλήκι του φασισμού βρίσκει τροφή στα σχολεία της Κρήτης και απειλεί να πνίξει τα στοιχειώδη αγαθά της εκπαίδευσης. Η έκρηξη της ρατσιστικής βίας παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις στη σχολική κοινότητα του νησιού, σε ένα σκηνικό που συνθέτουν συμπλοκές, με πρωταγωνιστές μαθητές και εξωσχολικούς αλλά και κλίμα φόβου στα σχολεία. Το φαινόμενο, που ξεκίνησε με μεμονωμένα περιστατικά, που δεν έτυχαν της απαραίτητης προσοχής από τις αρμόδιες αρχές, έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο με αποτέλεσμα σχολεία να έχουν μετατραπεί σε πεδίο σύγκρουσης και αλλοδαποί μαθητές να μπαίνουν στο στόχαστρο, άλλων συμμαθητών τους.
Το τελευταίο περιστατικό που σημειώθηκε σε σχολείο του Ηρακλείου σε συνδυασμό με τις συμπλοκές ακροδεξιών και αντιφασιστικών πυρήνων στο Ρέθυμνο έχουν σημάνει συναγερμό στην εκπαιδευτική κοινότητα. Οι σύγχρονοι έφηβοι θεωρούν ότι ναζιστικές οργανώσεις μπορούν να τους λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Εμείς, ως εκπαιδευτική κοινότητα δεν χαρίζουμε κανέναν έφηβο στο φασισμό, τονίζει στο prismanews.gr η Αρετή Σπαχή, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Ηρακλείου ξεκαθαρίζοντας πως οι καθηγητές θα πρέπει να παίξουν το ρόλο που τους αναλογεί.
Την ίδια ώρα, σύσσωμη η σχολική κοινότητα, αναζητάει λύση στο κλίμα τρόμου που αναπτύσσεται στα σχολεία και έχει σημείο αναφοράς ρατσιστικές επιθέσεις. Οι εκπαιδευτικοί παρακολουθούν ... μουδιασμένοι τα περιστατικά που συνεχώς αυξάνονται και επιχειρούν να απομονώσουν τους πυρήνες της βίας. Τέτοια περιστατικά μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, επισημαίνει ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Κρήτης Απόστολος Κλινάκης που εκτιμά ότι το κλίμα θα εκτονωθεί.
Στο ρόλο της οικονομικής συγκυρίας και της πολιτικής διαχείρισης αναφέρεται η κ.Σπαχή. Διανύουμε μία περίοδο πρωτοφανούς πολιτικής βαρβαρότητας η οποία καθρεφτίζεται και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το παιδί έχει ανάγκη από ένα περιβάλλον ισορροπίας, ασφάλειας και παιδείας το οποίο πρέπει να του το εξασφαλίσουμε, σημειώνει χαρακτηριστικά καταλήγοντας πως αυτά τα στοιχειώδη αγαθά, λείπουν σήμερα, όχι μόνο από την εκπαίδευση, αλλά και από την οικογένεια και την κοινωνία.

ΣΤΕ: Όχι μεταφορά αρμοδιοτήτων σε ΟΤΑ χωρίς λεφτά

Μπορεί η κυβέρνηση να μην ακούει τις φωνές των αυτοδιοικητικών, δημάρχων και περιφερειαρχών, που διαμαρτύρονται για τη...
μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στους ΟΤΑ χωρίς τη «μεταφορά» των αντίστοιχων πόρων, ωστόσο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, με μια απόφαση - σταθμό για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την υπ' αριθ. 2599/2011, έρχεται να τους «ακούσει» -διά μέσω Δήμου Ηρακλείου Κρήτης- και να «μπλοκάρει» κάθε αρμοδιότητα που πηγαίνει στους δήμους χωρίς πιστώσεις.

Η προσφυγή του δήμου

Η υπόθεση είναι παλιά καθώς ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης προσέφυγε στις 22 Ιανουαρίου 2008 στο ΣτΕ κατά της υπ' αριθ.2221/15.11.2007 απόφασης του τότε γενικού γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος μετέφερε στο δήμο, χωρίς επιπλέον πόρους, αρμοδιότητες για τη συντήρηση του οδικού δικτύου (φανάρια, ηλεκτροφωτισμό, πεζοδρόμια κτλ.).

Μετά τη συγκεκριμένη απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Δήμος Ηρακλείου ανέλαβε τις υποχρεώσεις συντήρησης των οδών που διέρχονται από τα όρια του, όπως τα τμήματα εθνικών οδών που περνούν μέσα από τα εγκεκριμένα Πολεοδομικά Σχέδια, τα τμήματα όλων των παλαιών εθνικών οδών που βρίσκονται εντός των ορίων των οικισμών που προϋφίστανται του 1923, των εγκαταλελειμμένων οδικών τμημάτων παλαιών εθνικών οδών και των παράπλευρων οδών του Εθνικού Οδικού Δικτύου Κρήτης που δεν έχουν κατασκευαστεί με εγκεκριμένη τεχνική μελέτη και δε συνδέονται με την κύρια οδό μέσω κόμβων. Η ανάληψη των υποχρεώσεων αυτών σήμαινε αυτομάτως επιπλέον δαπάνη για το Δήμο Ηρακλείου που θα υπερέβαινε τις 500.000 ευρώ ετησίως.

Η απόφαση-σταθμός του ΣτΕ

Το Γ' τμήμα του ΣτΕ συνεδρίασε δημόσια στις 4 Μαρτίου 2012, και αφού μελέτησε τη σχετικά έγγραφα, ακύρωσε την απόφαση του τότε γενικού γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης. Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του:

«Επειδή, στην προκειμένη περίπτωση, με την προσβαλλόμενη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Κρήτης μεταβιβάσθηκε στους ΟΤΑ α' και β΄ βαθμού της Κρήτης η αρμοδιότητα συντηρήσεως τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου που βρίσκεται μέσα στη διοικητική τους περιφέρεια, η συντήρηση του οποίου ανήκε μέχρι τότε, με βάση την προηγούμενη βς άνω υπ' αριθμ. 1341/16.8.2007 απόφαση του ιδίου Γενικού Γραμματέα, στην αρμοδιότητα των υπηρεσιών της εν λόγω Περιφέρειας, δηλαδή (περιφερειακών) κρατικών οργάνων, χωρίς όπως έπρεπε σύμφωνα με τα εκτεθέντα στην προηγούμενη σκέψη, να προβλέπεται στο Ν. 3481/2006, κατ' εξουσιοδότηση του άρθρου 7 παρ. 3 του οποίου εκδόθηκε η προσβαλλόμενη απόφαση, ή σε άλλη διάταξη προγενέστερη της προσβαλλόμενης απόφασης η μεταφορά των αντίστοιχων, αναγκαιούντων για την άσκηση της αρμοδιότητας αυτής, πόρων.

»Επομένως, για το λόγο αυτό, βάσιμα προσβαλλόμενο με την κρινόμενη αίτηση, πρέπει αυτή να γίνει δεκτή όσον αφορά την ως άνω προσβαλλόμενη υπ' αριθμ. 2221/15.11.2007 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης κατά το μέρος που η εν λόγω απόφαση προσβάλλεται από τον αιτούντα Δήμο, κατά το μέρος δηλαδή που με την απόφαση αυτή του ανατίθεται το πρώτον η αρμοδιότητα συντηρήσεως τμημάτων του εθνικού οδικού δικτύου, που βρίσκονται μέσα στη διοικητική του περιφέρεια, χωρίς τη μεταφορά των αντίστοιχων πόρων και να ακυρωθεί κατά το μέρος αυτό η προσβαλλόμενη απόφαση».

Κουράκης: Θα διεκδικήσω τα λεφτά μέχρι κεραίας

«Είναι μια απόφαση - σταθμός για όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Κουράκης επισημαίνοντας «ότι η δημοτική Αρχή του Ηρακλείου αντιτάχθηκε σε αυτή την φανερή αδικία και πετυχαίνοντας τελικά με την συγκεκριμένη απόφαση να διασφαλίζεται πρώτα η μεταβίβαση όλων των κονδυλίων από την κεντρική διοίκηση πριν από την μεταφορά της όποιας αρμοδιοτήτας».

Μάλιστα, μιλώντας στην aftodioikisi.gr, είπε πως ενημέρωσε την ΚΕΔΕ για αυτή την απόφαση και θα διεκδικήσει μέχρι τέλους όλα τα χρήματα που έχει δώσει, περίπου 3 εκατ. ευρώ.

Δυναμικά στις αγορές τα Χανιώτικα Προϊόντα

Τώρα είναι η ευκαιρία τα Κρητικά αγροτικά προϊόντα σε συνθήκες ύφεσης, να αναδειχθούν σε τοπικό και διεθνές επίπεδο διεκδικώντας αξιόλογο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς.

Τη δήλωση αυτή έκανε από τα Χανιά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Εμπόρων Τροφίμων, Ποτών Εξωτερικού (ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ) κ. Αριστοτέλης Καρβέλας ο οποίος με δωδεκαμελή αντιπροσωπεία του Συνδέσμου επισκέπτονται τα Χανιά μετά από πρόσκληση του Επιμελητηρίου Χανίων και του Προέδρου κ. Μαργαρώνη, για μία σειρά επαφών με Χανιώτες παραγωγούς προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τα προϊόντα της Κρητικής γης και να τα προωθήσουν στις αγορές της Ευρώπης.

Οι αντιπρόσωποι του Συνδέσμου, που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο και την Ιταλία συναντήθηκαν χθες στο ΚΑΜ με Χανιώτες παραγωγούς, γεύτηκαν τα τοπικά προϊόντα που επιμελώς είχαν εκτεθεί και είχαν Β2Β συναντήσεις, με στόχο μία μελλοντική συνεργασία.

Στο περιθώριο των συναντήσεων ο κ. Καρβέλας, ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Χανίων για την στήριξη και την φιλοξενία του και δήλωσε πως μέλημα του Συνδέσμου είναι η προβολή της ποιότητας των Ελληνικών Τροφίμων και Ποτών στα καλύτερα εμπορικά δίκτυα ανά τον κόσμο. «Τα προϊόντα που είδαμε είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ, είναι εξαιρετικά από εμφάνιση και ποιότητα. Έχουν δηλαδή ένα σοβαρό υπόβαθρο για να τα συμπληρώσουμε στις δικές μας αποθήκες και στους καταλόγους των Ελληνικών προϊόντων».

Στο πλαίσιο της τριήμερης παραμονής τους οι εκπρόσωποι του ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ θα συμμετάσχουν στις εργασίες του διεθνούς συνεδρίου για το λάδι που διοργανώνει η Χανιώτικη εξαγωγική εταιρεία Terra Creta, θα επισκεφθούν την υπεραιωνόβια ελιά στις Βούβες Κισσάμου, θα μεταβούν στο Ρέθυμνο προκειμένου να έχουν αντίστοιχες συναντήσεις, ενώ το πρωί του Σαββάτου θα συναντηθούν στο Επιμελητήριο Χανίων με τους παραγωγούς προκειμένου να τους δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για το Νομικό πλαίσιο, τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις συσκευασίες τροφίμων και τη σήμανσή τους.

Να σημειωθεί ότι ο ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ, δραστηριοποιείται από το 1960 στις ευρωπαϊκές αγορές, στηρίζει το Ελληνικό προϊόν στον ευρύτερο ανταγωνισμό της Κεντρικής Ευρώπης και προασπίζει τα συμφέροντα των Ελληνικών δικτύων που διαχειρίζονται τρόφιμα – ποτά και είναι μέλη του Συνδέσμου.

Οι επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Επιμελητηρίου Χανίων και συμμετείχαν είναι οι:

«ΤΕΜΕΝΙΑ» ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ, BIOLEA G. DIMITRIADIS & SIA O.E., ΑΦΟΙ ΧΙΩΤΑΚΗ ΑΒΕΕ, ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΚΑΡΑΒΙΤΑΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ - Ι. Μιχελάκης Α.Ε., ΥΙΟΙ ΒΑΣ. ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΟΥ Ο.Ε., ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΝΤΟΥΡΑΚΗ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΡΕΝΙΕΡΗΣ ΕΕΕ, ΣΑΡΑΚΗΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ «ΣΑΜΑΡΙΑ», "ELIVA" ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ, CRETAN BAKERY PERRAKIS S.A., ΑΡΤΟΠΟΙΗΜΑΤΑ - ΠΟΛΕΝΤΑΣ ΠΑΥΛΟΣ, ΒΙΟΧΥΜ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΝΙΩΝ, ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ «ΝΟΣΤΟΣ», ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΣΟΦΟΥΛΗ, Φ. ΣΥΚΑ & ΣΙΑ Ο.Ε., ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΡΕΙΑ ΑΝΩΣΚΕΛΗ ΑΒΕΕ - ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, VERGIN OIL-ΨΥΛΛΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ, ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΠΑΞΙΜΑΔΙΟΥ.

Οι συναντήσεις ΣΕΛΕΤΡΟΠΕ – παραγωγών που έγιναν στο ΚΑΜ έγιναν σε συνεργασία με την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ και την Πρόεδρό της κ. Νάνσυ Αγγελάκη.
flashnews.gr

Στο ΣτΕ κάτοικοι της Κρήτης για τα αιολικά πάρκα

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ΣτΕ προσέφυγαν περίπου 3.000 κάτοικοι της Κρήτης όπως και αρκετοί τοπικοί φορείς ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων που προβλέπει την κατασκευή 33 αιολικών σταθμών ισχύος 1.077 MW.

Οι κάτοικοι της Κρήτης υποστηρίζουν ότι τα αιολικά πάρκα βλάπτουν δραστικά, καθολικά και ανεπανόρθωτα την ποιότητα της ζωής τους και την προσωπικότητά τους ενώ παράλληλα βλάπτουν ιδιαίτερα το δικαίωμά τους για ένα περιβάλλον υγιές, αρμονικό και βιώσιμο.

Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι η προβαλλόμενη απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία γιατί το 55% των αιολικών πάρκων (198 ανεμογεννήτριες) θα εγκατασταθούν μέσα σε περιοχές τού προστατευόμενου Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου «Natura 2000» όπως και σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ).

Ακόμα, όπως σημειώνουν, είναι παράνομη η επίμαχη απόφαση της Διυπουργικής, καθώς στον Ψηλορείτη, όπου από το 2001 έχει ενταχθεί στο Δίκτυο των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων και στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, προγραμματίζεται να εγκατασταθεί το 20% της δυναμικότητας των αιολικών πάρκων δηλαδή 70 ανεμογεννήτριες.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τον χρόνο που εκδόθηκε η απόφαση της Διυπουργικής, δεν υπήρχε εγκεκριμένος στρατηγικός σχεδιασμός διασυνδέσεων των νησιών, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία ούτε, όμως, είχε ενσωματωθεί το οποιοδήποτε έργο διασύνδεσης της Κρήτης στη Μελέτη Ανάπτυξης του Συστήματος (ΜΑΣΜ).

Τέλος δεν υπήρχε οποιοσδήποτε εγκεκριμένος προγραμματισμός για ανάπτυξη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...